Nyhedsartikel

Danmarks Veteraners landsformand fraråder danskere at kæmpe i Ukraine: “Det er simpelthen livsfarligt”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Flere danskere vil til Ukraine for at kæmpe mod Rusland. Heriblandt også frivillige uden militær baggrund. Men det fraråder Landsformanden for Danmarks Veteraner.

“Det er simpelthen livsfarligt at begive sig ud i noget, som man ikke er uddannet til. I Danmark tager det to år fuldtid for en soldat at blive uddannet til at blive sendt ud i mission, så at tage afsted uden erfaring eller uddannelse, det er simpelthen livsfarligt”, siger Niels Hartvig Andersen, der er Landsformand for Danmarks Veteraner og desuden har været i Forsvaret i 40 år og været udsendt fire gange.

Han mener, det er problematisk, hvis man dukker op uden erfaring:

“Man kender ikke de regler, der er, for hvordan man er soldat. Det var én ting, hvis det var danskere, men her er det så ukrainere, som kæmper på en anden måde, end vi gør. Den almindelige ukrainske soldat kan ikke engelsk. Kommunikationen er utrolig vigtig med kamp og larm; hvornår man siger ‘nu trækker vi tilbage eller går til højre eller venstre’. Der vil en dansker, som ingen erfaring har overhovedet, være fuldstændig lost, og det koster både vedkommende selv livet, men det kan også blive farligt for de soldater, han kæmper sammen med. Det er en halsløs gerning”, siger han.

Hør interviewet med Niels Hartvig Andersen, Landsformand for Danmarks Veteraner, her:

Og det er ikke kun den militære erfaring, som er vigtig, inden man drager i kamp i Ukraine. Mozhdeh Ghasemiyani, der er, krise- og traumepsykolog og har været udsendt i krigszoner, mener også, at man bør have stort kendskab til sin egen psyke før man drager i krig:

“Det handler ikke kun om militær erfaring, men også om virkelig at kende sig selv psykisk ift. hvordan man reagerer i belastede situationer. Når man udsætter sig selv for enorm stor belastning, så bliver de tidligere traumer aktiveret, så man skal være opmærksom på, hvordan man reagerer i sådan nogle situationer. Så jeg vil klart anbefale, at man har sikret sig, at man kan få noget hjælp, når man kommer hjem, for man kan ikke tage afsted til en krigszone, uden at man kommer hjem med et ar på sjælen”, siger hun.

Hør interviewet med Mozhdeh Ghasemiyani, der er, krise- og traumepsykolog, her: 

Danskere kan skrive sig på en liste hos Ukraines ambassade i København, hvis de vil til fronten og kæmpe mod Rusland. Det skriver Berlingske efter at have besøgt ambassaden mandag. Interessen er ifølge ambassaden kun blevet større efter Mette Frederiksen på et pressemøde i søndags nævnte, at der ikke umiddelbart er noget juridisk til hinder for at man rejser til Ukraine og er en del af konflikten.

Men Niels Hartvig Andersen, Landsformand for Danmarks Veteraner, nævner en lang liste af ting, man bør gøre, hvis man overvejer at drage afsted:

“Når man skriver sig op på ambassaden, skal man også skrive sig på Udenrigsministeriets danskerliste, og så skal man forklare sin familie og bagland, hvorfor man tager afsted. Så skal man skrive et testamente, og man skal lave en særlig forsikring, hvis man vil forsikres mod fx at blive invalideret. Så skal man finde noget udrustning, så man ikke står og bliver en ulempe for det ukrainske system. Og så skal man sørge for at blive registreret ved det ukrainske forsvar og blive afmærket som kombattant. For hvis man ikke gør det, er man et lovligt mål for fjenden, da man ikke er dækket af nogle konventioner”, siger han, og nævner også vigtigheden af at finde ud af, hvordan man holder kontakt til dem derhjemme – og hvordan man måske kommer hjem igen.

Læs også

08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere
07.02.23

Som om ulykkerne ikke vil stoppe for Ellemann og Venstre

Med vicestatsminister og forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen, på sygeorlov er Venstre efterladt i en vanskelig situation. Det er blevet endnu sværere at se, hvordan partiets krise kan stoppes. Da Jakob Ellemann-Jensen kort før jul trådte ind i den nye SVM-regering med titel af forsvarsminister og vicestatsminister, forklarede han journalisterne, at han skulle være klar til at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet