Dansk Folkepartis kommunale partistøtte halveres

PLUS-historie. Det skal være lettere at gennemskue pengestrømmene i dansk politik, lyder kritikken fra Europarådet. Regeringen opfordres til at indkalde til forhandlinger. (se Ritzau historie 221630) RB PLUS DF's ønske om overvågning mødt med kritik. Kort før folketingsvalget har Dansk Folkeparti fremlagt sin politipakke, der blandt andet indeholder øget videoovervågning i landets større byer. FOTO: Kristian Thulesen Dahl, Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup m.fl. deltager i DF's roadshow "Tillid og tryghed direkte til dig", ved Nørreport i København. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2016)

Skrevet af

23. november 2021

MMG@radio4.dk

MMG@radio4.dk

Efter kommunalvalget får Dansk Folkeparti mere end halveret den kommunale partistøtte. Det får konsekvenser for partiets politiske arbejde, lyder det fra kommunalforsker.

Dansk Folkeparti mister 1,2 millioner kroner i kommunal partistøtte efter sidste uges kommunalvalg. Det viser en optælling, som Radio4 har lavet.

Partiet får på landsplan 126.000 stemmer, hvilket med de nuværende takster på 7,75 kroner per stemme svarer til 976.000 kroner i partistøtte fra næste år. Det er en nedgang fra 2.152.000 kroner i år.

De færre midler kan mærkes ude i kommunerne, lyder det fra kommunalforsker ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole, Roger Buch.

”Det er et voldsomt handicap for dem, og det kommer til allerede at ramme dem ved det næste folketingsvalg. Det er de lokale partiforeninger, der hjælper folketingsmedlemmerne med at føre valgkamp, og der er der altså kun halvt så mange penge at gøre godt med nu,” siger Roger Buch til Radio4.

De politiske partier skal ansøge den enkelte kommunes kommunalbestyrelse om partistøtten, som efter partistøtteloven kun må bruges på politisk arbejde. Det kan for eksempel være mødeudgifter, valgplakater og annoncering.

Partiernes økonomi består af flere forskellige poster, men Dansk Folkeparti er ikke et parti, der henter mange penge på hverken sponsorer eller medlemskontingenter, siger Roger Buch.

”DF er et parti, der ikke har ret mange sponsorer. Med hensyn til medlemskontingentet oplever de en udvikling, hvor medlemstallet rasler ned, og ovenpå et rigtig dårligt kommunalvalg og Thulesen Dahl, der er på vej ud ad døren, ryger der sikker endnu flere partimedlemmer” siger Roger Buch.

Sværere at nå ud til vælgere

Ved kommunalvalget i 2017 fik Dansk Folkeparti 277.656 stemmer, hvilket svarer til 2.152.000 kroner i partistøtte med de nuværende takster. Dermed har partiets kommunalpolitikere på landsplan 1.173.000 kroner mindre at føre valgkamp for næste år end i år.

I Syddjurs Kommune mistede Dansk Folkeparti næsten to tredjedele af deres stemmer, og hvad der svarer til over 10.000 kroner i partistøtte. Og det er penge, der ellers skulle bruges til at nå ud til vælgerne, fortæller Grethe Møgelvang, der er lokalformand i Syddjurs Kommune og afgående byrådsmedlem.

”Det kommer til at gå udover vores aktiviteter, for eksempel vores deltagelse på markeder og messer. Vi kan heller ikke annoncere i lokalavisen med et julekort,” siger Grethe Møgelvang til Radio4.

Den mistede partistøtte kan også få konsekvenser for de lokale medlemmer, siger hun.

”Der bliver heller ikke så mange penge til medlemsaktiviteter. Vi plejer at have en medlemstur hver sommer, og det bliver sværere nu. Skidt pyt med, om vi selv skal betale en pose kaffe og noget kage. Men vi vil gerne for eksempel servere smørrebrød til vores generalforsamling, som vi plejer. Det bliver svært nu,” siger Grethe Møgelvang.

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59