Dansk Kvindesamfund: Moderaterne bør sige farvel til Stephensen efter ny metoo-sag

Jon Stephensen (M) ankommer til åbent samråd om regeringens holdning til Syrien-børnene, på Christiansborg, onsdag den 29. marts 2023. Udenrigsministeren er blevet bedt om at redegøre for regeringens holdning til de såkaldte Syrien-børn, herunder om regeringen har til hensigt at hjælpe børnene og deres mødre til Danmark.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

24. april 2023

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

Dansk Kvindesamfund mener, at Moderaterne gør ret i at sige farvel til Jon Stephensen ovenpå ny metoo-sag. Kultur- og udenrigsordfører for Moderaterne – folketingsmedlem Jon Stephensen – er indkaldt til møde med partiets ledelse senere på ugen, fordi han har skrevet en upassende besked til et 19-årigt partimedlem. Det fortalte TV2 i går.

“Metoo har kørt i en del år nu, og jeg synes, det er rigtig flot, hvis Moderaterne tager det ansvar og siger, at der ikke er plads til Jon Stephensen i partiet længere. Også i betragtning af de mange andre sager han har kørende, hvilket viser, at det ikke er første gang, han udviser en grænseoverskridende adfærd over for kvinder,” siger Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og faglig leder i Dansk Kvindesamfunds krisecentre.

63-årige Jon Stephensen skrev til den unge kvinde, at hun er ”smuk med den lækreste krop”.

“Hvordan hende krop er, og hvad han tænker om den, har ikke noget at gøre med det professionelle arbejde, der skal foregå i det politiske parti. Det er en grænseoverskridende besked, og det er aldrig hendes ansvar at stoppe det. Det er hans ansvar. Dertil kan man lægge, at Jon Stephensen har flere sager af denne karakter kørende lige nu, så det er ikke første gang, der er nogen, der siger fra overfor hans grænseoverskridende adfærd,” siger hun.

Det er langt over stregen, mener hun.

“Det er ikke flirt, men grænseoverskridende adfærd, hvor han sætter hende i en meget ubehagelig situation. Han er folketingsmedlem og ordfører af det parti, hun er medlem af, og hun har en relation til ham i kraft af deres politiske virke og intet andet. Derfor har seksualiserede tekster intet at gøre i deres relation, og han skal ikke henvende sig på den måde.”

Hør interviewet med Anja Radeka, der er styrelsesmedlem i Dansk Kvindesamfund og faglig leder i Dansk Kvindesamfunds krisecentre, her:

Selvom det 19-årige partmedlem svarer på hans beskeder, gør det ikke hans beskeder okay, understreger hun.

“Hun svarer på den måde, som hun finder bedst i sin situation. Hun vil ikke skabe for meget drama eller skabe for meget røre omkring det. Hun prøver hurtigst muligt at affeje ham og lukke samtalen ned i stedet for at konfrontere ham. At bede et offer om at konfrontere sin gerningsmand, er ikke sådan man løser det. Han skal først og fremmest stoppe med at skrive seksualiserede og grænseoverskridende tekster til hende.”

Max Bjerregaard, der er leder af Unge Moderater mener også, at Jon Stephensen bør melde sig ud af Moderaterne.

“Jeg håber, at Jon på den ene eller anden måde forlader Folketingsgruppen og forlader Moderaterne helt.”

Hør interviewet med Max Bjerregaard, der er leder af Unge Moderaterne, her:

Poul Henrik Prahl, medlem af Moderaterne – og indtil for nylig kredsformand for Sjællands Storkreds, er enig i, at Jon Stephensen skal ud.

”Min forventning er helt klart, at Lars (Løkke Rasmussen, red.) træder i karakter og beder Jon om at træde tilbage. Jeg mener ikke, at Lars kan blive ved med at holde hånden over Jon, som han har gjort tidligere. Lars har kun et valg, synes jeg, og det er at sige til Jon, at han skal trække sig,” siger han til Radio4 Morgen.

Derfor ser han heller ikke selv anden udvej end at forlade partiet, skulle Jon Stephensen ikke forlade Moderaterne.

”Så vil jeg melde mig ud af partiet og sige tak for denne gang, for det kan jeg ikke stå model til,” lyder det fra Poul Henrik Prahl.

Hør interviewet med Poul Henrik Prahl, medlem af Moderaterne – og indtil for nylig kredsformand for Sjællands Storkreds, her:

Vi har her på Radio4 haft kontakt til den 19-årige kvinde, der har fået tilsendt sms’erne fra Jon Stephensen. Hun bekræfter historien, men har ikke lyst til at stille op til interview. Vi har også forsøgt at få en kommentar på sagen fra Jon Stephensen selv og fra Moderaternes formand og partistifter Lars Løkke Rasmussen, men ingen af dem er vendt tilbage på vores henvendelser.

Til gengæld har Moderaternes partisekretær Kirsten Munch Andersen skrevet i en mail til Radio4, at Moderaterne tager afstand fra beskedudvekslingen, som har fundet sted mellem en folkevalgt og et medlem af Unge Moderater.  “Moderaterne bygger på gensidig respekt, og det er en af vores kerneværdier”, skriver hun og tilføjer: “Det er vigtigt, at alle unge mennesker kan føle sig trygge ved at være politisk aktive hos Moderaterne.”

På baggrund af sagen er Jon Stephensen blevet indkaldt til møde med partiets ledelse senere i denne uge.

Afspiller nu

KRANIEBRUD

10:10
11:00