Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

07 December 2022, Thuringia, Saaldorf: Police forces run to the hunting lodge Waidmannsheil. The Federal Prosecutor's Office had several people from the so-called "Reich citizenship scene" arrested in the course of a raid on Wednesday morning. Photo: Bodo Schackow/dpa

Skrevet af

8. december 2022

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin.

Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, og det får nu Stefan Seidler til at kræve yderligere overvågning og undersøgelse af det tyske parti Alternative für Deutschland (AFD).

Stefan Seidler sidder i Forbundsdagen og indenrigsudvalget i Tyskland for Det Sydslesvigske Parti. Han mener, at Alternative für Deutschland som parti er involveret i det planlagt kup på den ene eller anden måde, og derfor bør ses efter i sømmene.

”De har været ude og distancere sig fra Reichsbürger-bevægelsen, men det kan jeg ikke tage alvorligt. Vi ved alle sammen at der er direkte kontakter mellem bevægelsen og AFD. Jeg kommer til at sidde med en endnu dårligere fornemmelse i maven, når vi i Forbundsdagen og udvalgene skal diskutere den her sag med AFD. Jeg synes, vi i endnu højere skal grad undersøge det her demokratifjendske parti.”

Alternative für Deutschland er det fjerdestørste parti i Forbundsdagen i Tyskland .

Du kan høre hele Stefan Seidlers holdning til sagen om statskuppet og Alternative für Deutschlands involvering her:

I forbindelse med det planlagt kup på det tyske demokrati blev 25 personer i går anholdt. Over 3000 politibetjente deltog i aktionen tidligt onsdag morgen, og der er foretaget mere end 130 ransagninger.

Aktionens størrelse peger ifølge Thomas Wegener Friis, historiker med speciale i tysk samtidshistorie på Syddansk Universitet, på frygten for voldsparatheden hos det yderste højre.

”Reichsbürger-bevægelsen har cirka 21.000 medlemmer og repræsenterer det yderste højre. Deriblandt er der voldsparathed – og et planlagt statskup – men der er også medlemmer, som trækker tråde ind i det demokratiske Tyskland som eksempelvis Alternative für Deutschland.”

Du kan høre mere om baggrunden for Reichsbürger-bevægelsen ifølge Thomas Wegener Friis her:

Ifølge Mirco Reimer-Elster, vært på Radio4’s tysklandsprogram Genau, er det særligt hensynet til Tysklands demokrati, som afgjorde aktionens styrke.

”Der har været snak i Tyskland om, hvorvidt det var ude at proportioner med så mange betjente, og myndighederne har sagt, at statskuppet ikke nødvendigvis var lige rundt om hjørnet. Men myndighederne valgte at gøre det nu, fordi der i bevægelsen var tale om bortførelse af prominente tyske politikere.”

Du kan høre hele Mirco Reimer-Elsters analyse af situationen her:

Foto: Bodo Schackow/DPA/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

COMEDY-KONTORET

00:00
00:55