Nyhedsartikel

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin.

Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse, og det får nu Stefan Seidler til at kræve yderligere overvågning og undersøgelse af det tyske parti Alternative für Deutschland (AFD).

Stefan Seidler sidder i Forbundsdagen og indenrigsudvalget i Tyskland for Det Sydslesvigske Parti. Han mener, at Alternative für Deutschland som parti er involveret i det planlagt kup på den ene eller anden måde, og derfor bør ses efter i sømmene.

”De har været ude og distancere sig fra Reichsbürger-bevægelsen, men det kan jeg ikke tage alvorligt. Vi ved alle sammen at der er direkte kontakter mellem bevægelsen og AFD. Jeg kommer til at sidde med en endnu dårligere fornemmelse i maven, når vi i Forbundsdagen og udvalgene skal diskutere den her sag med AFD. Jeg synes, vi i endnu højere skal grad undersøge det her demokratifjendske parti.”

Alternative für Deutschland er det fjerdestørste parti i Forbundsdagen i Tyskland .

Du kan høre hele Stefan Seidlers holdning til sagen om statskuppet og Alternative für Deutschlands involvering her:

I forbindelse med det planlagt kup på det tyske demokrati blev 25 personer i går anholdt. Over 3000 politibetjente deltog i aktionen tidligt onsdag morgen, og der er foretaget mere end 130 ransagninger.

Aktionens størrelse peger ifølge Thomas Wegener Friis, historiker med speciale i tysk samtidshistorie på Syddansk Universitet, på frygten for voldsparatheden hos det yderste højre.

”Reichsbürger-bevægelsen har cirka 21.000 medlemmer og repræsenterer det yderste højre. Deriblandt er der voldsparathed – og et planlagt statskup – men der er også medlemmer, som trækker tråde ind i det demokratiske Tyskland som eksempelvis Alternative für Deutschland.”

Du kan høre mere om baggrunden for Reichsbürger-bevægelsen ifølge Thomas Wegener Friis her:

Ifølge Mirco Reimer-Elster, vært på Radio4’s tysklandsprogram Genau, er det særligt hensynet til Tysklands demokrati, som afgjorde aktionens styrke.

”Der har været snak i Tyskland om, hvorvidt det var ude at proportioner med så mange betjente, og myndighederne har sagt, at statskuppet ikke nødvendigvis var lige rundt om hjørnet. Men myndighederne valgte at gøre det nu, fordi der i bevægelsen var tale om bortførelse af prominente tyske politikere.”

Du kan høre hele Mirco Reimer-Elsters analyse af situationen her:

Foto: Bodo Schackow/DPA/Ritzau Scanpix

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet