Nyhedsartikel

Dansk Sygeplejeråd advarede mod bod på op til 50 mio.: Tallet er grebet ud af den blå luft

Simon Sandemand & Magnus Bang
sks@radio4.dk

De landsdækkende arbejdsnedlæggelser, som sygeplejerskerne lige nu på egen hånd organiserer, kan blive dyre for fagforeningen Dansk Sygeplejeråd.

Sådan lød advarslen i hvert fald fra kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins til en større gruppe sygeplejersker, der tirsdag morgen havde nedlagt arbejdet på Herlev Hospital i en time.

“Arbejdsretten strammer nu til og er meget tæt på at give Dansk Sygeplejeråd en organisationsbod, fordi de siger, at det her er så systematisk, at vi har et ansvar. Vi risikerer en bøde på 20 millioner kroner – måske op til 50 millioner kroner. I hvert fald et tocifret millionbeløb”, sagde kredsformand i hovedstaden, Kristina Robbins, i en megafon til de strejkende sygeplejersker.

Men de tal – 20 millioner kroner – måske op til 50 millioner kroner – viser sig at være grebet ud af den blå luft. Det indrømmer Kristina Robins til Radio4 Morgen.

“Jeg bliver opfordret af vores jurister til, at det er vigtigt, at den her orientering kommer ud. Med selve tallet har jeg nok talt over mig. Det, vi ved, er, at en bod kan blive på et tocifret millionbeløb. De 20-50 millioner kroner trækker jeg tilbage. Det var jo bare et forsøg på at komme med nogle eksempler på, at det er alvorligt,” siger hun.

Til DR afviser Danske Regioner, at de endnu har rejst krav om en bod til Dansk Sygeplejeråd.

Arbejdsretten er gået ind i sagen og skal behandle spørgsmålet om en højere bøde til de sygeplejersker, der fortsat har nedlagt arbejdet over de seneste uger ved en række kortere strejker på hospitaler over hele landet.

“Som organisation støtter vi på ingen måde op om de her aktioner. Vi tager afstand fra dem og opfordrer medlemmerne til at vende tilbage til arbejdet,” siger Kristina Robins.

Så det var lidt et forsøg på at skræmme sygeplejerskerne, når du sagde et sted mellem 20-50 millioner kroner?

“Nej. Nej. Jeg ved godt, at der bliver refereret til, at jeg kommer med advarsler. Jeg var meget afdæmpet. Jeg har orienteret om, at vi vurderer, at tonen skærper til. Det var ikke for at advare eller skræmme. Det var en orientering, som de må tage til sig og handle derudfra,” siger kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, Kristina Robins.

De overenskomststridige strejker startede i starten af måneden i Aarhus og har siden bredt sig til hele landet. Senest har sygeplejersker på Bornholm og Lolland i går nedlagt arbejdet en time om dagen.

Hør hele interviewet med Kristina Robins, der er kredsformand og hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Sygeplejeråd, her:

Læs også

27.10.21

Det er billigt og let at anskaffe sig et falsk vaccinepas i Ukraine – også selvom du er dansk statsborger

Ukraine oplever lige nu, at flere læger og klinikker tilbyder, at man kan købe sig til et vaccinepas på nettet – helt uden at få vaccinen. Selv danske statsborgere kan skaffe sig et falsk ukrainsk coronapas. Kun omkring 17 procent af ukrainerne er vaccinerede mod Covid-19, og omkring halvdelen af befolkningen er generelt skeptiske mod…

Læs mere
25.10.21

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen. Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger,…

Læs mere
25.10.21

Pensionister rammes af lavere renter, der gør det dyrere at have penge i banken

Flere store danske banker har den seneste uge sat renterne ned igen. Helt konkret betyder det, at man skal betale endnu mere for de penge, man har stående i banken – så snart det er mere end 100.000 kroner. Det koster 700 kroner i gebyr om året at have 200.000 kroner stående i banken. Ifølge…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet