Dansk Sygeplejeråd ramt af medlemsflugt efter turbulent 2021

Formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen, da forligsmanden, Dansk Sygeplejeråd (DSR) og arbejdsgiverne i Danske Regioner og Kommunernes Landsforening mødes i Forligsinstitutionen i København fredag den 7. maj 2021. Det sker, efter sygeplejerskerne stemte med et snævert nej til et overenskomstforlig, som fagforeningen havde forhandlet hjem med arbejdsgiverne. Første møde i Forligsen fandt sted 28. april. Sygeplejerskerne har varslet strejke med start 21. maj.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

7. marts 2022

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Efter 12 års medlemsfremgang hos Dansk Sygeplejeråd har flere tusinder sygeplejersker det seneste år vendt fagforeningen ryggen og meldt sig ud.

Nedgangen kommer efter et turbulent 2021, som bød på en omfattende sygeplejerskestrejke, meldinger om dårlige arbejdsforhold og interne uenigheder i fagforeningen.

Ifølge Dansk Sygeplejeråds seneste medlemsstatistik er antallet af medlemmer fra 2021 til 2022 faldet fra 79.506 til 76.833. Dermed har 2673 sygeplejersker meldt sig ud.

Det tal er trods et uroplaget sidste år stadig overraskende, mener Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

“Sygeplejersker er traditionelt forbundet med at være meget tro mod deres specialiserede fagforbund. Derfor overrasker det mig at se en nedgang i den kaliber”, fortæller han.

Hør hele interviewet med Laust Høgedahl, lektor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, her:

En af de sygeplejersker, der meldte sig ud af Dansk Sygeplejeråd efter strejken sidste år, er 51-årige Pernille Haahr Steffensen.

Hun nåede at være medlem af fagforeningen Dansk Sygeplejeråd i 27 år, men fik nok af ledelsens håndtering af strejken.

“Det var udslagsgivende for mig, hvordan den her strejke blev håndteret. Ledelsen og medlemmerne var aldrig på bølgelængde undervejs, og jeg mener virkelig, at Dansk Sygeplejeråd sov i timen”, fortæller Pernille Haahr Steffensen, der i dag er rejst til Norge for at arbejde som sygeplejerske på vikarkontrakt.

“Det var et stort skridt for mig at melde mig ud, for det er nærmest indgroet i en, at man skal være medlem af Dansk Sygeplejeråd lige fra begyndelsen af uddannelsen”, lyder det fra Pernille Haahr Steffensen.

Hør hele interviewet med Pernille Haahr Steffensen, der nu er sygeplejerske i Norge, her:

Radio4 ville gerne have haft formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen til at forholde sig til det faldende medlemstal.

Men hverken Grete Christensen eller andre fra ledelsen har ønsket at udtale sig.

Hør mere om det faldende antal medlemmer hos Dansk Sygeplejeråd i Radio4 Morgen mandag mellem klokken 06-09.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00