Nyhedsartikel

Dansk virksomhed beholder opsigtsvækkende logo i protest: Vil ikke lade Putin stjæle et bogstav

Sarah Birch Bekker & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det 26. bogstav i det danske alfabet, Z, er blevet centrum for hed debat på grund af krigen i Ukraine.

Bogstavet er de seneste par uger blevet set på kampvogne, i russiske byer og på flag.

Det har blandt andet fået flere tyske delstater til at forbyde brugen af Z som offentlig støtte til Ruslands invasion af Ukraine. Man kan nemlig nu blive straffet med en bøde eller op til tre års fængsel, hvis det er tilfældet.

Her i Danmark har netmediet Zetland allerede ændret sit logo for ikke at blive kædet sammen med den russiske brug af Z’et. Og også det schweiziske forsikringsselskab, Zurich Insurance, har ændret logo for ikke at have et stort Z som logo – nu er logoet blot “Zurich”.

Men det er ikke alle virksomheder, der ønsker at gå ned ad den vej.

“Vi lytter mere til forbrugerne, end vi lytter til Putin. Nogen har kapituleret og tilladt Putin at stjæle Z’et fra alfabetet, men vi tilhører modstandsbevægelsen, så vi vil kæmpe for det så længe som muligt. Det er dog klart, at det er forbrugerne, som vi i sidste ende lytter til,” siger Palle Lorenzen, direktør for Zelected Foods, der producerer madvarer.

Hør hele interviewet med Palle Lorenzen, direktør i Zelected Foods, der ikke vil af med Z’et, her:

Zelected Foods’ logo er en sort cirkel med et hvidt Z i midten.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har også opfordret alle lande til at kriminalisere brugen af “Z” som symbol. Og ifølge Valentyna Shapovalova, der forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, så skal modstanden mod Z’et blandt andet findes i fortiden.

“Det er blevet sammenlignet med hagekorset. På sociale medier er der flere memes, hvor Z’et bliver sidestillet med hagekorset. Jeg kan godt forstå sammenligningen netop fordi, det fylder så meget i Rusland og i krigsførelsen,” siger hun.

Hør hele interviewet med Valentyna Shapovalova, forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, om Z’et som russisk symbol, her:

Eksperter peger på, at Z’et enten betyder “zapad”, der på russisk betyder “vest” eller “za pobedu”, som betyder “for sejr”.

Men for Palle Lorenzen kan det hurtigt blive en glidebane at se sig sur på et bogstav.

“Jeg håber ikke, vi skal til at lære vores børn, at en zebra skal hedde en ebra, eller at man skal til at køre i en Mercedes-Ben. Ham Putin skal have noget modstand for ellers bliver han bare ved. Hvis det næste bogstav, han erobrer, er et “D”, hvad skal Danmark så hedde?” spørger han retorisk.

Det er i øvrigt ikke første gang, at en virksomhed ændrer navn på grund af krig og konflikt. I 2016 ændrede en aarhusianske fødevarevirksomhed navn fra ISIS til EASIS. Det skete, fordi navnet ifølge virksomheden ville minde for meget om Islamisk Stat, der også blev kaldt netop ISIS.

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet