Nyhedsartikel

Dansk virksomhed beholder opsigtsvækkende logo i protest: Vil ikke lade Putin stjæle et bogstav

Sarah Birch Bekker & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det 26. bogstav i det danske alfabet, Z, er blevet centrum for hed debat på grund af krigen i Ukraine.

Bogstavet er de seneste par uger blevet set på kampvogne, i russiske byer og på flag.

Det har blandt andet fået flere tyske delstater til at forbyde brugen af Z som offentlig støtte til Ruslands invasion af Ukraine. Man kan nemlig nu blive straffet med en bøde eller op til tre års fængsel, hvis det er tilfældet.

Her i Danmark har netmediet Zetland allerede ændret sit logo for ikke at blive kædet sammen med den russiske brug af Z’et. Og også det schweiziske forsikringsselskab, Zurich Insurance, har ændret logo for ikke at have et stort Z som logo – nu er logoet blot “Zurich”.

Men det er ikke alle virksomheder, der ønsker at gå ned ad den vej.

“Vi lytter mere til forbrugerne, end vi lytter til Putin. Nogen har kapituleret og tilladt Putin at stjæle Z’et fra alfabetet, men vi tilhører modstandsbevægelsen, så vi vil kæmpe for det så længe som muligt. Det er dog klart, at det er forbrugerne, som vi i sidste ende lytter til,” siger Palle Lorenzen, direktør for Zelected Foods, der producerer madvarer.

Hør hele interviewet med Palle Lorenzen, direktør i Zelected Foods, der ikke vil af med Z’et, her:

Zelected Foods’ logo er en sort cirkel med et hvidt Z i midten.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har også opfordret alle lande til at kriminalisere brugen af “Z” som symbol. Og ifølge Valentyna Shapovalova, der forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, så skal modstanden mod Z’et blandt andet findes i fortiden.

“Det er blevet sammenlignet med hagekorset. På sociale medier er der flere memes, hvor Z’et bliver sidestillet med hagekorset. Jeg kan godt forstå sammenligningen netop fordi, det fylder så meget i Rusland og i krigsførelsen,” siger hun.

Hør hele interviewet med Valentyna Shapovalova, forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, om Z’et som russisk symbol, her:

Eksperter peger på, at Z’et enten betyder “zapad”, der på russisk betyder “vest” eller “za pobedu”, som betyder “for sejr”.

Men for Palle Lorenzen kan det hurtigt blive en glidebane at se sig sur på et bogstav.

“Jeg håber ikke, vi skal til at lære vores børn, at en zebra skal hedde en ebra, eller at man skal til at køre i en Mercedes-Ben. Ham Putin skal have noget modstand for ellers bliver han bare ved. Hvis det næste bogstav, han erobrer, er et “D”, hvad skal Danmark så hedde?” spørger han retorisk.

Det er i øvrigt ikke første gang, at en virksomhed ændrer navn på grund af krig og konflikt. I 2016 ændrede en aarhusianske fødevarevirksomhed navn fra ISIS til EASIS. Det skete, fordi navnet ifølge virksomheden ville minde for meget om Islamisk Stat, der også blev kaldt netop ISIS.

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet