Nyhedsartikel

Dansk virksomhed beholder opsigtsvækkende logo i protest: Vil ikke lade Putin stjæle et bogstav

Sarah Birch Bekker & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det 26. bogstav i det danske alfabet, Z, er blevet centrum for hed debat på grund af krigen i Ukraine.

Bogstavet er de seneste par uger blevet set på kampvogne, i russiske byer og på flag.

Det har blandt andet fået flere tyske delstater til at forbyde brugen af Z som offentlig støtte til Ruslands invasion af Ukraine. Man kan nemlig nu blive straffet med en bøde eller op til tre års fængsel, hvis det er tilfældet.

Her i Danmark har netmediet Zetland allerede ændret sit logo for ikke at blive kædet sammen med den russiske brug af Z’et. Og også det schweiziske forsikringsselskab, Zurich Insurance, har ændret logo for ikke at have et stort Z som logo – nu er logoet blot “Zurich”.

Men det er ikke alle virksomheder, der ønsker at gå ned ad den vej.

“Vi lytter mere til forbrugerne, end vi lytter til Putin. Nogen har kapituleret og tilladt Putin at stjæle Z’et fra alfabetet, men vi tilhører modstandsbevægelsen, så vi vil kæmpe for det så længe som muligt. Det er dog klart, at det er forbrugerne, som vi i sidste ende lytter til,” siger Palle Lorenzen, direktør for Zelected Foods, der producerer madvarer.

Hør hele interviewet med Palle Lorenzen, direktør i Zelected Foods, der ikke vil af med Z’et, her:

Zelected Foods’ logo er en sort cirkel med et hvidt Z i midten.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har også opfordret alle lande til at kriminalisere brugen af “Z” som symbol. Og ifølge Valentyna Shapovalova, der forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, så skal modstanden mod Z’et blandt andet findes i fortiden.

“Det er blevet sammenlignet med hagekorset. På sociale medier er der flere memes, hvor Z’et bliver sidestillet med hagekorset. Jeg kan godt forstå sammenligningen netop fordi, det fylder så meget i Rusland og i krigsførelsen,” siger hun.

Hør hele interviewet med Valentyna Shapovalova, forsker i medievidenskab på Københavns Universitet med fokus på russiske medier og propaganda, om Z’et som russisk symbol, her:

Eksperter peger på, at Z’et enten betyder “zapad”, der på russisk betyder “vest” eller “za pobedu”, som betyder “for sejr”.

Men for Palle Lorenzen kan det hurtigt blive en glidebane at se sig sur på et bogstav.

“Jeg håber ikke, vi skal til at lære vores børn, at en zebra skal hedde en ebra, eller at man skal til at køre i en Mercedes-Ben. Ham Putin skal have noget modstand for ellers bliver han bare ved. Hvis det næste bogstav, han erobrer, er et “D”, hvad skal Danmark så hedde?” spørger han retorisk.

Det er i øvrigt ikke første gang, at en virksomhed ændrer navn på grund af krig og konflikt. I 2016 ændrede en aarhusianske fødevarevirksomhed navn fra ISIS til EASIS. Det skete, fordi navnet ifølge virksomheden ville minde for meget om Islamisk Stat, der også blev kaldt netop ISIS.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet