Danske biler med ukrainere og to danskere er på vej i krig

New members of the Ukrainian Territorial Defence Forces train with newly received weapons in Kyiv, Ukraine February 28, 2022. REUTERS/Gleb Garanich

Skrevet af

1. marts 2022

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

To biler med en gruppe ukrainere og to danskere er lige nu på vej mod Ukraine for at kæmpe mod den russiske invasion.

Emil Jørgensen, der er korrespondent for Avisen Danmark, har taget turen sammen med gruppen af mænd, der nu skal i krig.

“Fælles for dem alle er, at de ikke rigtig har særlig meget erfaring med at være i krig. For ukrainerne er det en endnu mere skelsættende beslutning, end det er for de to danskere. Er du ukrainer og mellem 18 og 60 år, så kommer du altså ikke ud igen, før den her krig er slut,” siger Emil Jørgensen, korrespondent for Avisen Danmark.

Bilen, der er kørt afsted, er primært fyldt med ukrainere, der har boet i Danmark i en længere årrække. Gruppen af mænd er alle fra Midt- og Nordjylland og flere af dem har haft job i det danske landbrug. To af mændene er danskere.

Én af dem er Christian. Det er ikke hans rigtige navn, men han ønsker at være anonym af frygt for, hvilke konsekvenser det kan få for ham at tage til Ukraine for at kæmpe. Han forlader blandt andet sine børn i Danmark for at bekrige russerne.

“Nu har jeg skrevet min sidste vilje. Jeg tager derned, og jeg har kysset den danske jord farvel. Hvis det er sidste gang, jeg ser Danmark og dem derhjemme, så er det fordi, der er en mening med det,” siger Christian.

Hør hele indslaget med korrespondent Emil Jørgensen, der er taget på rejse til Ukraine sammen med to danskere og en gruppe ukrainere, der vil kæmpe i krigen mod Rusland, her:

NaN:NaN
NaN:NaN