Nyhedsartikel

Danske Havne vil kunne afvise russiske skibe

Danmark bør gå forrest og udelukke russiske skibe fra danske havne.

Sådan lyder det fra Danske Havne og flere partier på Christiansborg.

“Man har fra politisk side lagt et meget tydeligt klart sanktionsspor i forhold til Rusland. Så virker det mærkeligt, at vi er nødt til at tage imod russiske skibe,” siger Tine Kirk Pedersen, direktør i brancheorganisationen Danske Havne.

Som det er nu, har alle danske havne modtagepligt for skibe uanset nationalitet. Og siden Rusland invaderede Ukraine, har flere russiske skibe anløbet danske havne.

Tidligere i denne uge var Assens Havn nødt til at tage imod et russisk skib og lade det losse en stor mængde træpiller.

“Vi ville gerne have afvist at tage skibet ind. Det, vi gjorde, var at udvise den allerstørste form for afvisning, som vi kunne. Vi ville ikke hjælpe dem på nogen måde. Vi stod sådan set bare og kiggede og ventede på, at de hurtigst muligt kom afsted igen,” siger Martin Albertsen, der er direktør for By, Land og Kultur i Assens Kommune og har havnen som ét af sine ansvarsområder.

Hør hele indslaget med Martin Albertsen, direktør for By, Land og Kultur i Assens Kommune, og Tine Kirk Pedersen, direktør i brancheorganisationen Danske Havne, der begge gerne ser, at havne i Danmark fremover kan sige nej til russiske skibe, her:

I Storbritannien har de allerede bedt landets havne om at blokere for alle fartøjer, der sejler under russisk flag, eller som menes at være registreret, ejet eller kontrolleret af personer med tilknytning til Rusland.

Udenrigsminister Jeppe Kofod har sagt til Politiken, at der arbejdes på at få et samlet EU til at lukke for russiske fartøjer. Men både Enhedslisten og Venstre mener, at Danmark burde være progressive og på den måde være med til at starte en bølge i EU.

“Selvfølgelig skal vi gøre det. Jeg kan ærligt talt ikke forstå, at vi skal vente på EU med at gøre det. Der er altså ikke noget problem i, at Danmark gør det. Tværtimod synes jeg, at det er fuldstændig nødvendigt, at vi handler akut i den her situation,” siger Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten.

Hør hele interviewet med Eva Flyvholm, udenrigsordfører for Enhedslisten, der ikke mener, at vi skal vente på EU, her:

Udenrigsminister fra Socialdemokratiet Jeppe Kofod har ikke haft mulighed for at give en kommentar. Udenrigsministeriet har imidlertid i en skriftlig kommentar til Radio4 givet udtryk for, at man lige nu arbejder på en bredere, fælles løsning på tværs af EU.

”Danmark har arbejdet aktivt for sanktioner, der bider på Rusland. Hvis sanktionerne skal have effekt, skal vi have hele EU med. Vi har fra dansk side blandt andet arbejdet for en EU-beslutning om at lukke sine havne for russiske fartøjer. Udenrigsministeren har blandt andet rejst sagen på et EU-udenrigsministermøde, ligesom vi flere gange har bragt det op fra dansk side i Bruxelles. Det arbejder vi fortsat på,” skriver ministeriet.

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet