Nyhedsartikel

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Allan Christiansen
alch@radio4.dk

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen.

I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Men i en ny afgørelse har Styrelsen for Patientklager opdaget, at ledbåndet hos en af patienterne slet ikke var revet over. I første omgang havde styrelsen overset et scanningsbillede, hvor der ikke kunne ses en skade på ledbåndet. Nu er det så styrelsens vurdering, at patienten blev opereret uden grund.

Og det er foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter, der vil have flere klager over kirurgen gået efter i sømmene.

“Styrelsen for Patientklager bør åbne flere sager, hvor denne her kirurg har været involveret. For her er der virkelig en begrundet tvivl for, at der er sket fejl,” siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter til Radio4.

Her kan du høre første afsnit af podcastserien ‘Det Kirurgiske Eksperiment’ fra Radio4 Undersøger:

Hos Patienterstatningen har man tilkendt 12,3 millioner kroner i erstatning til 45 patienter, der er invalideret efter ankeloperationer, der ikke var nogen grund til at udføre. 76 sager venter stadig på at blive afgjort.

I en afgørelse fra Patienterstatningen, som Radio4 har fået indsigt i, står der for eksempel, at der ikke er ”holdepunkter for ledbåndsskade i det billeddiagnostiske materiale forud for operationen”.

Ifølge Danske Patienter er kirurgens arbejde omgærdet af så tilpas meget tvivl, at det bør give anledning til at kigge på patienters klager over kirurgen igen.

“Han har begået gentagne fejl, og man har bevist, at han har begået fejl. Så det vil undre mig, hvis man ikke kan åbne flere sager på denne her baggrund,” siger Annette Wandel til Radio4.

Sagen drejer sig om en særlig type ankeloperationen, der blev stoppet i 2018.

I forbindelse med en klagesag over en af operationerne skrev kirurgen til Styrelsen for Patientklager, at radiologerne ofte overså ledbåndsskader på scanningsbillederne.

Til Radio4 siger kirurgen, at han ”stort set hver dag” oplevede, at radiologer overså skader på ledbåndene.

Alligevel har Styrelsen for Patientklager ikke fundet anledning til at genåbne gamle klager fra kirurgens patienter. Styrelsen ønsker ikke at stille op til interview med Radio4, men oplyser på mail, at man har gennemgået 21 klagesager.

“Vi har allerede i hvert enkelt af de relevante klagesager om ankeloperationer gennemgået, om der var juridisk grundlag for genoptagelse, hvilket var tilfældet i en af sagerne,” skriver Lizzi K. Jakobsen, direktør i Styrelsen for Patientklager til Radio4.

Den omdiskuterede kirurg er suspenderet, og han er ikke længere ansat hos Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Læs også

03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere
02.02.23

Lægeforeninger er tavse efter sager om døde børn – regionen afviser ansvar

Det er ikke Region Syddanmarks ansvar, når der sker alvorlige fejl hos praktiserende læger, lyder det fra udvalgsformand efter sager om døde børn. Praktiserende Lægers Organisation og Lægeforeningen afviser at stille op til interview.  Det er både “hjerteskærende” og “forfærdeligt,” at sprogbarrierer kan være med til at koste børn livet. Sådan lyder det fra Region Syddanmark,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet