Nyhedsartikel

Danske Uber-chauffører står bag socialt bedrageri for millioner

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

I over 400 sager har Uber-chauffører uretmæssigt modtaget sociale ydelser samtidig med, at de har haft indtægter fra transporttjenesten. Tilbagebetalingskravet lyder på næsten 20 millioner kroner. Over 100 chauffører er politianmeldt.

Det er Skattestyrelsen, der har fundet frem til i alt 1.498 personer, der i 2016 og 2017 havde indtægt som chauffører for Uber, og som i samme periode modtog sociale ydelser.

En gennemgang af sagerne viser, at danske Uber-chauffører i 439 tilfælde uretmæssigt har fået udbetalt eksempelvis kontanthjælp, dagpenge eller SU samtidig med, at de har haft indtægter som chauffører for transporttjenesten.

Nu kræver myndighederne så 18,7 millioner kroner tilbage fra chaufførerne. En stor del af sagerne handler om uretmæssigt udbetalte ydelser fra A-kasserne. Derfor har Danske A-kasser rejst et tilbagebetalingskrav i 162 sager og kræver 4,5 millioner kroner retur.

”De penge skal selvfølgelig tilbage. Så har man fået 50.000 kroner med urette, så skal de penge tilbage til staten,” siger formand for Danske A-kasser, Eva Obdrup, til Radio4.

”Vi har en procedure for, hvordan vi opretter en gæld på et medlem og overdrager den til inddrivelse hos staten. Der ligger nogle helt klare regler for, hvordan vi sikrer, at staten får de penge tilbage, som medlemmer har fået med urette,” fortæller Eva Obdrup videre.

Den nye undersøgelse af chaufførernes sociale bedrageri dækker perioden fra 2016 og indtil Uber lukkede i Danmark i 2017.

A-kasser, kommuner, Udbetaling Danmark og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har gennemgået sagerne, og indtil videre har det resulteret i 104 politianmeldelser, hvoraf a-kasserne står for 41.

”Det er alvorligt at få ydelser i dagpengesystemet med urette. Når beløbet er af en vis størrelse, kan man blive politianmeldt, og så får man også en karantæne. Så det bliver der taget meget alvorligt fat i,” siger Eva Obdrup til Radio4.

Tidligere er Uber-chaufførernes skatteforhold og omfanget af socialt bedrageri blevet undersøgt for årene 2014 og 2015. Dengang afdækkede undersøgelserne også, at der både var omfattende problemer med chaufførernes indberetninger til SKAT og med socialt bedrageri.

Læs også

27.10.21

Det er billigt og let at anskaffe sig et falsk vaccinepas i Ukraine – også selvom du er dansk statsborger

Ukraine oplever lige nu, at flere læger og klinikker tilbyder, at man kan købe sig til et vaccinepas på nettet – helt uden at få vaccinen. Selv danske statsborgere kan skaffe sig et falsk ukrainsk coronapas. Kun omkring 17 procent af ukrainerne er vaccinerede mod Covid-19, og omkring halvdelen af befolkningen er generelt skeptiske mod…

Læs mere
25.10.21

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel for grundvand

Forsvarsministeriet modtog tilbage i marts 2020 et notat fra Forsvaret, der anbefalede oprensning af PFAS-forureningerne på Forsvarets arealer på grund af risiko for påbud og erstatningssager. Nu vil ordførere have svar på, hvorfor de ikke blev orienteret om sagen. Allerede for halvandet år siden modtog Forsvarsministeriets embedsmænd et notat, der beskrev omfanget af Forsvarets PFAS-forureninger,…

Læs mere
25.10.21

Pensionister rammes af lavere renter, der gør det dyrere at have penge i banken

Flere store danske banker har den seneste uge sat renterne ned igen. Helt konkret betyder det, at man skal betale endnu mere for de penge, man har stående i banken – så snart det er mere end 100.000 kroner. Det koster 700 kroner i gebyr om året at have 200.000 kroner stående i banken. Ifølge…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet