Nyhedsartikel

Danske Uber-chauffører står bag socialt bedrageri for millioner

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

I over 400 sager har Uber-chauffører uretmæssigt modtaget sociale ydelser samtidig med, at de har haft indtægter fra transporttjenesten. Tilbagebetalingskravet lyder på næsten 20 millioner kroner. Over 100 chauffører er politianmeldt.

Det er Skattestyrelsen, der har fundet frem til i alt 1.498 personer, der i 2016 og 2017 havde indtægt som chauffører for Uber, og som i samme periode modtog sociale ydelser.

En gennemgang af sagerne viser, at danske Uber-chauffører i 439 tilfælde uretmæssigt har fået udbetalt eksempelvis kontanthjælp, dagpenge eller SU samtidig med, at de har haft indtægter som chauffører for transporttjenesten.

Nu kræver myndighederne så 18,7 millioner kroner tilbage fra chaufførerne. En stor del af sagerne handler om uretmæssigt udbetalte ydelser fra A-kasserne. Derfor har Danske A-kasser rejst et tilbagebetalingskrav i 162 sager og kræver 4,5 millioner kroner retur.

”De penge skal selvfølgelig tilbage. Så har man fået 50.000 kroner med urette, så skal de penge tilbage til staten,” siger formand for Danske A-kasser, Eva Obdrup, til Radio4.

”Vi har en procedure for, hvordan vi opretter en gæld på et medlem og overdrager den til inddrivelse hos staten. Der ligger nogle helt klare regler for, hvordan vi sikrer, at staten får de penge tilbage, som medlemmer har fået med urette,” fortæller Eva Obdrup videre.

Den nye undersøgelse af chaufførernes sociale bedrageri dækker perioden fra 2016 og indtil Uber lukkede i Danmark i 2017.

A-kasser, kommuner, Udbetaling Danmark og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har gennemgået sagerne, og indtil videre har det resulteret i 104 politianmeldelser, hvoraf a-kasserne står for 41.

”Det er alvorligt at få ydelser i dagpengesystemet med urette. Når beløbet er af en vis størrelse, kan man blive politianmeldt, og så får man også en karantæne. Så det bliver der taget meget alvorligt fat i,” siger Eva Obdrup til Radio4.

Tidligere er Uber-chaufførernes skatteforhold og omfanget af socialt bedrageri blevet undersøgt for årene 2014 og 2015. Dengang afdækkede undersøgelserne også, at der både var omfattende problemer med chaufførernes indberetninger til SKAT og med socialt bedrageri.

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet