Debat om smitterisiko: Kan coronavirus smitte via luften?

Ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling, Helle Ingmer, ifører sig det beskyttelsesudstyr, som læger og sygeplejersker skal være klædt i, i tilfælde af at coronavirussen skulle sprede sig til Danmark, Hvidovre Hospital, onsdag den 29. januar 2020.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

22. september 2020

I et par dage kunne man læse på den amerikanske sundhedsstyrelses hjemmeside, at covid-19 spreder sig via luftbårne partikler.

Nu beklager styrelsen offentliggørelsen – og opslaget er fjernet fra siden.

Det rører nemlig ved en debat om, hvorvidt vi skal kalde covid-19 for et luftbårent virus eller ej.

I Danmark mener Sundhedsstyrelsen fortsat, at der er to primære smitteveje for coronavirus.

Den ene er dråbesmitte – det vil sige smitte fra person til person via større dråber fra luftvejene, der spredes, når man hoster eller nyser.

Den anden er kontaktsmitte – det vil sige smitte fra overflader med virus på – altså hvis man eksempelvis rører et bord, som en smittet person har hostet eller nyst ud over.

Debatten består altså i om der også er en tredje smittevej – den luftbårne – som måske smitter lige så meget eller mere end de to andre.

Torben Sigsgaard er læge og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forsker i indeklima og smittespredning. Han mener, at coronavirusset er luftbåret:

”Spørgsmålet er, om den også smitter via luften. Det har været et usikkerhedspunkt i formidlingen af corona-smitterisiko i lang tid,” siger han til Radio4 Morgen.

 

Du kan høre hele interviewet med læge og professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard her:

 

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00