Debat: Skal mundbind være gratis for nogle danskere?

Passengers with Face Marsk on the Tram in public transport in Aarhus, Denmark, Monday August 10, 2020. The rising numbers of corona infected in Aarhus means government demands for Face Marsk in public transport until September.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

10. august 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Skal mundbind være gratis for nogle grupper af samfundet?

Det diskuterer partierne på Christiansborg i øjeblikket, efter at danskerne nu opfordres til at bære mundbind i særlige situationer.

I Aarhus Kommune er det nu et krav, at borgerne bærer mundbind, når de kører med offentlig transport. I resten af landet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at passagererne bruger mundbind i den kollektive trafik, når det ikke er muligt at holde den anbefalede fysiske afstand.

Samtidig varsler statsminister Mette Frederiksen, at der på et tidspunkt kan komme et nationalt krav om at bære mundbind i forskellige situationer.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at mundbindene bør være gratis for de borgere, der ikke har råd – for eksempel for studerende:

”Hvis du er ung og går i gymnasiet eller på en anden uddannelse, hvor du skal bruge offentlige transportmidler, skal du bruge to bare på turen derhen. Skal du så en tur i centret, skal du også bruge et mundbind. Så det kan hurtigt løbe op i, at du skal bruge 4-5 mundbind på én dag,” siger hun til Radio4 Morgen.

”Hvis det er den pris, vi regner med i øjeblikket, er gennemsnitsprisen 10 kroner. Nogle steder dyrere, nogle steder billigere. Og det er et problem,” mener Liselott Blixt.

Men det er Per Larsen, der er sundhedsordfører for De Konservative, uenig i. Han mener som udgangspunkt ikke, at mundbind skal være gratis, med mindre en person i et helt særligt tilfælde har ramt loftet for egenbetaling på medicin på omkring 4.000 kroner årligt.

Dermed skal for eksempel studerende ikke have mundbind udleveret gratis, mener han.

”Der er ikke noget her i verden, der er gratis. Hvis man fra offentlig side skal til at dele mundbind ud til alle mennesker, har vi en stor udgift. Coronakrisen er også en stor økonomisk udfordring for staten,” siger han til Radio4 Morgen.

Du kan høre hele debatten mellem Dansk Folkeparti og De Konservative i Radio4 Morgen her:

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

12:05
14:00