Nyhedsartikel

Der er rester af pesticider i over halvdelen af drikkevandsboringerne

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Den er gal med drikkevandet i over halvdelen af drikkevandsboringerne, her er der fundet pesticidrester i de første tre måneder af i år. Det viser nye tal fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, som har en landsdækkende database for drikkevand, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Der er fundet rester af pesticider i 54,6 procent af boringerne, og i 13,2 procent af boringerne er det over grænseværdien. Der er lavet i alt 692 boringer fra januar og marts måned i 2023.

“Det understreger, at vi står med en meget bekymrende tendens, og at handling for drikkevandet haster voldsomt,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge hende er man blevet bedre til at teste og måler for flere stoffer, og tallene er dybt alarmerende, mener hun.

“Derfor vil vi have forbudt brug af sprøjtegift på alle områder i Danmark, hvor fremtidens drikkevand er. Det kræver, at vi tager store arealer ud af konventionel landbrugsdrift og indfører et sprøjteforbud,” siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening vil gerne have, at det bliver kortlagt, hvor Danmarks grundvandsmagasiner ligger, og hvor drikkevandet dannes. Hun mener dog ikke, at vi behøver være bange for at drikke vand fra hanen.

“Gud ske tak og lov har vandværkerne godt styr på det. De sender ikke drikkevand ud til forbrugerne, hvor stofferne har overskredet grænseværdien, men den fremtidige forsyningssikkerhed er derimod truet,” siger hun.

Hør hende i nyhederne på Radio4:

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet