Nyhedsartikel

Der er rester af pesticider i over halvdelen af drikkevandsboringerne

Susanne Diekema
sudi@radio4.dk

Den er gal med drikkevandet i over halvdelen af drikkevandsboringerne, her er der fundet pesticidrester i de første tre måneder af i år. Det viser nye tal fra Geus, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, som har en landsdækkende database for drikkevand, oplyser Danmarks Naturfredningsforening. Der er fundet rester af pesticider i 54,6 procent af boringerne, og i 13,2 procent af boringerne er det over grænseværdien. Der er lavet i alt 692 boringer fra januar og marts måned i 2023.

“Det understreger, at vi står med en meget bekymrende tendens, og at handling for drikkevandet haster voldsomt,” siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge hende er man blevet bedre til at teste og måler for flere stoffer, og tallene er dybt alarmerende, mener hun.

“Derfor vil vi have forbudt brug af sprøjtegift på alle områder i Danmark, hvor fremtidens drikkevand er. Det kræver, at vi tager store arealer ud af konventionel landbrugsdrift og indfører et sprøjteforbud,” siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening vil gerne have, at det bliver kortlagt, hvor Danmarks grundvandsmagasiner ligger, og hvor drikkevandet dannes. Hun mener dog ikke, at vi behøver være bange for at drikke vand fra hanen.

“Gud ske tak og lov har vandværkerne godt styr på det. De sender ikke drikkevand ud til forbrugerne, hvor stofferne har overskredet grænseværdien, men den fremtidige forsyningssikkerhed er derimod truet,” siger hun.

Hør hende i nyhederne på Radio4:

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet