Nyhedsartikel

Politisk redaktør: “Det er ikke tilfældigt, at danske ministre besøger Rwanda netop nu”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (Soc.dem.) og minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (Soc.dem.), skal i de her dage til det afrikanske land Rwanda, hvor regeringen håber på at kunne oprette et modtagecenter for asylansøgere.

Regeringens mål er, at asylansøgerne kan få deres sag behandlet i Rwanda, fremfor at de opholder sig her i landet. Og det bliver der fortsat forhandlet med Rwanda om.

Ifølge Casper Dall, som er politisk redaktør på Avisen Danmark, er det dog ikke tilfældigt, at det er lige nu, regeringen sender de to ministre til landet.

“Tidligere har vi hørt, at de ville sende to embedsmænd ned og forsøge at se, om man kan stable nogle gode forbindelser op til myndighederne i Rwanda, og nu er det også ministrene, der skal på en eller anden charmeoffensiv derned. Og det er noget, der selvfølgelig spiller ind i en valgkamp, fordi udlændingepolitik er noget Mette Frederiksen meget gerne vil diskutere, og det her er en af hjørnestenen i socialdemokratisk udlændingepolitik”, siger han til Radio4.

Hør interviewet med Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark, her:

Men man skal tænke lidt over, hvilket signal man sender ved at indgå en aftale med Rwanda. Det mener Simon Turner, som er professor i socialantropologi på Lunds Universitet i Sverige, og Rwanda-ekspert.

“Jeg tror nok, de (Rwanda, red.) skal holde deres del af aftalen. Men du er med til at legitimere et land, man måske ikke synes, man kan sammenligne sig med, når der er så mange problemer med menneskerettigheder og ytringsfrihed”, siger han til Radio4.

Desuden kan man diskutere om Rwanda er et demokratisk land.

“På overfladen hedder det, at det er demokratisk, men når præsidenten får 98,5 % af stemmerne, så begynder man at blive lidt mistænkelig. Og når oppositionen har meget svært ved at komme til orde pga. folkemordet, så er man jo bange for splittelse i befolkningen. Så snart du kritiserer regeringen, så kan du blive anklaget for at ville splitte befolkningen og derved være folkemordsideolog. Så man kan smide oppositionen i fængsel for de mindste ting, og det gør man jo.”, siger han.

Hør interviewet med  Simon Turner, som er professor i socialantropologi på Lunds Universitet i Sverige, og Rwanda-ekspert her:

Socialdemokratiet fremlagde første gang ønsket om at oprette et modtagecenter uden for EU tilbage i 2018.

Storbritannien har allerede en aftale om at kunne sende asylansøgere til Rwanda. Men de har indtil videre haft problemer med rent juridisk at kunne føre det ud i livet.

Og det er blandt andet i det lys, at man skal se ministrenes besøg i landet, mener Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark.

“Man vil meget nødig fra dansk side løbe ind i de udfordringer, de har haft derovre. Så man forsøger at undgå de udfordringer og sørge for der er et setup i Rwanda, der lever op til konventionerne, og at man gør det på en ordentlig måde. Det er sikkert også derfor, man må formode, at det trækker ud med at få offentliggjort en dansk aftale, fordi nogle af de forhold ikke er i orden, og måske kan det være det, der gør, at der aldrig nogensinde kommer en dansk aftale. Det er jo stadigvæk det helt store spørgsmål”, siger han.

Foto: Jacques Nkinzingabo/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet