Nyhedsartikel

Politisk redaktør: “Det er ikke tilfældigt, at danske ministre besøger Rwanda netop nu”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (Soc.dem.) og minister for udviklingssamarbejde, Flemming Møller Mortensen (Soc.dem.), skal i de her dage til det afrikanske land Rwanda, hvor regeringen håber på at kunne oprette et modtagecenter for asylansøgere.

Regeringens mål er, at asylansøgerne kan få deres sag behandlet i Rwanda, fremfor at de opholder sig her i landet. Og det bliver der fortsat forhandlet med Rwanda om.

Ifølge Casper Dall, som er politisk redaktør på Avisen Danmark, er det dog ikke tilfældigt, at det er lige nu, regeringen sender de to ministre til landet.

“Tidligere har vi hørt, at de ville sende to embedsmænd ned og forsøge at se, om man kan stable nogle gode forbindelser op til myndighederne i Rwanda, og nu er det også ministrene, der skal på en eller anden charmeoffensiv derned. Og det er noget, der selvfølgelig spiller ind i en valgkamp, fordi udlændingepolitik er noget Mette Frederiksen meget gerne vil diskutere, og det her er en af hjørnestenen i socialdemokratisk udlændingepolitik”, siger han til Radio4.

Hør interviewet med Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark, her:

Men man skal tænke lidt over, hvilket signal man sender ved at indgå en aftale med Rwanda. Det mener Simon Turner, som er professor i socialantropologi på Lunds Universitet i Sverige, og Rwanda-ekspert.

“Jeg tror nok, de (Rwanda, red.) skal holde deres del af aftalen. Men du er med til at legitimere et land, man måske ikke synes, man kan sammenligne sig med, når der er så mange problemer med menneskerettigheder og ytringsfrihed”, siger han til Radio4.

Desuden kan man diskutere om Rwanda er et demokratisk land.

“På overfladen hedder det, at det er demokratisk, men når præsidenten får 98,5 % af stemmerne, så begynder man at blive lidt mistænkelig. Og når oppositionen har meget svært ved at komme til orde pga. folkemordet, så er man jo bange for splittelse i befolkningen. Så snart du kritiserer regeringen, så kan du blive anklaget for at ville splitte befolkningen og derved være folkemordsideolog. Så man kan smide oppositionen i fængsel for de mindste ting, og det gør man jo.”, siger han.

Hør interviewet med  Simon Turner, som er professor i socialantropologi på Lunds Universitet i Sverige, og Rwanda-ekspert her:

Socialdemokratiet fremlagde første gang ønsket om at oprette et modtagecenter uden for EU tilbage i 2018.

Storbritannien har allerede en aftale om at kunne sende asylansøgere til Rwanda. Men de har indtil videre haft problemer med rent juridisk at kunne føre det ud i livet.

Og det er blandt andet i det lys, at man skal se ministrenes besøg i landet, mener Casper Dall, politisk redaktør på Avisen Danmark.

“Man vil meget nødig fra dansk side løbe ind i de udfordringer, de har haft derovre. Så man forsøger at undgå de udfordringer og sørge for der er et setup i Rwanda, der lever op til konventionerne, og at man gør det på en ordentlig måde. Det er sikkert også derfor, man må formode, at det trækker ud med at få offentliggjort en dansk aftale, fordi nogle af de forhold ikke er i orden, og måske kan det være det, der gør, at der aldrig nogensinde kommer en dansk aftale. Det er jo stadigvæk det helt store spørgsmål”, siger han.

Foto: Jacques Nkinzingabo/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet