Det er nødvendigt med bedre forhold på landets sociale bosteder

Demonstration ved bostedet Ørbækskilde i Fårevejle hvor Yamma Ahamadzai blev dræbt. Familie og venner til den dræbte specialpædagog demonstrerede for mere sikkerhed i psykiatrien. Lørdag 9. januar 2021.

Skrevet af

5. februar 2021

Socialministeriet arbejder lige nu på konkrete og akutte tiltag for at sikre, at der ikke sker flere overfald – og drab – på sociale bosteder. Det sker, efter en 29-årige pædagog blev brutalt stukket ihjel af en beboer, mens han var på arbejde på bostedet Ørbækskilde i Odsherred Kommune.

Og det er vigtigt, at der sker noget på det her område. Det mener Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

“Ret mange steder har man ikke nok uddannet personale, og rigtig mange steder er nødt til at arbejde alene, når man burde være to. Og rigtig mange steder kommer borgere derhen, hvor der er plads og ikke det rigtige sted”, siger han til Radio4 Morgen.

Der er brug for en indsats, da det ellers let kan ende galt, siger han.

“Det er et område, hvor der sker forfærdelige ting; hvor mange kommer til skade. Det er et område med vold og voldstrusler, og når man ikke gør det rigtige, går det ikke kun ud over de ansatte, det går også ud over borgerne – de får ikke den hjælp, der kan give dem en chance i livet”, siger han.

En smadret rude og en kniv mod struben

Dorte Pedersen er tidligere pædagog på bostedet Ørbækskilde. Og hun har oplevet flere sammenstød med borgerne på bostedet. En af episoderne fandt sted i 2016, hvor hun havde vurderet, at borgeren havde brug for ekstra medicin.

“Men så smider han pillerne og vandet i hovedet på mig og så en saks. Jeg kunne slet ikke nå ind til ham,” fortæller hun til Radio4 Morgen.

Dorte Pedersen var i den givne situation nødt til at flygte ud fra bostedet og ind i et skur bag et hønsehus sammen med en anden borger fra bostedet.

“Vi kan høre bulder og brag. Han (borgeren, der havde smidt piller, vand og saks i hovedet på Dorte, red.) bevæger sig ind i hønsehuset, hvor han slår om sig,” siger hun.

Og det er ikke den eneste episode, Dorte Pedersen har været udsat for. Hun har også oplevet at være i færd med at tømme en opvaskemaskine på bostedet, og så pludselig have en køkkenkniv mod struben.

“Jeg måler 1,58 og jeg var nødt til at sige til ham (borgeren, red.) – nu lægger du den der ned i skuffen igen” fortæller hun.

En tro på bedre forhold

Dorte Pedersen, tidligere pædagog på bostedet Ørbækskilde, tror godt, at man kan skabe bedre forhold på bostederne.

“Man kan ansætte uddannet personale, så alle har en fælles referenceramme at snakke ud fra og en fælles værktøjskasse. Der skal være tilstrækkeligt personale hele tiden – baseret på hvilke behov denne borgergruppe har. Og så skal man sørge for at visitere, så det ikke bliver et mix af domfældte og unge mennesker, der skulle lære at leve med en psykiatrisk diagnose, som det er på Ørbækskilde”, siger hun.

Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, tror også godt, at der kan ske en ændring.

“Jeg håber det og tror det. Jeg synes, det er godt, at ministeriet har erkendt, at der skal ske noget nu og her,” siger han og forventer, at der kommer et udspil i løbet af februar.

“Vi kan ikke have et område hvor det er så risikabelt at gå på arbejde og jeg ved, at de konkrete forslag vi har, de vil afhjælpe det her. Så vi presser på”, siger han til Radio4 Morgen.

Det første møde mellem Socialministeriet og Socialpædagogernes Landsforbund blev afholdt i går.

Hør interviewet med Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund her:

Hør interviewet med Dorte Pedersen, tidligere pædagog på bostedet Ørbækskilde i Odsherred Kommune, her:

Afspiller nu

FISK!

03:05
04:00