Nyhedsartikel

Det kræver ærlighed, hvis spyttest til brug derhjemme skal virke

Katrine Volsing

Inden længe håber det danske firma Bioporto på at komme med deres bud på en corona-spyttest, så folk kan teste sig selv derhjemme og på arbejdspladsen. Et negativt svar udløser et coronapas.

Eksperter kalder spyttest og andre versioner af hjemmetest for et vigtigt våben mod corona i fremtiden. Også politikere roser spyttests. Fx kalder SF’s Sundhedsordfører spyttesten for en “game changer” i kampen mod corona.

Men Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet ser nogle klare mangler, hvis vi alle skal til at selvteste os selv:

“Der er problemer med det. For det første skal man altså udføre det korrekt. Og så ved vi godt, at når der er så lidt corona, så vil mindst halvdelen af de positive være falskpositive og det samme med de negative. Og så skal man altså gøre det rigtige, når den er positiv; det vil sige man skal isolere sig og finde ud af, hvem man har været sammen med, og så skal de også isolere sig. Og så skal man være ærlig”, siger han til Radio4 Morgen.

Det virker ikke ligeså godt, når folk skal gøre det helt selv, mener han.

“Når sundhedsvæsnet ikke er inde over, kan det være lidt tvivlsomt, om man får gjort de ting der”, siger Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet.

Han mener derfor også, at netop de skal ind over, før det kommer til at virke:

“Sundhedsvæsnet skal ind over, og så må vi stole på, at de fleste gør det ærligt nok. Det er det, der skal til”, siger han.

Hør interviewet med Niels Høiby, der er professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet, her:

Administrerende direktør i Bioporto, som lige nu arbejder på at få lavet de sidste undersøgelser og test af spyttesten, ved godt, at man ikke kan være sikker på, om folk snyder.

“Man kan snyde med det nuværende system, så det kan man selvfølgelig også med hjemmetest. Jeg kan ikke garantere for, at det ikke er veninden der har lagt spyt til, men jeg tror på det bedste i danskerne og på at de meget gerne vil være med til at komme ud af den her epidemi. Så jeg har en stor tillid til, at folk har en interesse i at blive testet og ikke smitte andre, når man fx. skal til fødselsdag hos tante Oda”, siger Peter Mørch Eriksen til Radio4 Morgen.

Coronapas-appen, som vi bruger nu, er blevet udnyttet. Ved helt simpelt at tage et screenshot af ens coronapas og dele det videre kunne ét gyldigt pas giver fripas til mange.

I sidste uge kom det frem, at seks elever på et gymnasium i Aarhus er blevet sigtet for dokumentfalsk, efter at de erkendte at have forfalsket deres coronapas for at kunne fremvise et negativt testsvar til undervisningen.

Men at snyd eksisterer slår ikke Peter Mørch Eriksen, administrerende direktør i Bioporto, ud:

“Der vil altid være nogen, der vil snyde. Men jeg tror ikke man skal fokusere på de få, som ikke kan finde ud af det. Det tror jeg ikke man kan gardere sig imod, med mindre man har et meget stærkt kontrolsamfund”, siger han til Radio4 Morgen.

Planen er at hjemmetesten skal på markedet om nogle måneder. Men før den kommer det, skal den opnå en vis sikkerhed.

“Hvis vi ikke er tæt på en sensitivitet på over 80 procent, så frigiver vi ikke produktet. Vi mener, det er meget vigtigt med hjemmetest, at de er så tæt på PCR-test som muligt”, siger han.

Hør interviewet med Peter Mørch Eriksen, administrerende direktør i Bioporto, her:

Der findes forskellige typer af spyttests. Både en test, hvor spytprøven sendes til et laboratorie, der herfra undersøger prøven for corona. Og så en hurtig udgave, hvor man efter at have spyttet i et glas kan få svar efter cirka 15 minutter. Hvis man er negativ, får man et coronapas.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet