Nyhedsartikel

Det seneste år er det blevet dyrere at være forbruger i Danmark

Ritzau

De danske forbrugerpriser er således steget med 4,3 procent i januar i forhold til året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen er den største målt hen over et år siden august 2008. Dengang var forbrugerpriserne steget med 4,4 procent i forhold til et år tidligere.

Hvis man ser bort fra august 2008, skal man tilbage til 1989 for at finde højere årlige stigninger i forbrugerpriserne – også kendt som inflationen.

I januar 2022 er det særligt energipriserne, der har drevet forbrugerpriserne opad i forhold til et år tidligere.

Elektricitet, benzin og gas er blevet dyrere hen over det seneste år, og de tre kategorier står alene for de knap 2,4 procentpoint af inflationen det seneste år.

Der er kun meget få kategorier, hvor varerne er blevet billigere de seneste 12 måneder. Kun alkohol, tobak, kommunikation og beklædning trækker forbrugerindekset i nedadgående retning.

Kilde: www.statistikbanken.dk/pris111

Ifølge Niklas Prafke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, betyder det seneste års stigning i forbrugerpriserne, at en typisk dansk familie med to børn må betale 18.600 kroner mere for de samme varer og tjenester end et år tidligere.

”Inflationen gør ondt på danskernes pengepung. De seneste måneder er inflationen accelereret, og priserne har taget et markant spring op. Det betyder, at vi skal have flere penge op af lommen, når vi er ude at handle, og når vi skal betale el- og varmeregningerne,” siger Niklas Praefke i en skriftlig kommentar.

Han forventer, at inflationen vil fortsætte med at ligge over tre procent de kommende måneder.

Inflationen vil dog gradvist falde, i takt med at energiprisstigningerne glider ud af inflationstallene, da de næppe kan fortsætte med at stige.

”Faldet vil ikke blive helt så stort, da den store mangel af både materialer og medarbejdere vil være med til at lægge et fortsat pres på virksomhedernes omkostninger. Samlet forventer jeg, at inflationen om et år vil være lavere end i dag,” siger Niklas Praefke.

 

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet