Nyhedsartikel

Det seneste år er det blevet dyrere at være forbruger i Danmark

Ritzau

De danske forbrugerpriser er således steget med 4,3 procent i januar i forhold til året før. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Stigningen er den største målt hen over et år siden august 2008. Dengang var forbrugerpriserne steget med 4,4 procent i forhold til et år tidligere.

Hvis man ser bort fra august 2008, skal man tilbage til 1989 for at finde højere årlige stigninger i forbrugerpriserne – også kendt som inflationen.

I januar 2022 er det særligt energipriserne, der har drevet forbrugerpriserne opad i forhold til et år tidligere.

Elektricitet, benzin og gas er blevet dyrere hen over det seneste år, og de tre kategorier står alene for de knap 2,4 procentpoint af inflationen det seneste år.

Der er kun meget få kategorier, hvor varerne er blevet billigere de seneste 12 måneder. Kun alkohol, tobak, kommunikation og beklædning trækker forbrugerindekset i nedadgående retning.

Kilde: www.statistikbanken.dk/pris111

Ifølge Niklas Prafke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, betyder det seneste års stigning i forbrugerpriserne, at en typisk dansk familie med to børn må betale 18.600 kroner mere for de samme varer og tjenester end et år tidligere.

”Inflationen gør ondt på danskernes pengepung. De seneste måneder er inflationen accelereret, og priserne har taget et markant spring op. Det betyder, at vi skal have flere penge op af lommen, når vi er ude at handle, og når vi skal betale el- og varmeregningerne,” siger Niklas Praefke i en skriftlig kommentar.

Han forventer, at inflationen vil fortsætte med at ligge over tre procent de kommende måneder.

Inflationen vil dog gradvist falde, i takt med at energiprisstigningerne glider ud af inflationstallene, da de næppe kan fortsætte med at stige.

”Faldet vil ikke blive helt så stort, da den store mangel af både materialer og medarbejdere vil være med til at lægge et fortsat pres på virksomhedernes omkostninger. Samlet forventer jeg, at inflationen om et år vil være lavere end i dag,” siger Niklas Praefke.

 

Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet