DF-formand: "OL-åbningsceremonien var en hån mod kristendommen"

Skrevet af

29. juli 2024

Steffan Axelsen

stax@radio4.dk

Fredagens opsigtsvækkende OL-åbningsceremoni deler ikke bare vandene i udlandet. Det gør den også hjemme på vores breddegrader.

Åbningsceremonien havde fokus på diversitet og inklusion og blev blandt andet hyldet af LGBTQ+-miljøet.

Men særligt et indslag under den fire timer lange åbningsceremoni har de seneste dage været genstand for stor diskussion på sociale medier.

Der er tale om en scene, hvor en række kunstnere - heriblandt draqqueens - sidder ved et langbord.

Mange ser denne scene som en parallel til Leonardo da Vincis værk med Jesus og hans disciple, der kaldes 'Den sidste nadver'.

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt er ikke i tvivl.

Setuppet er en direkte reference til værket og en vulgær hån mod kristendommen, lyder det fra partiformanden, som uddyber over for Radio4 Morgen:

- Det er en seksualisering af en af de mest centrale passager i kristendommen. Det er indstiftelse af et sakramente i en henseende, hvor aktørerne er folk, der er defineret ud fra deres seksualitet, og det er en forhånelse, fordi der er tale om en vulgarisering, fortæller han.

Hør interviewet med Morten Messerschmidt her:

Der er umiddelbart ikke meldinger fra officielt hold i form af arrangørerne bag OL-afviklingen i Paris, at scenen skulle være en moderne kopi af Den sidste Nadver.

Lignende motiv med folk ved aflange borde er også set i andre værker gennem historien, men ifølge Morten Messerschmidt kan der ikke herske tvivl om, at arrangørerne har forsøgt at gengive værket med blandt andet folk fra LGBTQ+-miljøet.

- Det kræver en meget ringe stilistisk forståelse for Renæssance-kunst, hvis ikke man kan se, at det er Den sidste nadver af Leonardo da Vinci, siger han og tilføjer:

- Man prøver at lave noget i den samme ramme og så ændre det. Det er dét, der er hele woke-ideologiens fundament, at noget er genkendeligt - men så ikke alligevel. For eksempel se en kvinde, men så ikke så en kvinde. Jeg forstår ikke, man gør det her, siger DF-formanden, der også selv gerne havde set, at islam var repræsenteret i scenen fra åbningsceremonien, fordi det fylder meget i Frankrig.

Fra udlandet tikkede reaktionerne ind efter ceremoniens afslutning.

Tesla-milliardæren Elon Musk skrev på X:

- Dette var ekstremt respektløst over for kristne.

Den kendte podcastvært Clint Russel kaldte det også et 'skørt' indslag.

- Der er 2,4 milliarder kristne på Jorden, og tilsyneladende ønskede OL lige fra starten at erklære højt til dem alle, at de IKKE ER VELKOMNE, skrev han.

Formålet med scenen var ifølge arrangørerne at "gøre os opmærksomme på absurditeten i vold mellem mennesker".

Afspiller nu

Station IIII

07:05
08:00