Nyhedsartikel

Dronning Elizabeth er død. Hun blev 96 år

ritzau og Mikkel Juul
juul@radio4.dk

Det britiske kongehus bekræfter, at dronning Elizabeth er død. Hun blev meldt syg tidligere torsdag.

Den britiske dronning Elizabeth er død – 96 år.

Det oplyser det britiske kongehus på sin hjemmeside tidligt torsdag aften.

“Dronningen sov stille ind på Balmoral denne eftermiddag,” lyder det.

Det blev tidligere torsdag meddelt, at dronningen var syg og under lægers observation. Umiddelbart efter hastede hele dronningens familie til slottet Balmoral, der ligger i det østlige Skotland.

Hun nåede at være britisk dronning i 70 år – siden 1952. Hun var den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Tidligere på året tegnede Monarkiet på Radio4 et portræt af den britiske dronning i anledning af hendes 70 års jubilæum. Du finder portrættet her:

“Hun var noget særligt”

Aftenradio på Radio4 har talt med kongehusekspert og historiker Lars Houbakke Sørensen, som fortæller, at dronning Elizabeth i højere grad end andre monarker har holdt fast i traditionerne.

“Hun var med hele vejen, gennem store forandringer,” fortæller Lars Houbakke Sørensen.

“Hun var et symbolsk holdepunkt i en meget omskiftelig tid. Midt i en kaotisk tid har hun været samlingspunktet.”

“Vores egen dronning Margrethe har uden tvivl skelet til, hvordan Elizabeth gjorde, da hun selv var ung,” siger han.

Ifølge Radio4’s kongehuskommentator, Thomas Larsen, har dronning Margrethe en særlig forbindelse til det britiske kongehus.

“Det britiske står i en særlig stråleglans hos dronning Margrethe,” siger han.

“Derfor er det en hård meddelelse, som det danske kongehus modtaget her til aften.”

En kontroversiel prins, en moden konge

Dronningens ældste søn, Charles, bliver med øjeblikkeligt virkning konge og er dermed Storbritanniens nye statsoverhoved. Han tager navnet kong Charles III.

“Allerede i sine unge år, viste Charles sig som meget kontroversiel,” siger Lars Houbakke Sørensen.

“Han var tidligt med på den grønne bevægelse og udtalte sig om politiske emner, som ellers ikke har været typisk for kongelige,” uddyber han.

Julie Lindhardt Høimark, vært på Monarkiet på Radio4, kalder kong Charles en moden konge med en stor opgave foran sig.

“Han står over for en stor opgave med at bringe kongehuset ind i en ny tidsalder,” forklarer hun.

“Under sager som den, hans bror prins Andrew har været igennem fornylig, var det dronningen, der samlede familien under stormvejret. Nu skal Charles selv træde frem,” fortæller Julie Lindhardt Høimark.

På Twitter har det britiske kongehus været ude med den første udtalelse fra kong Charles III.

Kongehusets residens i London, Buckingham Palace, flager torsdag aften på halvt. Samtidig er flere mennesker samlet foran slottet.

Alle dronningens fire børn har været til stede på slottet Balmoral.

Det er – fra ældste til yngste – den nye kong Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Også prins William og prins Harry er til stede.

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet