Nyhedsartikel

Dronning Elizabeth er død. Hun blev 96 år

ritzau og Mikkel Juul
juul@radio4.dk

Det britiske kongehus bekræfter, at dronning Elizabeth er død. Hun blev meldt syg tidligere torsdag.

Den britiske dronning Elizabeth er død – 96 år.

Det oplyser det britiske kongehus på sin hjemmeside tidligt torsdag aften.

“Dronningen sov stille ind på Balmoral denne eftermiddag,” lyder det.

Det blev tidligere torsdag meddelt, at dronningen var syg og under lægers observation. Umiddelbart efter hastede hele dronningens familie til slottet Balmoral, der ligger i det østlige Skotland.

Hun nåede at være britisk dronning i 70 år – siden 1952. Hun var den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Tidligere på året tegnede Monarkiet på Radio4 et portræt af den britiske dronning i anledning af hendes 70 års jubilæum. Du finder portrættet her:

“Hun var noget særligt”

Aftenradio på Radio4 har talt med kongehusekspert og historiker Lars Houbakke Sørensen, som fortæller, at dronning Elizabeth i højere grad end andre monarker har holdt fast i traditionerne.

“Hun var med hele vejen, gennem store forandringer,” fortæller Lars Houbakke Sørensen.

“Hun var et symbolsk holdepunkt i en meget omskiftelig tid. Midt i en kaotisk tid har hun været samlingspunktet.”

“Vores egen dronning Margrethe har uden tvivl skelet til, hvordan Elizabeth gjorde, da hun selv var ung,” siger han.

Ifølge Radio4’s kongehuskommentator, Thomas Larsen, har dronning Margrethe en særlig forbindelse til det britiske kongehus.

“Det britiske står i en særlig stråleglans hos dronning Margrethe,” siger han.

“Derfor er det en hård meddelelse, som det danske kongehus modtaget her til aften.”

En kontroversiel prins, en moden konge

Dronningens ældste søn, Charles, bliver med øjeblikkeligt virkning konge og er dermed Storbritanniens nye statsoverhoved. Han tager navnet kong Charles III.

“Allerede i sine unge år, viste Charles sig som meget kontroversiel,” siger Lars Houbakke Sørensen.

“Han var tidligt med på den grønne bevægelse og udtalte sig om politiske emner, som ellers ikke har været typisk for kongelige,” uddyber han.

Julie Lindhardt Høimark, vært på Monarkiet på Radio4, kalder kong Charles en moden konge med en stor opgave foran sig.

“Han står over for en stor opgave med at bringe kongehuset ind i en ny tidsalder,” forklarer hun.

“Under sager som den, hans bror prins Andrew har været igennem fornylig, var det dronningen, der samlede familien under stormvejret. Nu skal Charles selv træde frem,” fortæller Julie Lindhardt Høimark.

På Twitter har det britiske kongehus været ude med den første udtalelse fra kong Charles III.

Kongehusets residens i London, Buckingham Palace, flager torsdag aften på halvt. Samtidig er flere mennesker samlet foran slottet.

Alle dronningens fire børn har været til stede på slottet Balmoral.

Det er – fra ældste til yngste – den nye kong Charles, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Også prins William og prins Harry er til stede.

Læs også

09.02.23

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune. “Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.” Sådan lyder…

Læs mere
08.02.23

Odense vil være skældudfri by

“Ingen børn skal opleve at blive skældt ud af voksne, hverken ude eller hjemme.” Sådan lyder det i en ny vision fra blandt andre Odense Kommunes børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen fra Radikale Venstre, der vil gøre Odense til en skældudfri by. Der ligger dog endnu ikke færdiglavet politiske forslag i skuffen. “Det hele er…

Læs mere
07.02.23

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal. “Vi kom frem til 6000 personer. Og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet