Nyhedsartikel

Dyrenes beskyttelse: Der skal dræbes færre ræve

Jais Nørgaard Alstrøm, Louise Østerlund
jna@radio4.dk

Reguleringsreglerne bør laves om i Danmark, mener repræsentant i vildforvaltningsrådet

Der bliver dræbt alt for mange ræve uden grund i Danmark, mener Birgitte Heje Larsen, biolog, bestyrelsesmedlem i Dyrenes Beskyttelse og medlem af Vildtforvaltningsrådet.

“I dag kan man skyde en ræv, bare fordi den findes. Vi vil have lavet reglerne om,” siger hun til Radio4.

Som reglerne er i dag, skal man søge tilladelse, hvis man vil regulere fugle i sin have. Men ikke hvis der er tale om pattedyr som for eksempel ræven. Det vil Dyrenes Beskyttelse have lavet om, siger hun.

“Hvis man skal søge en tilladelse, så skal det være velargumenteret og velbegrundet, hvorfor dyret skal reguleres. I dag kan man regulere ræve, blot fordi man mener, den gør skade.”

Som reglerne er i dag, må ræve reguleres i ni måneder af året. Det gælder for eksempel i områder med landbrug og tæt på bebyggelse.

Natursyn flytter sig

Regulering af ræve er lige nu genstand for diskussion i byen Klitmøller, der er overrendt af ræve. Nogle beboere er glade for at se dyrene tæt på, mens andre flittigt ringer til de lokale reguleringsjægere for at få dem til at fange og aflive rævene i haverne.

“Eksemplerne i Klitmøller er fantastiske, fordi det drejer sig om et natursyn, siger Jan Eriksen, der er formand for Vildtforvaltningsrådet.”

Ændringer på vej

Jan Eriksen mener, at samfundets natursyn er i forandring. Og derfor vil Vildtforvaltningsrådet, der rådgiver Miljø- og Fødevareministeriet i spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, også tage deres eget natursyn op til diskussion.

“Det, synes jeg, vi er forpligtede til,” sig Jan Eriksen.

I den forbindelse er Vildtforvaltningsrådet nu gået i gang med at diskutere reglerne for regulering.

“Der bør være lighed mellem arterne. I dag er begrundelsen for at skyde en ræv, at den gør skade på andet fauna. Det er et interessant argument, for hvilket dyr gør ikke det,” siger formand for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen.

 

Foto: Martin Poulsen

 

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet