Nyhedsartikel

Dyrenes beskyttelse: Der skal dræbes færre ræve

Jais Nørgaard Alstrøm, Louise Østerlund
jna@radio4.dk

Reguleringsreglerne bør laves om i Danmark, mener repræsentant i vildforvaltningsrådet

Der bliver dræbt alt for mange ræve uden grund i Danmark, mener Birgitte Heje Larsen, biolog, bestyrelsesmedlem i Dyrenes Beskyttelse og medlem af Vildtforvaltningsrådet.

“I dag kan man skyde en ræv, bare fordi den findes. Vi vil have lavet reglerne om,” siger hun til Radio4.

Som reglerne er i dag, skal man søge tilladelse, hvis man vil regulere fugle i sin have. Men ikke hvis der er tale om pattedyr som for eksempel ræven. Det vil Dyrenes Beskyttelse have lavet om, siger hun.

“Hvis man skal søge en tilladelse, så skal det være velargumenteret og velbegrundet, hvorfor dyret skal reguleres. I dag kan man regulere ræve, blot fordi man mener, den gør skade.”

Som reglerne er i dag, må ræve reguleres i ni måneder af året. Det gælder for eksempel i områder med landbrug og tæt på bebyggelse.

Natursyn flytter sig

Regulering af ræve er lige nu genstand for diskussion i byen Klitmøller, der er overrendt af ræve. Nogle beboere er glade for at se dyrene tæt på, mens andre flittigt ringer til de lokale reguleringsjægere for at få dem til at fange og aflive rævene i haverne.

“Eksemplerne i Klitmøller er fantastiske, fordi det drejer sig om et natursyn, siger Jan Eriksen, der er formand for Vildtforvaltningsrådet.”

Ændringer på vej

Jan Eriksen mener, at samfundets natursyn er i forandring. Og derfor vil Vildtforvaltningsrådet, der rådgiver Miljø- og Fødevareministeriet i spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, også tage deres eget natursyn op til diskussion.

“Det, synes jeg, vi er forpligtede til,” sig Jan Eriksen.

I den forbindelse er Vildtforvaltningsrådet nu gået i gang med at diskutere reglerne for regulering.

“Der bør være lighed mellem arterne. I dag er begrundelsen for at skyde en ræv, at den gør skade på andet fauna. Det er et interessant argument, for hvilket dyr gør ikke det,” siger formand for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen.

 

Foto: Martin Poulsen

 

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet