Nyhedsartikel

Dyrenes beskyttelse: Der skal dræbes færre ræve

Jais Nørgaard Alstrøm, Louise Østerlund
jna@radio4.dk

Reguleringsreglerne bør laves om i Danmark, mener repræsentant i vildforvaltningsrådet

Der bliver dræbt alt for mange ræve uden grund i Danmark, mener Birgitte Heje Larsen, biolog, bestyrelsesmedlem i Dyrenes Beskyttelse og medlem af Vildtforvaltningsrådet.

“I dag kan man skyde en ræv, bare fordi den findes. Vi vil have lavet reglerne om,” siger hun til Radio4.

Som reglerne er i dag, skal man søge tilladelse, hvis man vil regulere fugle i sin have. Men ikke hvis der er tale om pattedyr som for eksempel ræven. Det vil Dyrenes Beskyttelse have lavet om, siger hun.

“Hvis man skal søge en tilladelse, så skal det være velargumenteret og velbegrundet, hvorfor dyret skal reguleres. I dag kan man regulere ræve, blot fordi man mener, den gør skade.”

Som reglerne er i dag, må ræve reguleres i ni måneder af året. Det gælder for eksempel i områder med landbrug og tæt på bebyggelse.

Natursyn flytter sig

Regulering af ræve er lige nu genstand for diskussion i byen Klitmøller, der er overrendt af ræve. Nogle beboere er glade for at se dyrene tæt på, mens andre flittigt ringer til de lokale reguleringsjægere for at få dem til at fange og aflive rævene i haverne.

“Eksemplerne i Klitmøller er fantastiske, fordi det drejer sig om et natursyn, siger Jan Eriksen, der er formand for Vildtforvaltningsrådet.”

Ændringer på vej

Jan Eriksen mener, at samfundets natursyn er i forandring. Og derfor vil Vildtforvaltningsrådet, der rådgiver Miljø- og Fødevareministeriet i spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, også tage deres eget natursyn op til diskussion.

“Det, synes jeg, vi er forpligtede til,” sig Jan Eriksen.

I den forbindelse er Vildtforvaltningsrådet nu gået i gang med at diskutere reglerne for regulering.

“Der bør være lighed mellem arterne. I dag er begrundelsen for at skyde en ræv, at den gør skade på andet fauna. Det er et interessant argument, for hvilket dyr gør ikke det,” siger formand for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen.

 

Foto: Martin Poulsen

 

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet