Ekspert: Vi behøver slet ikke at affaldssortere i 10 kategorier

Affaldssortering i København fotograferet torsdag den 26. juli 2018.

Skrevet af

17. juni 2020

Fremover skal du sortere dit skrald i ikke mindre end 10 forskellige kategorier. Det er resultatet af en aftale mellem alle partierne i Folketinget på nær Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Men det er spild af tid, lyder det.

Man behøver slet ikke sortere i 10 kategorier, for at bidrage til at nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Det siger Henrik Wenzel, professor fra Syddansk Universitet, som arbejder med systemanalyse og bæredygtighed, til Radio4 Morgen:

”Plasten skal vi lade ligge i restaffaldet, også plastkartoner og så kan vi lade metallet ligge i restaffaldet,” lyder det fra Henrik Wenzel.

Ifølge den politiske aftale, skal man sortere i følgende kategorier: Mad, papir, pap, metal, glas, plast, tekstiler, drikke- og fødevarekartoner, restaffald og farligt affald. Affaldssorteringen skal gøres på en måde, så et typisk parcelhus maksimalt kommer til at have to til fire spande med flere rum, så der er forskellige pladser til de ti typer.

Henrik Wenzel mener dog, at syv kategorier og en maskine kan løse affaldsudfordringen:

”Et centralt maskinelt sorteringsanlæg er meget bedre end borgerne til især at sortere plastik og også drikkevarekartoner til f.eks. mælk og juice. Det er nok tre gange bedre. (…) Det er også det, man gør i udlandet, det er der fremtiden ligger. (…) Det er der, vi skal satse mest.”

Hør hele interviewet med Henrik Wenzel i Radio4 Morgen her:

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

04:00
04:05