Nyhedsartikel

Eksperter efterlyser bedre seksualundervisning: LGBT-unge er i klemme

På trods af, at seksualitet fylder rigtig meget i en ungdom, så er seksualundervisningen i folkeskolen meget underprioriteret.

Sådan lyder kritikken fra flere eksperter efter en ny rapport fra LGBT+ Ungdom viser, at især elever, der er homoseksuelle, transpersoner eller andet indenfor LGBT-miljøet, mistrives i folkeskolen.

En af dem er Christian Graugaard, der er professor i sexologi ved Aalborg Universitet:

“Helt generelt bliver danske unge præsenteret for en seksualundervisning, der ikke er optimal. Men i den danske ungegruppe er der en mindre gruppe med en LGBT-baggrund, som er endnu mere i klemme, og som får en endnu dårligere undervisning, fordi den seksualundervisning, der typisk bliver givet, ikke i særligt højt omfang adresserer seksuel og kønslig mangfoldighed,” siger Christian Graugaard til Radio4 Morgen.

Den nye undersøgelse er udgivet af LGBT+ Ungdom, og den danner et billede af mistrivsel blandt LGBT+-personer i folkeskolen. Mange oplever at blive kaldt homofobiske og transfobiske skældsord i skolen, som f.eks. ”bøsse”, ”lebbe”, ”homo”, ”tranny” eller ”gay”. I undersøgelsen fortæller flere unge også, at de oplever ensomhed, diskrimination, mobning og har selvmordstanker, spiseforstyrrelser eller gør selvskade.

De oplevelser har store konsekvenser for eleverne, siger Cecilie Nørgaard, der er uddannelses- og kønssociolog og indehaver af firmaet Mangfold, der laver undervisningsmateriale for undervisningsministeriet.

“Rigtig mange LGBT+-unge oplever at blive udsat for mobning og diskrimination og dårlig behandling på alle mulige måder. Det er det, som undersøgelsen viser, og som vi må se at få gjort noget ved,” siger hun til Radio4 Morgen.

Ekspert efterlyser mere faglighed

I dag er seksualundervisningen i folkeskolen timeløs. Det vil sige, at der ikke er fastsat et minimum antal undervisningstimer.

Eleverne kan heller ikke være sikre på, at den lærer som underviser i det, er uddannet til det. På læreruddannelsen er seksualundervisning nemlig kun et valgfag, som omkring 20 af de lærerstuderende har.

Det skal laves om, mener Christian Graugaard, professor i sexologi ved Aalborg Universitet.

“Vi er nødt til at insistere på, at vi på læreruddannelserne får en mere kvalificeret og tidssvarende undervisning. Det er trist, at vi tror, at enhver med kønsbehåring kan gå direkte ind i en klasse og undervise i seksualundervisningen. Der hører selvfølgelig en faglighed til.”

Jens Joel, der er børne- og undervisningsordfører for regeringspartiet Socialdemokratiet, siger, at regeringen har fokus på problemet:

“Med sidste finanslov lægger vi op til en styrket seksualundervisning de næste år. Det er på flere niveauer. Det handler om at udvikle og opkvalificere, for der er for mange lærere og undervisere, der er for dårligt klædt på. Men det handler også om at sikre nogle faste rammer omkring seksualundervisningen,” siger Jens Joel til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med professor i sexologi ved Aalborg Universitet, Christian Graugaard og kønssociolog Cecilie Nørgaard her:

Her kan du høre Michael Wittrock fortælle om sine oplevelser med at blive udskammet, da han fortalte sine klassekamerater om at han var homoseksuel i 7. klasse:

Lyt til interviewet med børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet, Jens Joel, her:

Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet