Nyhedsartikel

Eksperter: Rigspolitichefen burde have advaret om manglende hjemmel til at slå alle mink ihjel

Amanda Holmen
amho@radio4.dk

Rigspolitichefen burde på et pressemøde den 7. november 2020 have sagt, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink. Sådan lyder det fra flere eksperter, som Radio4 har talt med.

Det kan være både ’misvisende’ og ’vildledende’, at rigspolitichef Thorkild Fogde undlod at gøre opmærksom på, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark på et pressemøde lørdag den 7. november 2020.

Udover rigspolitichefen deltog blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) på pressemødet. Begge ministre slog fast, at alle mink skulle være aflivet ni dage senere. Ingen af dem nævnte, at der på det tidspunkt ikke var hjemmel til at slå alle mink ned. Efterfølgende har de forklaret i minkkommissionen, at de ikke var bekendte med det allerede om lørdagen.

Men rigspolitichef Thorkild Fogde burde til gengæld have været bevidst om det. Ifølge et referat, der blandt andet er en del advokatundersøgelsen af politiets actioncard, deltog rigspolitichefen på et møde om morgenen torsdag den 5. november. Her blev det sagt, at der manglede hjemmel til at aflive mink udenfor nogle specifikke zoner.

At der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink, nævnte Thorkild Fogde imidlertid ikke på pressemødet den 7. november. I stedet takkede han minkavlerne for at samarbejde med myndighederne:

“Til det vil jeg gerne sige til de mennesker, der i øjeblikket befinder sig i den ulykkelige situation, som det er at miste sit livsgrundlag: Tusind tak for det samfundssind, I udviser. Jeg får gode meldinger tilbage om godt samarbejde. Tak skal I have,” lød det dengang fra rigspolitichefen.

Eksperter: Han burde have sagt det

Men Thorkild Fogde burde enten direkte have sagt, at det var frivilligt at medvirke til at slå mink ned udenfor de specifikke zoner eller have taget flere forbehold. Det siger Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet til Radio4:

“Det, der jo er problemet, det er, hvis han giver indtryk af, at minkavlerne er forpligtede til at aflive deres mink og er forpligtede til at følge politiets anvisninger. Fordi det var ikke gældende på det tidspunkt, og derfor bliver det vildledende og misvisende, hvis han giver indtryk af, at det er de forpligtede til.”

Ifølge Sten Bønsing fik man et indtryk af, at Thorkild Fogde bakkede op om ministrenes budskab, når han takkede avlerne for deres medvirken, selvom rigspolitichefen ikke selv direkte sagde, at alle mink skulle slås ned:

“Han er selvstændigt forpligtet til ikke at medvirke til, at der gives forkerte informationer. Derfor så har han en pligt til også at sikre, at der ikke bliver vildledt. Han kan ikke gemme sig bag, at der er ministre, der vildleder, eller der vildleder mere, end han gør.”

Ifølge professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage burde rigspolitichefen have gjort det klart, at det var frivilligt for minkavlerne at aflive mink i den såkaldte zone 3 – altså områder, der lå længere end 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

“Det er et problem, hvis man ved, at der mangler hjemmel, at man legitimerer et pressemøde, hvor nogle ministre handler uden hjemmel,” siger Frederik Waage til Radio4.

“Så bør han gøre opmærksom på – eller sørge for, at ministrene gør opmærksomme på, at der ikke er hjemmel til at aflive alle mink uden for zonerne,” siger han.

Hør hele indslaget i Radio4 Morgen

Tidligere fødevareminister Mogens Jensen har forklaret, at han blev klar over, at der manglede hjemmel senere på dagen den 7. november. Mens sundhedsminister Magnus Heunicke har forklaret, at han blev klar over det dagen efter.

DF vil have Justitsministeriet til at svare på spørgsmål

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil bede Justitsministeriet redegøre for, om Thorkild Fogde var bekendt med den manglende hjemmel på pressemødet, og om der har været kommunikation mellem ham og ministeriet om det.

“Det er højst kritisabelt, hvis rigspolitichefen på et tidligere tidspunkt har været klar over, at der ikke var lovhjemmel uden at formidle det videre. Det må vi have regeringens svar på, hvis ansvar det til syvende og sidst er,” siger Peter Skaarup.

Det rejser en række nye spørgsmål om, hvem der vidste hvad og hvornår, lyder det fra Venstres retsordfører, Morten Dahlin:

“Som er nødvendige, bliver besvaret, hvis vi skal have alt frem i denne her skandale i skandalen. Og derfor er vi da mange, der vil se spændt frem til, at også centrale personer i denne her del af statsapparatet skal afhøres i kommissionen,” siger han.

Rigspolitichef Thorkild Fogde skal afhøres i minkkommissionen den 28. januar, og han har ingen yderligere kommentarer, lyder det.

Justitsministeren har heller ingen kommentarer. Ministeriet henviser også til minkkommissionens undersøgelse.

Mere om historien i Radio4 Morgen onsdag mellem klokken 6 og 9 – samt i Radio4’s politiske magasin Mandat klokken 11.05.

Fakta:

Læs også

17.05.22

Blå blok har mistet tilliden til Søstre mod vold og kontrol: – Vi vil bare smække pengekassen i nu

Det kommunale tilskud til foreningen Søstre mod vold og kontrol skal nu til afstemning i byrådet i Odense. Det sker efter et forslag er stemt igennem med flertal bestående af Venstre og Konservative i beskæftigelses- og socialudvalget. Den efterhånden omstridte forening Søstre mod vold og kontrol skal nu ind på det politiske bord i byrådet.…

Læs mere
17.05.22

Transportminister: Det er misforstået omsorg, når forældre kører deres børn i skole

På trods af, at 2022 er udråbt som cyklens år af politikerne på Christiansborg, viser flere undersøgelser, at færre danskere tager cyklen. Det gælder ikke mindst børn, som i stigende grad bliver kørt til skole fremfor selv at cykle. Ifølge Sundhedsstyrelsen faldt andelen af mindre børn, der cykler til og fra skole, med næsten 30…

Læs mere
16.05.22

11 ud af 12 ringer forgæves til Livslinien

Hvis man har selvmordstanker eller er selvmordstruet, kan man ringe til rådgivningstelefonen Livslinien, men langt de fleste, der ringer, bliver mødt med beskeden om, at alle linjer er optaget. Tal for 2021 viser, at Livslinien fik 161.331 henvendelser på telefonen, men kun 14.018 af de opkald blev besvaret. Det svarer til, at cirka 1 ud…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet