Nyhedsartikel

Onlineundervisning bringer påskeferien i fare

Sarah Birch Bekker
sabib@radio4.dk

Selvom corona ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, så er der stadig elever og lærere, der er hjemsendt, fordi de er smittede med corona.

Men når hjemsendte skoleelever i dag følger med i undervisningen online, så tæller det ikke længere som obligatorisk undervisning. Ifølge et lovkrav fra Børne- og Undervisningsministeriet skal de efterfølgende have erstatningsundervisning for de timer, de har haft hjemmefra.

Det hænder derfor, at det er svært for skolerne at få det til at hænge sammen. Det fortæller Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole:

“Det helt store problem er, når vi har rigtig mange lærere der er testet positiv, for så er det helt vildt svært at dække ind og have en voksen i en klasse i en time”, siger hun til Radio4 Morgen.

Det billede kender formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, godt:

“Det er det samme problem, vi har på de godt 1200 folkeskoler, vi har i Danmark”, siger han til Radio4 Morgen.

Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole, påpeger, hvordan det kan få store konsekvenser for lærere såvel som elever.

”I værste tilfælde vil vi være nødt til at inddrage påskeferien, så eleverne kan komme i skole, og vi vil være nødt til at hyre unge vikarer fra gymnasiet til at undervise afgangselever. Og det er ikke optimalt. Alternativt kan vi bøje reglerne ved eksempelvis at lave ekskursioner eller temadage, hvor vi så kan forlænge undervisningsdagen til klokken 18,” siger hun til Radio4.

Formanden for Skolelederforeningen mener heller ikke, at det er løsningen at inddrage feriedage for at få undervist eleverne:

“Jeg tror, der vil være en del elever, der ikke kommer, fordi de har planlagt andre ting med familien. Så vi kan komme til at stå med en halv skole, der skal undervises til en overtidsbetaling, der er fuldstændig absurd. Det er så dårlig en løsning, som vi overhovedet kan finde på i den her meget meget ekstreme situation”, siger Claus Hjortdal til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Malene Nyenstad, der er skoleleder på Hundested Skole og formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, her:

Foreningen Danske Skoleelever er også imod, at man inddrager ferien til at undervise. De mener, det kan påvirke de i forvejen pressede skoleelever yderligere.

”Eleverne skal modtage den ordentlige undervisning, de er kommet i skole for – også selvom det er online, og så duer det ikke at inddrage ferier, når eleverne i forvejen knokler hårdt op mod eksamen,” siger Mille Borgen Mikkelsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4.

Hør interviewet med Mille Borgen Mikkelsen, der er formand for Danske Skoleelever, til Radio4:

Og det er heller ikke noget, lærerne glæder sig til. Det fortæller Charlotte Rosen, det er lærer på Hundested skole:

“Det ville jo kræve, at jeg måske skulle lave min undervisning to gange, hvis jeg først skulke lave online undervisning og så skulle lave den fysisk. Det ville jeg jo ikke synes var særligt fedt, for så havde jeg jo lavet undervisningen en gang allerede. Jeg synes, man kan lave rigtig god online undervisning, hvis man bare tænker over, at eleverne sidder bag en skærm, så man får lavet undervisningen, så det passer dertil”, siger hun til Radio4 Morgen.

Vi tog til Hundested skole for at høre, hvordan det rent faktisk foregår i praksis. Hør interviewet med lærer og elev her:

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, håber, at man kan finde en løsning, så eleverne ikke skal yde erstatningstimer.

“Jeg beder om, at vi i en peirode på 3-4 uger kan få lov til at sende eleverne hjem og fjerneundervise så mange, vi kan uden at skulle give erstatningsferie. Vi er interesseret i at have eleverne på skolen alt det vi kan, men vi kan ikke lave mirakler”, siger han.

Han mener at omstændighederne lige nu er vanskelige:

“Lige nu er der altså steder, det ikke er muligt at undervise på den måde, der skal undervises på. Og så synes vi, det er fjollet, at vi ikke kan fjernundervise dem, og så det tæller som almindelig undervisning”, siger han.

Vi ville gerne have spurgt Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvorfor hun ikke fjerner det lovkrav, der kræver erstatningstimer for onlineundervisning, men hun har ikke haft mulighed for at medvirke i interview til Radio4.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet