Nyhedsartikel

Én ud af 11 læger har udskrevet medicinsk cannabis

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Mange praktiserende læger udskriver ikke medicinsk cannabis på grund af manglende viden og frygt for at miste autorisationen og blive politianmeldt. Organisationer efterlyser politisk ansvar.

Langt størstedelen af landets læger har ikke udskrevet medicinsk cannabis, og tendensen hænger sammen med, at lægerne mangler viden om medicinen, og at de frygter at miste autorisationen og blive politianmeldt, hvis der viser sig alvorlige bivirkninger.

Det er konklusionerne på et nyt omfattende studie fra Syddansk Universitet, skriver Radio4.

“Det afholder lægerne fra at udskrive, dels på grund af ansvarsproblematikken og frygt for at blive hængt ud for noget, og dels fordi det er i modstrid med den måde, vi har opdraget lægerne på. Nemlig at det, de skal udskrive, skal være solidt dokumenteret,” siger Jens Søndergaard, overordnet leder på studiet og professor i almen medicin på Syddansk Universitet til Radio4.

Folketinget vedtog i 2017 forsøgsordningen for medicinsk cannabis, som gjorde det lovligt for læger at udskrive medicinen. Ordningen skulle vare til 2022, men er lige blevet forlænget med fire år mere.

Formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM, Bolette Friderichsen, efterlyser øget fokus på at opsamle viden om virkningen af medicinsk cannabis fra politisk hold.

”Hvis politikerne bare siger, at vi skal udskrive det uden at vide, hvordan det virker, så er det jo ikke et lægemiddel, så er det et politisk projekt,” siger hun til Radio4.

Hør hele interviewet med Bolette Friederichsen, formand for DSAM, her:

Forskerne bag studiet har spurgt 427 praktiserende læger over hele landet, om de har udskrevet medicinsk cannabis. Det har 37 læger svarende til knap 9 procent sagt ja til.

På tilsvarende vis er 9.400 patienter i målgruppen for at få ordineret medicinsk cannabis blevet spurgt, om de havde fået udskrevet medicinen af en læge. Det havde 3,7 procent.

Hvis den praktiserende læge ikke vil udskrive medicinsk cannabis, er der mulighed for, at patienten kan blive henvist til et af landets smertecentre, som så kan udskrive det. Der er også en mange, der skaffer medicinen på det sorte marked.

En undersøgelse fra sidste år lavet af syv patientforeninger viser, at kun hver femte, der bruger medicinsk cannabis, får det på recept hos en læge.

Det er alvorligt, når patienterne møder en lukket dør hos lægen, lyder det fra Danske Patienter.

“Det gør det nødvendigt for patienter, at man går ud og finder det på et ureguleret marked, og i sidste ende betyder det for nogen, at man kriminaliserer sig selv,” siger vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel til Radio4.

Hun mener, at politikerne burde sætte flere penge af til at samle viden om medicinsk cannabis, så lægerne bliver mere trygge i at ordinere det.

Ifølge sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Rasmus Horn Langhoff, er målet med forlængelsen af ordningen om medicinsk cannabis blandt andet at opsamle mere viden.

”Det, at ordningen bliver forlænget i fire år, giver mulighed for at få mere viden og sikre, at der er flere læger, der er trygge ved at ordinere medicinsk cannabis,” siger Rasmus Horn Langhoff til Radio4.

Han er åben overfor at tage imod gode råd til, hvordan den viden konkret skal komme ud til lægerne.

”Hvis der er bud på, hvordan man kan blive bedre til at indsamle viden, og det kan gøre flere læger trygge, så er jeg villig til, at vi også kigger på den del af det,” siger sundhedsordføreren.

Hør hele indslaget med Rasmus Horn Langhoff, sundhedsordfører for Socialdemokratiet, her:

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet