Europæiske valgobservatører skal overvåge dansk kommunalvalg

Optælling af stemmerne fra kommunalvalget i Flakhaven ( Rådhuset ) i Odense tirsdag den 17. november.

Skrevet af

10. oktober 2021

mmg@radio4.dk

mmg@radio4.dk

For første gang i historien vil Europarådet udsende valgobservatører til Danmark for at observere et kommunal- og regionrådsvalg. Otte observatører følger valget den 16. november.

Når kommunal- og regionrådvalget afvikles vil en delegation af europæiske valgobservatører tjekke, at valghandlingen foregår efter reglerne.

Delegationen vil bestå af otte valgobservatører og ankommer tre dage inden valget. Det oplyser Europarådets kongres for lokale og regionale myndigheder til Radio4.

Det er Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, der har lavet aftalen med Europarådet om at få de lokale valg overvåget.

Og det er en god idé at få andre øjne på den danske valghandling, selvom det ikke umiddelbart forventes af KL, at valgobservatørerne vil finde frem til valgsnyd eller valghandlinger, der er strid med reglerne, forklarer Erik Flyvholm (V), formand for KL’s internationale udvalg.

”Når vi mener, at det er godt, at valghandlingen bliver tjekket i andre lande, så må vi også selv være åbne for, at vi selv bliver tjekket,” siger Erik Flyvholm til Radio4.

Det er første gang, Europarådets valgobservatører skal overvære et dansk kommunal- og regionrådsvalg, oplyser rådet til Radio4.

Europarådet er en menneskerettighedsorganisation med 47 medlemsstater, herunder alle 27 EU-lande. En af rådets opgaver er at sikre demokratiske, frie og retfærdige valg i Europa. Det sker blandt andet med udsendelse af valgobservatører til valg, hvor også danske observatører ofte deltager i lande som Georgien, Tyrkiet og Bosnien-Hercegovina.

Ifølge lederen af den danske delegation til Europarådet, Randi Mondorf (V), er det en anden opgave, der venter de internationale valgobservatørerne d. 16. november i Danmark. Men nogle opgaver vil være de samme.

”Det vil også være relevant i Danmark at tjekke kvinders repræsentation på valglisterne, og hvor partier og kandidater får deres økonomiske midler fra. Der vil også være en interesse for, hvor høj valgdeltagelsen er, og om den enkeltes vælgers stemmeafgivning er anonym og registreret ordentligt,” siger Randi Mondorf til Radio4.

Selve forholdene ved valgstederne vil også blive observeret, fortæller hun.

”Om der er kø ved valgstederne, så vælgerne potentielt giver op i forhold til at komme ind og stemme, og om der er valgagitation omkring valgstederne.”

Kommunal- og regionrådsvalget afholdes tirsdag den 16. november, og allerede nu er det muligt at brevstemme på de lokale borgerservicecentre.

Afspiller nu

FREDAGSMISSIONEN

12:05
14:00