Nyhedsartikel

Evighedskontrakt fik danskere til at droppe ukrainsk fremmedlegion

Søren Mejer Jensen og Jais Nørgaard Alstrøm
smje@radio4.dk

Flere udenlandske frivillige fortryder deres mission om at melde sig til den ukrainske fremmedlegion på grund af krav, om at de skal blive der, indtil krigen er slut. Kontrakten fik også to danskere til at droppe deres planer. Oberst i Ukraines fremmedlegion bekræfter indholdet af kontrakten.  

Bliv her, indtil krigen mod Rusland er slut, eller præsidenten ophæver undtagelsestilstanden.  

To danske Afghanistan-veteraner var på vej til Ukraine for at melde sig til den ukrainske fremmedlegion, men meldinger om en kontrakt uden udløbsdato fik dem til at droppe planerne.  

“Jeg har ikke tænkt mig at skrive under, hvis det er til krigen slutter, for det er eddermaneme et vidt begreb. Kommer den til at vare fem år, eller kommer den til at vare fem uger? Det er der ikke nogen, der ved,” siger den ene af de to, en mand i starten af trediverne.  

Radio4 Undersøger fulgte de to danskeres tur fra Danmark og mod den ukrainske grænse i den enes bil, som var pakket med skudsikre veste, hjelme og overlevelsesgrej.

Du kan lytte til 2. episode af Radio4 Undersøgers serie ‘Ukraines danske krigere’ her: 

På turen gennem Tyskland og Polen hørte de to veteraner om kontrakten, ligesom de også hørte rygter, om at de skulle aflevere deres pas, når de skrev kontrakten under. 

“Vi har ikke lyst til – som de kilder og kontakter, vi har, siger – at komme ind og underskrive den kontrakt og aflevere vores pas, for så at modtage tre dages træning og få en AK (AK47, en automatriffel, red.) stukket i hånden og så blive sendt direkte til fronten i Kiev,” siger den anden, en mand i slutningen af tyverne.  

Radio4 Undersøger har fulgt de to danskeres tur fra Danmark mod den ukrainske grænse. Begge frygter negative konsekvenser for dem selv og deres familier, hvis de fremstår som aktive i kampen mod den russiske invasion. Radio4 er dog bekendt med begges identitet og har set dokumentation for deres militære erfaring, som blandt andet indebærer udsendelser til Afghanistan for det danske forsvar.

Oberst bekræfter indhold

De to veteraner traf beslutningen uden at have set kontrakten med egne øjne. Medier som Daily Mail og The Economist har tidligere beskrevet, at der ikke er nogen udløbsdato på kontrakten med den ukrainske fremmedlegion, og at det har fået frivillige til at droppe at melde sig under fanerne.  

Anton Myronovich er oberst i den ukrainske hær og står for public affairs, når det kommer til den ukrainske fremmedlegion. Han bekræfter, at en kontrakt med fremmedlegionen i Ukraine løber frem til krigens slutning, eller indtil undtagelsestilstanden bliver ophævet.   

“Det er korrekt,” siger han til Radio4.  

Men han kalder det “bullshit”, at udlændinge bliver bedt om at aflevere deres pas. Og selv hvis udlændinge vælger at skrive under på kontrakten, så vil de ifølge obersten kunne komme ud af aftalen med fremmedlegionen. 

“Ingen tvinger dem til at kæmpe eller deltage i kampsituationer, hvis de ikke vil. Hvis de frivillige ikke er motiverede, så er der ingen, der vil tvinge dem til at blive i legionen,” siger Anton Myronovich.  

20.000 udlændinge skal angiveligt have meldt sig til den ukrainske fremmedlegion. Mere end hundrede af dem skal ifølge den ukrainske ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik, være danske krigere.  

Virkeligheden rammer de frivillige

Når de frivillige bliver præsenteret for kontrakten, så bliver det pludselig meget virkeligt for de udlændinge, der ønsker at slutte sig til den ukrainske fremmedlegion. Sådan lyder det fra Maja Greenwood, postdoc ved Edinburg Universitet.

“Det er der, hvor det virkelig bliver konkret, hvad der betydes med at melde sig til sådan en legion,” siger Maja Greenwood, som tidligere har forsket i fremmedkrigere i Syrien. Hun følger også de udenlandske krigeres vej mod Ukraine.”

Hun peger på, at fremmedkrigere i andre krige har kunnet udgøre en forhindring. De skal trænes, der er en sprogbarriere, og de tilfører et element af kaos til en konfliktzone. Maja Greenwood vurderer på den baggrund, at kontrakten kan være et bevidst forsøg på at adskille fårene fra bukkene.

“Man har prøvet at imødegå udfordringerne på forskellige måder – og måske igen med den her kontrakt – fordi det ellers kunne blive en kæmpe hæmsko for Ukraine,” siger hun.

Og selvom Anton Myronovich fra den ukrainske hær siger, at de internationale krigere kan forlade legionen, så kan det i praksis blive meget svært, vurderer Maja Greenwood.

“Det er et område, som det er rigtig svært at forlade. Selvom du får lov til at forlade basen, så har du ikke noget beskyttelsesudstyr længere. Så du bevæger dig rundt ubeskyttet i en konfliktzone, som det i forvejen er virkelig, virkelig svært for civile at komme ud af.”

 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet