Nyhedsartikel

Færre personer bliver screenet for tarmkræft

anp@radio4.dk

Antallet af personer, som deltager i screening for tarmkræft er faldet siden 2014, hvor man startede med at screene.

Hvor der i 2014 var 64 %, der deltog, viser de seneste tal fra 2019, at kun 60 % deltager.

Det er på trods af, at Kræftens Bekæmpelse og Danske Regioner gerne vil hæve deltagerprocenten til mindst 65 %.

Og derfor ærgrer det Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse og arbejder med screening, at færre tager imod tilbuddet.

“Alle havde måske nok håbet på, at man langsomt kunne skrue op for ambitionen. Men nu ser det ud til, at deltagelsen falder, og så giver det nok ikke så meget mening at skrue op. Men i Kræftens Bekæmpelse så vi gerne, at 80 % deltog,” siger Janne Bigaard til Radio4 Morgen.

Ifølge hende kan faldet i antallet af screeninger skyldes flere ting:

“Vi har lavet en rundspørge, og der er et kludetæppe af forskellige grunde til, hvorfor folk ikke deltager. Alt fra, at man ikke rigtigt ved nok om screeningen til at tage stilling. Nogle nævner også, at de faktisk ikke ønsker at få at vide, om de har forstadier til kræft,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard her:

Der er stor forskel på, hvem der deltager i screeningen. Mænd mellem 50-59 år er den gruppe, hvor færrest indsender afføringsprøven.

59-årige Niels Tradsfeldt har deltaget i screeningen og indsendt en afføringsprøve to gange.

Han mener, at hans liv blev reddet af screeningen:

“De fandt en polyp i tarmen, som var kræft i tidligt stadie. Så jeg fik en stor operation og forebyggende kemo. Dybest set tror jeg, det har reddet mit liv. Jeg havde ingen symptomer, så måske var det ellers bare vokset stille og roligt til en kræftsvulst, som kunne have spredt sig til resten af kroppen,” siger Niels Tradsfeldt til Radio4 Morgen.

Niels Tradsfeldt betragter i dag sig selv som kræftfri. Hør interviewet med ham her:

Kræftens Bekæmpelse mener, at det skal undersøges nærmere, hvad der afholder folk fra at deltage i screeningen:

“Nu skal vi i første omgang finde ud af, hvad der gør, at folk ikke får besluttet sig. Og så ved vi, at der er en social ulighed i, hvem der deltager. Folk med kort uddannelse deltager i mindre grad end dem med lang uddannelse,” siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Janne Bigaard.

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Læs også

28.06.22

Nyuddannet sundhedsplejerske: Vi er ikke klar til flere fædre på barsel

Om godt en måned træder den nye øremærkede barselsordning i kraft. Men det er sundhedsplejen ikke klar til. Det mener Emilie Grønfeld Wille, nyuddannet sundhedsplejerske. “I hele vores tid som sundhedsplejersker har vi været vant til et samfund, hvor det var mor der gik hjemme. Så jeg tror der er brug for en kulturændring i…

Læs mere
27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet