Nyhedsartikel

FDM vil kopiere fransk model: Kør sammen og tjen penge

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Der skal være en økonomisk gevinst, hvis man tager en fremmed med i bilen, når man kører til og fra arbejde.

Det mener bilejernes organisation, FDM.

På trods af store kampagner og samkørsels-apps som GoMore, der har vundet frem de seneste år, er der i gennemsnit 1,08 personer i hver bil på vejene.

Derfor mener afdelingschef i FDM, Torben Kudsk, at danskerne bør belønnes for at køre sammen.

“Vi kan se, at bilisterne synes, det er ubekvemt at have folk med. Derfor bliver man nødt til at give folk en gulerod. Det gode eksempel er Frankrig, hvor man rent faktisk har kigget på skattereglerne og justeret dem efter, at der kan være en økonomisk gevinst ved at samle folk og køre sammen.”

Torben Kudsk uddyber i interviewet her, hvorfor han mener, at regeringen bør kigge på skattereglerne for at få flere danskere til at køre sammen: 

En undersøgelse fra Vejdirektoratet viser, at 4 ud af 10 danskere helst vil køre alene til og fra arbejde.

En af dem er Alex Paulsen, som kører 55 kilometer til arbejde hver dag. Han ville få et engangsbeløb på 750 kr. og 4,5 kroner per kilometer, hvis han tog en passager med, såfremt Danmark indførte den franske model, som FDM foreslår.

Men selv med den økonomiske gevinst er det ikke sikkert, at Alex Paulsen vil gøre det, siger han.

“Man skal aldrig sige aldrig, men jeg elsker at køre bil alene. I min hverdag bruger jeg det til at lade mine batterier op. Det er vigtigt for min hverdag, og det ville gå tabt, hvis jeg havde nogen med i bilen.”

Du kan høre mere om hvad forslaget fra FDM ville betyde for Alex Paulsen i interviewet her:

Selvom forslaget ikke umiddelbart bidder på Alex Paulsen, så udelukker transportminister Thomas Danielsen ikke, at den franske model kan komme på tale i Danmark.

“Jeg er bestemt åbent for det. På alle andre politiske områder viser det gode resultater, når man kan give gulerødder og gøre tingene nemmere for den enkelte borger.”

Venstres transportminister henviser til, at regeringen allerede har nedsat en kommission som skal komme med forslag til, hvordan man kan lette samkørslen i Danmark.

Hele interviewet med Thomas Danielsen kan du høre her:

Foto: Bent Bach/Nordjyske/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet