Nyhedsartikel

Fifa afviser Amnesty-kritik: Vi gør hidtil usete fremskridt

Nicklas Degn
nick@radio4.dk

Amnesty International kritiserer Fifa for manglende fremskridt i Qatar og vil have fodboldens verdensorganisation til at punge op med milliarder til migrantarbejdere. Vi er stolte over at have bidraget til fremskridt, lyder svaret fra Fifa.

3,1 milliard kroner skal ned i lommerne på migrantarbejderne, der bygger infrastruktur til VM i fodbold i Qatar.

Det mener Amnesty International, der torsdag kom med en rapport, og et åbent brev adresseret til fodboldens verdensorganisation, Fifa, hvori Amnesty opfordrer Fifa til at kompensere migrantarbejderne med 440 millioner dollar, hvilket svarer til cirka 3,1 milliard kroner. Et beløb, der svarer til præmiepengene ved årets VM, der spilles i ørkenstaten Qatar i november og december.

Rapporten kommer i kølvandet på lignende rapporter fra Amnesty, der kritiserer Fifa og Qatar for deres behandling af migrantarbejderne i Qatar.

Men i et svar til Radio4 mener Fifa, at man bør hæfte sig ved positive fremskridt for migrantarbejderne.

– Fifa byder det velkomment, at Amnesty International og andre signaturer på rapporten også anerkender de fremskridt, der er gjort vedrørende arbejderes rettigheder i Qatar i relation til Fifa’s VM-projekter og derudover – en betragtelig bedrift, som FIFA er stolt af at have bidraget til, skriver Fifa i en mail til Radio4.

Svaret er signeret af en unavngiven FIFA-talsperson. FIFA har ikke taget imod tilbuddet om et mundtligt interview med Radio4.

– Fifa implementerer en hidtil uset due dilligence-proces i relation til beskyttelsen af arbejdere, der er involveret i Fifa-VM i Qatar i 2022, der er på linje med Fifa’s ansvar under FN’s guidelineprincipper om erhverv og menneskerettigheder, skriver Fifa til Radio4.

Ifølge Amnesty mangler hundredtusinder af migrantarbejdere en retfærdig økonomisk kompensation for det, som Amnesty kalder “alvorlig misbrug af arbejdskraft”. Fifa fremhæver imidlertid, at der er blevet givet kompensationer i millionklassen.

– Talrige arbejdere har modtaget kompensation i forskellige former, inklusiv betaling af udestående løn, tilbagebetaling af rekrutteringsafgift gennem Supreme Committees universelle tilbagebetalingsordning og andre former for kompensation. Som en del af Supreme Committees indsats for at forsikre tilbagebetaling af rekrutteringsafgifter, har arbejdere for eksempel modtaget en total på 22,6 millioner dollar per december 2021 og yderligere 5,7 millioner dollar fra entreprenører. Andre former for kompensation inkluderer styrkelsen af firmaprocedurer for at forhindre gentagelser eller straffeforanstaltninger iværksat af turneringsarrangører eller arbejdsministeriet, skriver Fifa.

Det åbne brev, hvori Amnesty opfordrer Fifa til at udstede en kompensation på 440 millioner dollar, er underskrevet af 10 organisationer, heriblandt Football Supporters Europe, Human Rights Watch og paraplyorganisationen Building and Wood Workers’ International. Flere organisationer har gennem længere tid kritiseret Fifa og Qatar for ikke at gøre nok for at reformere forholdene for migrantarbejdere i Qatar.

– Fifa har skubbet på for at implementere bredere arbejdsreformer der vil gøre sig gældende for alle firmaer og projekter i landet og være til gavn for alle arbejdere i Qatar. I den forbindelse undersøger Fifa lige nu programmet, der bliver foreslået af Amnesty International og andre civilsamfundsorganisationer, skriver Fifa til Radio4.

Både Fifa og Qatar har de seneste år været under kritik for håndteringen af migrantarbejdere i Qatar, der bygger såvel stadioner som infrastruktur, der skal gøre afholdelsen af VM i landet muligt.

Ifølge tal fra New York Times står Fifa til at få indtægter for mere end 6 milliarder dollar for årets VM.

Hør hele svaret fra Fifa og et interview med Amnesty i Sportsugen på Radio4:

Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet