Nyhedsartikel

Fiskerne vil have lov til at fange tun i de danske farvande

Kasper Harboe
kha@radio4.dk

Efter 50 års pause er der igen store blåfinnede tunfisk i dansk farvand, og der er mange af dem lige nu. De seneste 5 år er tunfisk blevet observeret i både Skagerrak, Øresund og Kattegat.
Danske erhvervsfiskere vil gerne have lov at fange de enormt store fisk, der kan veje 700 kilo. Men det må de ikke, da Danmark ikke har nogen kvote på tun.

Biolog hos Danmarks Fiskeriforening Henrik Lund mener, at det er en historisk ret, som danske fiskere bør have tilbage:

“Det helt store problem var, at man uddelte de her kvoter i 90´erne, og der var bestanden på et lavere niveau. Der kom tunfisken ikke op i Nordsøen, Skagerrak, Kattegat længere. Som jeg ser det blev vi lidt snydt, da de her fisk blev uddelt, og der blev ikke lagt vægt på historisk fiskeri. Og det så også vist sig at være en ulempe også at være medlem af EU, fordi lande som Island og Norge på trods af at de stort set ikke havde fiskeri i de her perioder, så har de kvoter i dag, men vi har ikke. Det synes vi ikke kan være rigtigt,” siger Henrik Lund til Radio4.

Der blev fisket tusindvis af “danske” tun hver år fra 1920´erne til 1950´erne. I løbet af 1960’erne forsvandt tunen fra danske farvande, formentlig fordi den blev overfisket i Middelhavet.
De tun, der nu er vendt tilbage til vores nordlige himmelstrøg, er en budbringer om, at bestanden alle steder er i bedring.

EU har en stadigt voksende kvote, som fordeles blandt landene ved Middelhavet, og det er dén kvote, Henrik Lund gerne vil have del i. Han anslår, at danske fiskerne vil kunne tjene tyve millioner kroner, hvis de får lov at fange tun i dansk farvand. Desuden er der stort potentiale for at drive lukrativ lystfiskerturisme omkring tun, så den langsigtede samfundsgevinst vil være endnu større, anslår han.

Hør indslaget i Radio4 Morgen her:

Både Verdensnaturfonden (WWF) og organisationen Our Fish har tidligere udtrykt kritik af kommercielt fiskeri af blåfinnet tun. Talspersonerne fra de to organisationer blev inviteret til at medvirke i indslaget, men de vendte ikke tilbage inden deadline.

 

 

 

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet