Nyhedsartikel

To år med samtykkelov: Flere dømmes – men sagerne bliver ikke nemmere

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

En voldtægtssag nytårsnat i Aalborg sætter den to år gamle samtykkelov til debat.

Loven trådte i kraft 1. januar 2021 og betyder, at en voldtægt nu bestemmes ved, om der er samtykke til sex eller ej. Førhen var voldtægt defineret ved, at en person ved vold eller trusler tvang sig til sex med en anden person.

Gyrithe Ulrich er vicestatsadvokat og har i mange år arbejdet målrettet med håndtering af voldtægtssager i både politi og anklagemyndighed.

Ifølge hende har loven gjort, at der er faldet dom i flere sager, end der ville med den tidligere lovgivning, men det har bestemt ikke gjort sagerne lettere, siger hun.

”Selvom loven er ændret, så er bevisførelsen stadigvæk enormt svær at løfte, og hvis den ikke kan løftes, så går den anklagede fri eller anmeldelsen droppes. Men når jeg gennemgår sagerne, kan jeg se, at der er voldtægtssager, hvor der er faldet dom. Og det er sager, hvor der ikke ville være faldet dom, hvis det var under den gamle lovgivning,” siger Gyrithe Ulrich.

Du kan høre hele interviewet med Gyrithe Ulrich her:

Voldtægtssagen fra Aalborg nytårsnat er ifølge Gyrithe Ulrich et godt eksempel på, hvor komplekse voldtægtssager er.

En 18-årig kvinde meldte en 19-årig mand til politiet for voldtægt, efter at de to havde været sammen på åben gade. Dagen efter meldte manden sig selv, efter at han læst nyheden i medierne.

Politikommissær Kenneth Rodam fortæller til Nordjyske, at de to er overvejende enige i hændelsesforløbet, men uenige om hvorvidt der var samtykke.

Ligesom Gyrithe Ulrich mener Sólbjørg Jakobsen, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, at sagen – og lignende sager – er vigtige at debattere.

”Vi kan ikke tage stilling i den her sag, men den beviser hvor svær og ubehagelig en debat, det her er. Men det er også en nødvendig debat. Samtykkeloven skal beskytte ofre for voldtægt, men den skal også beskytte retssikkerheden.”

Du kan høre hele interviewet med Sólbjørg Jakobsen her:

Stafferammen for voldtægt er otte års fængsel.

Sagen fra Aalborg er endnu ikke efterforsket tilstrækkeligt til, at der kan sendes en juridisk vurdering.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet