Nyhedsartikel

To år med samtykkelov: Flere dømmes – men sagerne bliver ikke nemmere

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

En voldtægtssag nytårsnat i Aalborg sætter den to år gamle samtykkelov til debat.

Loven trådte i kraft 1. januar 2021 og betyder, at en voldtægt nu bestemmes ved, om der er samtykke til sex eller ej. Førhen var voldtægt defineret ved, at en person ved vold eller trusler tvang sig til sex med en anden person.

Gyrithe Ulrich er vicestatsadvokat og har i mange år arbejdet målrettet med håndtering af voldtægtssager i både politi og anklagemyndighed.

Ifølge hende har loven gjort, at der er faldet dom i flere sager, end der ville med den tidligere lovgivning, men det har bestemt ikke gjort sagerne lettere, siger hun.

”Selvom loven er ændret, så er bevisførelsen stadigvæk enormt svær at løfte, og hvis den ikke kan løftes, så går den anklagede fri eller anmeldelsen droppes. Men når jeg gennemgår sagerne, kan jeg se, at der er voldtægtssager, hvor der er faldet dom. Og det er sager, hvor der ikke ville være faldet dom, hvis det var under den gamle lovgivning,” siger Gyrithe Ulrich.

Du kan høre hele interviewet med Gyrithe Ulrich her:

Voldtægtssagen fra Aalborg nytårsnat er ifølge Gyrithe Ulrich et godt eksempel på, hvor komplekse voldtægtssager er.

En 18-årig kvinde meldte en 19-årig mand til politiet for voldtægt, efter at de to havde været sammen på åben gade. Dagen efter meldte manden sig selv, efter at han læst nyheden i medierne.

Politikommissær Kenneth Rodam fortæller til Nordjyske, at de to er overvejende enige i hændelsesforløbet, men uenige om hvorvidt der var samtykke.

Ligesom Gyrithe Ulrich mener Sólbjørg Jakobsen, medlem af Folketinget for Liberal Alliance, at sagen – og lignende sager – er vigtige at debattere.

”Vi kan ikke tage stilling i den her sag, men den beviser hvor svær og ubehagelig en debat, det her er. Men det er også en nødvendig debat. Samtykkeloven skal beskytte ofre for voldtægt, men den skal også beskytte retssikkerheden.”

Du kan høre hele interviewet med Sólbjørg Jakobsen her:

Stafferammen for voldtægt er otte års fængsel.

Sagen fra Aalborg er endnu ikke efterforsket tilstrækkeligt til, at der kan sendes en juridisk vurdering.

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet