Nyhedsartikel

Flere efterlyser debat om militær støtte til Ukraine

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er et år siden, at Rusland officielt invaderede Ukraine.

Siden dengang har verdenssamfundet samlet sig om at hjælpe og støtte Ukraine – både i form af nødhjælp og militærudstyr.

I alt har Danmark bidraget med 6,3 milliarder kroner til blandt andet militær, humanitær og akut støtte.

Men særligt den militære støtte bliver ikke diskuteret nok. Det mener Jan Øberg, der er chef for den fritstående tænketank, Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, i Lund i Sverige.

Den militære støtte har udviklet sig som en lemmingeffekt, siger han.

“At vi ikke har en offentlig debat om det her er katastrofalt og ødelæggende – både for demokratiet og den nationale sikkerhed.”

Jan Øbergs synspunkt uddyber han i et interview, som du kan høre her:

Jan Øberg står ikke alene med sin undren over, at Danmarks militære støtte til Ukraine ikke bliver diskuteret mere offentligt.

Jørgen Holstener Larsen er førtidspensionist og tidligere udsendt dansk politimand. Han synes også, at Danmark burde indstille den militære støtte – eller i hvert fald stille spørgsmålstegn ved den.

“Jeg synes, man har fokuseret på den militære støtte ensidigt. Diplomatiet har været tilsidesat. Det, der undrer mig, er, at man igennem adskillige år har bygget vores samfund på diplomatisk vis, men nu har det ikke en chance.”

Holdningen fra Jørgen Holstener Larsen deler Fatma Amour, og interviewet med de to kan du høre her:

Fra politisk hold er der forståelse for synspunktet, men det kommer ikke til at ændre på Danmarks militære bidrag til Ukraine. Det mener forsvarsordfører for Enhedslisten, Trine Mach.

“Jeg forstår borgerne, når de sidder med den opfattelse, men vi har været nødt til det. Det diplomatiske spor åbner nu – men det gør det kun, fordi Ukraine står godt på slagmarken. Det er et vilkår for diplomatiet, at Ukraine står stærkt på slagmarken.”

Trine Mach minder også om, at beslutningen fra Enhedslisten om at støtte Danmarks militære bidrag bestemt ikke har været let, – men at det har været nødvendigt.

Hele den udlægning kan du høre i interviewet her:

Det tyske forskningsinstitut og tænketank Kiel Institute for the World Economy har forsøgt at kortlægge, hvor mange penge verdenssamfundet har sendt til Ukraine. Ifølge instituttet er der blevet sendt over 1000 milliarder kroner til Ukraine, hvor omtrent halvdelen er gået til militær.

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet