Nyhedsartikel

Flere efterlyser debat om militær støtte til Ukraine

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er et år siden, at Rusland officielt invaderede Ukraine.

Siden dengang har verdenssamfundet samlet sig om at hjælpe og støtte Ukraine – både i form af nødhjælp og militærudstyr.

I alt har Danmark bidraget med 6,3 milliarder kroner til blandt andet militær, humanitær og akut støtte.

Men særligt den militære støtte bliver ikke diskuteret nok. Det mener Jan Øberg, der er chef for den fritstående tænketank, Den Transnationale Stiftelse for Freds- og Fremtidsforskning, i Lund i Sverige.

Den militære støtte har udviklet sig som en lemmingeffekt, siger han.

“At vi ikke har en offentlig debat om det her er katastrofalt og ødelæggende – både for demokratiet og den nationale sikkerhed.”

Jan Øbergs synspunkt uddyber han i et interview, som du kan høre her:

Jan Øberg står ikke alene med sin undren over, at Danmarks militære støtte til Ukraine ikke bliver diskuteret mere offentligt.

Jørgen Holstener Larsen er førtidspensionist og tidligere udsendt dansk politimand. Han synes også, at Danmark burde indstille den militære støtte – eller i hvert fald stille spørgsmålstegn ved den.

“Jeg synes, man har fokuseret på den militære støtte ensidigt. Diplomatiet har været tilsidesat. Det, der undrer mig, er, at man igennem adskillige år har bygget vores samfund på diplomatisk vis, men nu har det ikke en chance.”

Holdningen fra Jørgen Holstener Larsen deler Fatma Amour, og interviewet med de to kan du høre her:

Fra politisk hold er der forståelse for synspunktet, men det kommer ikke til at ændre på Danmarks militære bidrag til Ukraine. Det mener forsvarsordfører for Enhedslisten, Trine Mach.

“Jeg forstår borgerne, når de sidder med den opfattelse, men vi har været nødt til det. Det diplomatiske spor åbner nu – men det gør det kun, fordi Ukraine står godt på slagmarken. Det er et vilkår for diplomatiet, at Ukraine står stærkt på slagmarken.”

Trine Mach minder også om, at beslutningen fra Enhedslisten om at støtte Danmarks militære bidrag bestemt ikke har været let, – men at det har været nødvendigt.

Hele den udlægning kan du høre i interviewet her:

Det tyske forskningsinstitut og tænketank Kiel Institute for the World Economy har forsøgt at kortlægge, hvor mange penge verdenssamfundet har sendt til Ukraine. Ifølge instituttet er der blevet sendt over 1000 milliarder kroner til Ukraine, hvor omtrent halvdelen er gået til militær.

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet