Flere familier end nogensinde har søgt om feriehjælp: “Jeg har ikke ressourcer til at tage afsted, hvis ikke jeg fik hjælp”

Sommerferie er for de fleste et kærkomment afbræk fra hverdagens trummerum. Men antallet af familier, der har svært ved at finde penge i husholdningsbudgettet til at holde ferie for, er tilsyneladende steget. Hos Dansk Folkehjælp, der er landets største formidler af feriehjælp til fattige og socialt udsatte familier, må man således give afslag til ni ud af ti ansøgere. - For hver feriebolig, vi kan stille til rådighed, står der ti ansøgere, forklarer generalsekretær Klaus Nørlem, Dansk Folkehjælp. - Jeg husker ikke, at vi tidligere har skullet give afslag til så mange, siger Klaus Nørlem./Ritzau/(Anette Sønderby Madsen/Ritzau Foto/arkiv)

Skrevet af

28. juni 2021

Rekordmange familier har i år søgt om feriehjælp hos humanitære organisationer. Det gælder blandt andet Mødrehjælpen, som modtog 1668 ansøgninger i år mod 1556 sidste år.

En af grundene til det rekordhøje antal ansøgninger er corona. Det siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødehjælpen:

“Jeg tror, at corona spiller en rolle. Det har været svært at få pengene til at holde under epidemien; man har skullet købe computer til sine børn, og man har haft dem hjemme på en anden måde. Når det bliver sommerferie og restriktionerne bliver lempet så får alle forældre, også dem på kontanthjælp og integrationsydelse, lyst til at give sine børn nogle oplevelser, så man ikke går en oplevelsesfri sommerferie igennem. Derfor tror jeg, der er særligt mange, der har søgt i år”.

Hun er ikke begejstret over, at udviklingen er gået den vej.

“Jeg synes, det er trist. Når man kommer tilbage i skole, bliver man spurgt, hvad man har lavet i sommerferie, og det er der flere børn der sidder og grubler over flere dage inden. Hvordan de skal fortælle, at de faktisk ikke har lavet noget, eller måske kommer til at lyve en lille smule. Det er simpelthen ikke sjovt for børnene. De føler sig udenfor”, siger Ninna Thomsen til Radio4 Morgen.

Hos Mødrehjælpen giver de et kontantbeløb på 350 kroner pr. barn. Og det er bevidst, at de giver penge.

“Det, synes vi, er det mest værdige, så familierne selv kan bestemme, hvad det er for en oplevelse der skal gives til børnene,” siger Ninna Thomsen til Radio4 Morgen.

Man skal dokumentere, hvad ens økonomiske situation er, så pengene går til dem, der har mest brug for dem, og Mødrehjælpen giver maksimalt 1050 pr. familie – altså svarende til tre børn.

“Det rækker ikke til en tur i sommerhus, men til lidt ekstra oplevelser”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, her:

Line Johansson er mor til tre, og hun er én af dem, der i år har søgt om og fået feriehjælp i år. 

“Vi har søgt feriehjælp, fordi jeg er på kontanthjælp, og simpelthen ikke har nogen ressourcer til at tage nogle steder, hvis jeg ikke fik hjælp andre steder fra”, siger hun til Radio4 Morgen.

Lige nu er hun med børnene i Lalandia.

“Det er fantastisk. Jeg har ikke set dem være så glade i så lang tid, for nu kan vi slappe af og få en masse oplevelser. I stedet for bare at køre forbi, fordi det er for dyrt”, siger hun.

Det betyder meget for hende at give dem den oplevelse.

“At kunne give dem den her oplevelse, og at de alle kan sige: ‘vi har været i Lalandia efter sommerferien’. Det gør mig glad som mor, og det gør også én glad at se sine børn glade” siger Line Johansson.

Og så vil hun gerne være med til at bryde tabuet.

“For mig er det ikke et tabu. Jeg sidder ikke på kontanthjælp fordi jeg ønsker det. Jeg sidder her af personlige årsager, og derfor vil jeg rigtig gerne bryde det her tabu med, at når man er på kontanthjælp, så er man en samfundsnasser, og så skal man bare tage sig sammen”, siger hun.

Hør interviewet med Line Johansson, der har fået feriehjælp i år, her:

Mødrehjælpen er ikke de eneste, der har modtaget mange ansøgninger om feriehjælp i år. Dansk Folkehjælp har modtaget ansøgninger om feriehjælp fra 7700 familier. Deraf har 4700 familier fået hjælp. Det er en tredjedel flere end sidste år.

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59