Nyhedsartikel

Flere henvendelser fra universitetsstuderende om ansattes chikane

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Københavns Universitets organ for uafhængig juridisk vejledning fik sidste år dobbelt så mange henvendelser om underviseres og andre universitetsansattes chikane af studerende som i 2019.

I gennemsnit indberetter de studerende på Københavns Universitet et tilfælde om ugen, hvor de har følt sig chikanerede eller mobbede af en underviser eller anden universitetsansat, til universitetets uafhængige juridiske vejledning.

Det fremgår af årsberetningen fra universitetets Studenterambassadør, der er i 2013 blev nedsat af ledelsen og bestyrelsen for at styrke retssikkerheden for de studerende på Københavns Universitet.

Opgørelsen viser, at der i 2020 er modtaget flere end dobbelt så mange henvendelser fra de studerende som året før. Indberetningerne dækker blandt andet over vidnesbyrd fra studerende, der fortæller om undervisere og medarbejdere, der udsætter studerende for mobning, uønsket seksuel opmærksomhed eller andre former for chikane.

I 2019 fik den uafhængige juridiske vejledning 24 henvendelser. I 2020 var det steget til 53 tilfælde.

Mike Gudbergsen, forperson i Danske Studerendes Fællesråd, er bekymret over det stigende antal henvendelser fra de studerende, som han mener blandt andet kan være udtryk for, at flere er blevet opmærksomme på krænkende adfærd.

”Det er helt vilde tal. Jeg finder det dybt problematisk og meget ærgerligt,” siger han til Radio4.

Henvendelserne fra de studerende beskriver blandt andet en adfærd fra enkelte undervisere, der systematisk opsøger sexpartnere blandt studerende. Ligesom der i opgørelsen er fortællinger om undervisere, som skulle optræde fysisk grænseoverskridende efter at have drukket alkohol.

Desuden beskriver materialet sager, hvor forskerstuderende skulle have følt sig pressede til at fortie deres oplevelser med et psykisk nedslidende studie- og vejledningsmiljø efter trusler om begrænsning af deres karrieremuligheder.

Ifølge Mike Gudbergsen er chikane specielt et problem, når det foregår i relationen mellem underviser og studerende.

”Det er et problem, når underviserne ikke er klar over deres magtrelation til de studerende. Det er dem, der skal give karakterer og sende de studerende videre i systemet,” siger Mike Gudbergsen

”Hvis den studerende i den relation ser sig som sårbar, så er de villige til at gå med til nogle ting, som de ikke burde gå med til. Det er ikke acceptabelt på nogen måde, og på det område skal der være en nul-tolerance fra universiteternes side,” siger han.

Hos Københavns Universitet ærgrer det stigende antal henvendelser om chikane vicedirektør for uddannelse, Rie Snekkerup.

“Det er nogle lidt alvorlige beskrivelser, og det er da også rigtig uheldigt, at vi har sådan en type adfærd på Københavns Universitet. Det er noget, vi ser rigtig alvorligt på,” siger hun.

Hør hele interviewet med Rie Snekkerup, vicedirektør for uddannelse på Københavns Universitet, her:

Hør også interviewet med Bo Gad Køhlert, studenterambassadør ved den uafhængige juridiske vejledning på Københavns Universitet, her:

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet