Nyhedsartikel

Flere henvendelser fra universitetsstuderende om ansattes chikane

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Københavns Universitets organ for uafhængig juridisk vejledning fik sidste år dobbelt så mange henvendelser om underviseres og andre universitetsansattes chikane af studerende som i 2019.

I gennemsnit indberetter de studerende på Københavns Universitet et tilfælde om ugen, hvor de har følt sig chikanerede eller mobbede af en underviser eller anden universitetsansat, til universitetets uafhængige juridiske vejledning.

Det fremgår af årsberetningen fra universitetets Studenterambassadør, der er i 2013 blev nedsat af ledelsen og bestyrelsen for at styrke retssikkerheden for de studerende på Københavns Universitet.

Opgørelsen viser, at der i 2020 er modtaget flere end dobbelt så mange henvendelser fra de studerende som året før. Indberetningerne dækker blandt andet over vidnesbyrd fra studerende, der fortæller om undervisere og medarbejdere, der udsætter studerende for mobning, uønsket seksuel opmærksomhed eller andre former for chikane.

I 2019 fik den uafhængige juridiske vejledning 24 henvendelser. I 2020 var det steget til 53 tilfælde.

Mike Gudbergsen, forperson i Danske Studerendes Fællesråd, er bekymret over det stigende antal henvendelser fra de studerende, som han mener blandt andet kan være udtryk for, at flere er blevet opmærksomme på krænkende adfærd.

”Det er helt vilde tal. Jeg finder det dybt problematisk og meget ærgerligt,” siger han til Radio4.

Henvendelserne fra de studerende beskriver blandt andet en adfærd fra enkelte undervisere, der systematisk opsøger sexpartnere blandt studerende. Ligesom der i opgørelsen er fortællinger om undervisere, som skulle optræde fysisk grænseoverskridende efter at have drukket alkohol.

Desuden beskriver materialet sager, hvor forskerstuderende skulle have følt sig pressede til at fortie deres oplevelser med et psykisk nedslidende studie- og vejledningsmiljø efter trusler om begrænsning af deres karrieremuligheder.

Ifølge Mike Gudbergsen er chikane specielt et problem, når det foregår i relationen mellem underviser og studerende.

”Det er et problem, når underviserne ikke er klar over deres magtrelation til de studerende. Det er dem, der skal give karakterer og sende de studerende videre i systemet,” siger Mike Gudbergsen

”Hvis den studerende i den relation ser sig som sårbar, så er de villige til at gå med til nogle ting, som de ikke burde gå med til. Det er ikke acceptabelt på nogen måde, og på det område skal der være en nul-tolerance fra universiteternes side,” siger han.

Hos Københavns Universitet ærgrer det stigende antal henvendelser om chikane vicedirektør for uddannelse, Rie Snekkerup.

“Det er nogle lidt alvorlige beskrivelser, og det er da også rigtig uheldigt, at vi har sådan en type adfærd på Københavns Universitet. Det er noget, vi ser rigtig alvorligt på,” siger hun.

Hør hele interviewet med Rie Snekkerup, vicedirektør for uddannelse på Københavns Universitet, her:

Hør også interviewet med Bo Gad Køhlert, studenterambassadør ved den uafhængige juridiske vejledning på Københavns Universitet, her:

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet