Nyhedsartikel

Flere kollegier: Ingen adgang med lave karakterer

Maiken Friis Lange, Emil Mortensen og Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

Sociale egenskaber og ordenssans er ikke nødvendigvis nok til at få en plads på eftertragtede kollegier.

Her er det også et krav, at man scorer gode karakter eller er tilknyttet en lang videregående uddannelse.

Eksempelvis kræver Tietgenkollegiet i København at de studerende har et karaktergennemsnit på minimum 7 fra ungdomsuddannelsen.

Og det møder nu kritik fra flere ungdomsorganisationer.

– Jeg synes ikke, at ens karaktergennemsnit fra gymnasiet definerer ens evne til at bo et sted, siger Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til Radio4.

Rød-Grøn Ungdom og Danske Studerendes Fællesråd bakker op om kritikken.

Hør interviewet med forperson Danske studerendes Fællesråd, Mike Gudbergsen, i Radio4 Morgen:

Øger social ulighed

Kollegierne kan selv bestemme hvilke adgangskrav, de vil have, da de er private eller selvejende. På Regensen og Collegium Juris i København skal man have et karaktergennemsnit på mindst 7 for alle eksamener på deres igangværende universitetsuddannelse.

Det kan være problematisk at have disse adgangskrav, siger Jens-Peter Thomsen, der er uddannelsesforsker ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, hvor han blandt andet beskæftiger sig med social ulighed.

– Det kan forstærke nogle uligheder i samfundet. Så er der nogen, der ikke bliver lukket ind, og det er dem, der ikke har så høje karakterer. Det ved vi langt oftere er studerende fra kortuddannede hjem, siger han til Radio4 og tilføjer:

– Omvendt kan man sige, at dem, der får høje karakter, får et ekstra privilegie.

Rasmus K. Feldthusen er efor, som er en slags forstander, på Collegium Juris på Nørrebro i København. Han begrunder kravet med, at kollegiet ikke kun et sted at bo, men også et studiemiljø:

– Det [karakterkravet, red.] er jo også en ting, som har betydning, når man på kollegiet skal bo sammen med andre studerende. Det giver mulighed for studiegrupper og et fagligt inspirerende miljø på kollegiet, siger han til Radio4.

Stuart Ward, der er formand for Københavns Universitets kollegiesamvirke, som Regensen hører under, har ikke ønsket at give en kommentar. Mogens Hugo, der er formand for Tietgenkollegiet Fonden ønsker ikke at stille op til interview.

Hør interviewet med efor på Collegium Juris på Nørrebro, Rasmus K. Feldthusen:

Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet