Flere kollegier: Ingen adgang med lave karakterer

Tietgenkollegiet i Ørestad Nord

Skrevet af

6. september 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Sociale egenskaber og ordenssans er ikke nødvendigvis nok til at få en plads på eftertragtede kollegier.

Her er det også et krav, at man scorer gode karakter eller er tilknyttet en lang videregående uddannelse.

Eksempelvis kræver Tietgenkollegiet i København at de studerende har et karaktergennemsnit på minimum 7 fra ungdomsuddannelsen.

Og det møder nu kritik fra flere ungdomsorganisationer.

– Jeg synes ikke, at ens karaktergennemsnit fra gymnasiet definerer ens evne til at bo et sted, siger Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til Radio4.

Rød-Grøn Ungdom og Danske Studerendes Fællesråd bakker op om kritikken.

Hør interviewet med forperson Danske studerendes Fællesråd, Mike Gudbergsen, i Radio4 Morgen:

Øger social ulighed

Kollegierne kan selv bestemme hvilke adgangskrav, de vil have, da de er private eller selvejende. På Regensen og Collegium Juris i København skal man have et karaktergennemsnit på mindst 7 for alle eksamener på deres igangværende universitetsuddannelse.

Det kan være problematisk at have disse adgangskrav, siger Jens-Peter Thomsen, der er uddannelsesforsker ved VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, hvor han blandt andet beskæftiger sig med social ulighed.

– Det kan forstærke nogle uligheder i samfundet. Så er der nogen, der ikke bliver lukket ind, og det er dem, der ikke har så høje karakterer. Det ved vi langt oftere er studerende fra kortuddannede hjem, siger han til Radio4 og tilføjer:

– Omvendt kan man sige, at dem, der får høje karakter, får et ekstra privilegie.

Rasmus K. Feldthusen er efor, som er en slags forstander, på Collegium Juris på Nørrebro i København. Han begrunder kravet med, at kollegiet ikke kun et sted at bo, men også et studiemiljø:

– Det [karakterkravet, red.] er jo også en ting, som har betydning, når man på kollegiet skal bo sammen med andre studerende. Det giver mulighed for studiegrupper og et fagligt inspirerende miljø på kollegiet, siger han til Radio4.

Stuart Ward, der er formand for Københavns Universitets kollegiesamvirke, som Regensen hører under, har ikke ønsket at give en kommentar. Mogens Hugo, der er formand for Tietgenkollegiet Fonden ønsker ikke at stille op til interview.

Hør interviewet med efor på Collegium Juris på Nørrebro, Rasmus K. Feldthusen:

Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

TALENTLAB

20:05
21:59