Flere kvinder vælger at passe børnene hjemme

Børn i Frederiksberg Kommune bliver passet i Zoologisk Have torsdag den 23. april 2020. Børn fra institutionerne i Frederiksberg Kommune passes på udearealerne i Zoologisk Have, da der ikke er plads nok i daginstitutionerne under COVID-19 krisen.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

20. april 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Flere kvinder er begyndt at passe deres børn hjemme og dermed fravælge dagplejerne, vuggestuerne og børnehaverne.

Det indikerer nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser en markant stigning i kvinder fra 15-64 år, der ikke har søgt arbejde, fordi de vil passe børn eller familiemedlemmer. Fra 22.000 kvinder i 4. kvartal i 2015 til 30.000 kvinder i 3. kvartal 2020.

Samtidig viser tal fra Børn og Unge i Aarhus Kommune, at antallet af børn mellem 10 måneder til 6 år, der ikke er indskrevet i et dagtilbud, er steget med 25 procent fra 2015 til 2021.

Ifølge Ole Henrik Hansen, der er børneforsker ved Aarhus Universitet, skal årsagen til stigningen blandt andet findes i debatten om forholdene i dagtilbuddene:

“Forældrene vælger det fra af forskellige årsager. En af dem er, at der har været meget debat om dårlig kvalitet i dagtilbud. Det er en helt berettiget kritik af dagtilbuddene, men det gør også, at der er forældre, der tænker, at det vil de ikke prøve,” siger han til Radio4 Morgen.

Lyt til interviewet med børneforsker Ole Henrik Hansen i Radio4 Morgen her:

En af de mødre, der har valgt at gå hjemme med sine børn, er Johanna Enevoldsen. Hun er mor til Axel på 2 år og Augusta på 4 år:

“Vi har besluttet at passe børnene hjemme for at give dem tryghed og nærvær, som jeg tror, de får mere af herhjemme, end de får i daginstitutionerne. Og så vil jeg gerne have lov til at opleve mine børn, imens de er små,” siger Johanna Enevoldsen til Radio4 Morgen.

Hør Line Gabelgaard Christensen og Johanna Enevoldsen fortælle, hvorfor de har valgt at gå hjemme med deres børn:

Ifølge Ole Henrik Hansen kan der både være fordele og ulemper ved at passe børnene hjemme:

“Det kommer an på, hvad det er for nogle forældre. Når der er tale om gode forældre, er det bestemt en god ting, at børnene i hvert fald i de første år har mulighed for at få hjemme hos forældrene. Hvis det er dårlige forældre, er det en dårlig ting. Dagtilbuddene kan samle børnene op, hvor forældrene svigter,” siger Ole Henrik Hansen til Radio4 Morgen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

NYHEDERNE PÅ RADIO4

15:00
15:05