Nyhedsartikel

Flere unge vælger dåb og konfirmation end for ti år siden

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der er et stigende antal unge i konfirmationsalderen, der bliver døbt. Sidste år var det 6 procent af alle konfirmerede, som blev døbt i forbindelse med deres konfirmation. Ti år tidligere – i 2011 – var det 4 %.

”De gør det i forbindelse med konfirmationen”, siger Karen Marie Leth-Nissen, vidensmedarbejder og phd., som forsker i udviklingen mellem folk og kirke ved Folkekirkens uddannelses og videnscenter.

En af de unge, som er blevet døbt, fordi hun skal konfirmeres i morgen, er Clara Ava Schmidt Vernon på 13 år fra 7.y på Sct. Hans Skole i Odense.

”Jeg har altid gerne ville konfirmeres. Jeg har altid tænkt på det som en smuk ting. Kjolerne er smukke, kirken er smuk – og det at være sammen med familien er dejligt. Det har aldrig været et spørgsmål ikke at blive konfirmeret”, siger hun til Radio4.

Hør hele interviewet med Karen Marie Leth Nissen om, hvorfor vi ser flere unge, der lader sig døbe, her. I samme indslag kan du også høre Clara Ava Schmidt Vernon fortælle om, hvorfor hun har valgt at blive døbt i en alder af 13 år:

I 2021 var det 2.727 unge i alderen 13-15 år som meldte sig ind i folkekirken imod 2.038 fra samme aldersgruppe i 2011. Det viser tal fra Folkekirkens Uddannelses – og videnscenter.

Hendes forældre valgte at lade være med at døbe hende, da hun blev født, fordi de syntes, hun selv skulle vælge.

”De ville gerne have, at jeg selv skulle have muligheden for at vælge, om jeg ville ind i den kristne kirke. Og de er glade for, at vi selv har valgt det”, siger hun om hendes og tvillingesøsterens beslutning om at lade sig konfirmere i morgen i Fredens Kirke i Odense.

Det stigende antal unge, som melder sig ind i Folkekirken i forbindelse med konfirmationen, skyldes netop, at forældre i stigende grad undlader at døbe deres børn. I 1997 var der 79 procent af børn mellem 0 og 1 år, der blev døbt. I 2007 var der 73,3 procent af børn mellem 0 og 1 år, der blev døbt. Mens det er 2020 ligger på 52,4 procent. Dem, der bliver konfirmeret i år er fra 2007-2009, da konfirmationsalderen ligger fra 13-15 år – og da var der allerede et øget antal forældre, der ikke døbte deres børn ift. tidligere.

”Det er et udtryk for individualisering. Det er et traditionsbrud. Det der tidligere har været en uudtalt selvfølge, er ikke sådan mere. Rigtig mange stiller sig selv spørgsmål ved de fleste ting her i livet i dag”, siger Karen Marie Leth-Nissen til Radio4.

Det flugter godt med den seneste forskning, som hun står bag.

”Hvor vi tidligere troede, at religion var fastlagt fra barnsben, kan vi nu se at det skifter meget mere gennem livet, end vi troede. Alle liv er forskellige, og det er så uforudsigeligt, hvordan det kommer til at gå. Nogle gange får folk senere i livet en længsel efter at finde mening i tro og kirke. Og det er det samme, vi ser med barnedåb. Selvom nogle forældre har valgt, at børn skal vælge selv, så kommer de selv og gør det i konfirmationstiden”, siger hun.

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet