Nyhedsartikel

Flere virksomheder bekymrer sig over plan om kortere kandidatudannelse

Mathias Bonde og Katrine Volsing
kav@radio4.dk

En af de største reformer af vores uddannelsessystem i nyere tid er lige på trapperne. Ifølge uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund, kommer regeringens udspil på uddannelsesreformen i begyndelsen af foråret. En reform der bl.a. byder på kortere kandidatuddannelser.

Og det vækker bekymring fra dele af erhvervslivet forud for udspillet.

Revisionsvirksomheden Deloitte frygter, at reformen forringer de studerendes kvalitet. Det fortæller deres kommende administrerende direktør, Christian Jensby.

“En virksomhed som Deloitte baserer sig på en grundforudsætning om viden og ikke mindst adgang til viden. Og når vi så her kigger ind i at en række af kandidatuddannelserne måske bliver halveret fra to til et år, så tror vi det er naivt, at man kan gøre det, uden at det også går ud over kvaliteten. Det er simpelthen dét, der bekymrer os,” siger han til Radio4.

Hør interviewet med Christian Jensby, kommende administrerende direktør i firmaet Deloitte, her:

Og dén bekymring deler Rasmus Ødum, koncerndirektør i COWI, som klart ville vælge en person, som har en 2-årig kandidatuddannelse fremfor en 1-årig kandidatuddannelse.

“Der er en betydelig og væsentlig opkvalificering de sidste to år. Det er i høj grad dér, man begynder at specialisere sig. Vi skal jo være dygtige i dybden, og det kræver en betydelig opkvalificering ovenpå bachelorgraden”.

Samtidig kommer COWI til at benytte sig af mere udenlandsk arbejdskraft, hvis der bliver skåret i de kandidatuddannelser, som de normalt hyrer arbejdskraft fra.

“Hvis vi ikke kan få nogle, som er stærk nok på hjemmebane, så må vi kigge endnu mere ud”, siger Rasmus Ødum.

Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv frygter også den uddannelsesreform, der er på trapperne.

“Det er blandt andet kvaliteten, vi frygter for. Og så mangler vi mere grundlæggende, hvad det egentlig er, man vil løse med den her reform. Er vi sikre på, at vi kan fastholde en nødvendig kvalitet, for vi er faktisk afhængige af dygtige medarbejdere i dansk erhvervsliv, herunder akademikere,” siger han.

“Man går på en uddannelse for at lære noget, og vi har ikke set dokumentation for, at det sidste år er overflødigt på de her mange uddannelser. Der er en grund til, at vi ikke lukker alle ud efter 9. klasse. Det er fordi, vi faktisk tror på, at uddannelse er en god investering,” siger han.

Hør interviewet med Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef hos Dansk Erhverv, her

Regeringen er ikke kommet med et endeligt udspil endnu, men i regeringsgrundlaget kan man læse, at regeringen ønsker at omlægge op mod halvdelen af landets kandidatuddannelser til etårige kandidatuddannelser. Samtidig vil den tilføje mere undervisning, mindre hold og bedre vejledning i uddannelserne. I regeringsgrundlaget fastslås det, at de studerende, der fremover får en etårig kandidatuddannelse, skal have »en garanti for at kunne vende tilbage til universitetet og dygtiggøre sig efter to års beskæftigelse«.

Derfor er forsknings- og uddannelsesordfører for Moderaterne, Karin Liltorp, ikke enig i, at forslaget fra regeringen er en forringelse af uddannelserne.

“Det er for tidligt at bekymre sig, for vi har ikke set det konkrete udkast endnu. Der er brug for en reform for at få bedre uddannelser, der matcher de behov, der er i samfundet,” siger hun.

Hun understreger, at pointen med reformen er at gøre uddannelserne bedre.

“Der er ingen, der har intentioner om at skabe et uddannelsessystem, der er dårligere end det er i dag”, siger hun. “Det behøves bestemt ikke, at være nogle dårligere studerende, der kommer ud.”

Hør interviewet med forsknings- og uddannelsesordfører for Moderaterne, Karin Liltorp, her:

Det er ikke første gang, at det bliver foreslået at omlægge kandidatuddannelserne.

Et lignende forslag præsenterede Socialdemokratiet tilbage i september sidste år. Deres forslag var dybt inspireret af Reformkommissionens anbefalinger fra april, der netop foreslog at indføre en kortere kandidatuddannelse. Forslaget vil på længere sigt gøre Danmark rigere og øge landets produktivitet med 7 milliarder kroner.

Den tese er Christian Bjørnskov, professor i økonomi ved Aarhus Universitet dog ikke enig i. Han frygter, at det vil gøre Danmark til et fattigere land, hvis vi skærer på uddannelserne.

”Det er ren spekulativt, at man kan bruge de ekstra ressourcer på et eller andet, som hæver kvaliteten så meget, at et minus på 7 milliarder bliver til et plus på 7 milliarder. Helt praktisk ved vi ikke, hvordan vi gør det.”

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet