Nyhedsartikel

Flest kommuner tilbyder ikke fædregrupper: “Nu skal de simpelthen til at komme i gang”

Gustav Pors Olesen, Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det er i dag, at de nye regler for øremærket barsel til fædre træder i kraft. Det betyder, at hvis faderen til det nyfødte barn ikke tager de 11 ugers barsel, som er øremærket ham, så frafalder de 11 ugers barsel helt.

Men selvom loven om øremærket barsel træder i kraft i dag, så er det kun 48 af landets 98 kommuner, der tilbyder fædregrupper – den mandlige pendant til mødregrupper. Det viser en undersøgelse foretaget af organisationen Forum for Mænds Sundhed.

Vesthimmerland Kommune er én af de kommuner, der ikke tilbyder fædregrupper.

“Vi er jo en landkommune. Vi forventer, at det bliver de store bysamfund, hvor fædrene vil tage imod det i første omgang. Så min indstilling er, at nu følger vi det her stille og roligt og ser, hvordan udviklingen bliver,” siger Venstre-borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen.

Hør hele interviewet med borgmester for Venstre, Per Bach Laursen, her:

Ifølge formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder og ph.d. på Rigshospitalets fødeafdeling er det ikke godt nok, at flertallet af de danske kommuner ikke tilbyder fædregrupper til nybagte fædre.

“Jeg mener, at nu skal de simpelthen til at komme i gang. Jeg håber, at al den omtale der er om, at den øremærkede barsel kommer, virkelig får gang i kommunerne. Mødregrupper har været en kæmpe succes. Det vil fædrene også have – det ved vi,” siger Svend Aage Madsen.

Alle, der har født eller adopteret børn fra dags dato og frem, bliver omfattet af de nye regler.

Lyt også til Radio4 Morgens interview med Adam Cavalié Engelhardt, der er skaber og ejer af Famoba, som er en online barselsplatform, der hjælper forældre med at finde den rette mødre- eller fædregruppe. Platformen blev skabt som en reaktion på, at Adam Cavalié Engelhardt oplevede, at barselstilbud til mænd var nærmest ikkeeksisterende:

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet