Nyhedsartikel

Flest kommuner tilbyder ikke fædregrupper: “Nu skal de simpelthen til at komme i gang”

Gustav Pors Olesen, Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det er i dag, at de nye regler for øremærket barsel til fædre træder i kraft. Det betyder, at hvis faderen til det nyfødte barn ikke tager de 11 ugers barsel, som er øremærket ham, så frafalder de 11 ugers barsel helt.

Men selvom loven om øremærket barsel træder i kraft i dag, så er det kun 48 af landets 98 kommuner, der tilbyder fædregrupper – den mandlige pendant til mødregrupper. Det viser en undersøgelse foretaget af organisationen Forum for Mænds Sundhed.

Vesthimmerland Kommune er én af de kommuner, der ikke tilbyder fædregrupper.

“Vi er jo en landkommune. Vi forventer, at det bliver de store bysamfund, hvor fædrene vil tage imod det i første omgang. Så min indstilling er, at nu følger vi det her stille og roligt og ser, hvordan udviklingen bliver,” siger Venstre-borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen.

Hør hele interviewet med borgmester for Venstre, Per Bach Laursen, her:

Ifølge formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder og ph.d. på Rigshospitalets fødeafdeling er det ikke godt nok, at flertallet af de danske kommuner ikke tilbyder fædregrupper til nybagte fædre.

“Jeg mener, at nu skal de simpelthen til at komme i gang. Jeg håber, at al den omtale der er om, at den øremærkede barsel kommer, virkelig får gang i kommunerne. Mødregrupper har været en kæmpe succes. Det vil fædrene også have – det ved vi,” siger Svend Aage Madsen.

Alle, der har født eller adopteret børn fra dags dato og frem, bliver omfattet af de nye regler.

Lyt også til Radio4 Morgens interview med Adam Cavalié Engelhardt, der er skaber og ejer af Famoba, som er en online barselsplatform, der hjælper forældre med at finde den rette mødre- eller fædregruppe. Platformen blev skabt som en reaktion på, at Adam Cavalié Engelhardt oplevede, at barselstilbud til mænd var nærmest ikkeeksisterende:

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet