Nyhedsartikel

Flest kommuner tilbyder ikke fædregrupper: “Nu skal de simpelthen til at komme i gang”

Gustav Pors Olesen, Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det er i dag, at de nye regler for øremærket barsel til fædre træder i kraft. Det betyder, at hvis faderen til det nyfødte barn ikke tager de 11 ugers barsel, som er øremærket ham, så frafalder de 11 ugers barsel helt.

Men selvom loven om øremærket barsel træder i kraft i dag, så er det kun 48 af landets 98 kommuner, der tilbyder fædregrupper – den mandlige pendant til mødregrupper. Det viser en undersøgelse foretaget af organisationen Forum for Mænds Sundhed.

Vesthimmerland Kommune er én af de kommuner, der ikke tilbyder fædregrupper.

“Vi er jo en landkommune. Vi forventer, at det bliver de store bysamfund, hvor fædrene vil tage imod det i første omgang. Så min indstilling er, at nu følger vi det her stille og roligt og ser, hvordan udviklingen bliver,” siger Venstre-borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen.

Hør hele interviewet med borgmester for Venstre, Per Bach Laursen, her:

Ifølge formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder og ph.d. på Rigshospitalets fødeafdeling er det ikke godt nok, at flertallet af de danske kommuner ikke tilbyder fædregrupper til nybagte fædre.

“Jeg mener, at nu skal de simpelthen til at komme i gang. Jeg håber, at al den omtale der er om, at den øremærkede barsel kommer, virkelig får gang i kommunerne. Mødregrupper har været en kæmpe succes. Det vil fædrene også have – det ved vi,” siger Svend Aage Madsen.

Alle, der har født eller adopteret børn fra dags dato og frem, bliver omfattet af de nye regler.

Lyt også til Radio4 Morgens interview med Adam Cavalié Engelhardt, der er skaber og ejer af Famoba, som er en online barselsplatform, der hjælper forældre med at finde den rette mødre- eller fædregruppe. Platformen blev skabt som en reaktion på, at Adam Cavalié Engelhardt oplevede, at barselstilbud til mænd var nærmest ikkeeksisterende:

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet