Nyhedsartikel

Flest kommuner tilbyder ikke fædregrupper: “Nu skal de simpelthen til at komme i gang”

Gustav Pors Olesen, Anne Sofie Feld & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Det er i dag, at de nye regler for øremærket barsel til fædre træder i kraft. Det betyder, at hvis faderen til det nyfødte barn ikke tager de 11 ugers barsel, som er øremærket ham, så frafalder de 11 ugers barsel helt.

Men selvom loven om øremærket barsel træder i kraft i dag, så er det kun 48 af landets 98 kommuner, der tilbyder fædregrupper – den mandlige pendant til mødregrupper. Det viser en undersøgelse foretaget af organisationen Forum for Mænds Sundhed.

Vesthimmerland Kommune er én af de kommuner, der ikke tilbyder fædregrupper.

“Vi er jo en landkommune. Vi forventer, at det bliver de store bysamfund, hvor fædrene vil tage imod det i første omgang. Så min indstilling er, at nu følger vi det her stille og roligt og ser, hvordan udviklingen bliver,” siger Venstre-borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen.

Hør hele interviewet med borgmester for Venstre, Per Bach Laursen, her:

Ifølge formanden for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, der også er forskningsleder og ph.d. på Rigshospitalets fødeafdeling er det ikke godt nok, at flertallet af de danske kommuner ikke tilbyder fædregrupper til nybagte fædre.

“Jeg mener, at nu skal de simpelthen til at komme i gang. Jeg håber, at al den omtale der er om, at den øremærkede barsel kommer, virkelig får gang i kommunerne. Mødregrupper har været en kæmpe succes. Det vil fædrene også have – det ved vi,” siger Svend Aage Madsen.

Alle, der har født eller adopteret børn fra dags dato og frem, bliver omfattet af de nye regler.

Lyt også til Radio4 Morgens interview med Adam Cavalié Engelhardt, der er skaber og ejer af Famoba, som er en online barselsplatform, der hjælper forældre med at finde den rette mødre- eller fædregruppe. Platformen blev skabt som en reaktion på, at Adam Cavalié Engelhardt oplevede, at barselstilbud til mænd var nærmest ikkeeksisterende:

Læs også

25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere
24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet