Nyhedsartikel

Flødebolle fra Alletiders Julemand undrer sig over anklager om blackface

Morten Nørbo Andersen
moa@radio4.dk

Nicklas Færch, der spillede en af de flødeboller, som dansede rundt om Pyrus i julekalenderen Alletiders Julemand, forstår ikke, hvorfor TV 2 nu dropper den planlagte genudsendelse.

Der kommer mindre ramasjang og tjubang i den på TV 2 i december. Tv-stationen har nemlig valgt ikke at vise sæson tre af Pyrus, Alletiders Julemand. Argumentet er, at nogle elementer i julekalenderen kan virke stødende.

Men det argument køber den ene af flødebollerne fra dengang ikke.

– Jeg må indrømme, at jeg synes, det er gået lidt over gevind det hele. Det var jo ikke meningen at vi skulle være negere. Vi var jo bare flødeboller i en dans, i en slikdans, fortæller nu 33-årige Nicklas Færch til Aftenradio på Radio4.

Her kan du høre hele interviewet med Nicklas Færch, der spillede en af flødebollerne i Alletiders Julemand:

En af de scener, der har udløst kritikken af Alletiders Julemand, viser tre børn, der danser rundt om Pyrus, mens de er klædt ud som flødeboller. Børnene har mørk ansigtsmaling på. Det er af nogen blevet beskyldt for blackface.

– Jeg ved sgu ikke rigtig, om vi havde lignet flødeboller, hvis vi ikke havde været brune i hovedet. Så passede det jo ikke rigtig til kostumet, kan man sige. Det var nu, som det var dengang, siger Nicklas Færch til Radio4.

Alletiders Julemand var også til debat i Det Blå Hjørne. Alex Vanopslagh (LA) kalder beslutningen for ‘identitetspolitisk kogalskab’. Det kan du høre her:

Nicklas Færch var otte år, da han i 1997 var et af de børn, der dansede rundt om Danmarks mest kendte nisse. I dag er han ikke alene om at undre sig over, at alle 24 afsnit af julekalenderen nu bliver droppet af TV 2.

Både Jan Linnebjerg, der spiller hovedrollen som nissen Pyrus, og Martin Miehe-Renard, som er instruktøren bag julekalenderen, siger til TV 2, at de er skuffede over beslutningen.
Nicklas Færch husker tydeligt, hvordan optagelserne til julekalenderen foregik.

– Jeg kan huske at Pyrus Satte sig på mig. Jeg er den mindste flødebolle, som han sidder på, inden vi rejser os op og skal danse rundt om ham, fortæller Nicklas Færch om optagelserne til Alletiders Julemand for 25 år siden.

Men han kommer ikke til at savne at se afsnittene med sig selv som flødebolle på TV 2 Play.

– Jeg har dem jo på DVD, så jeg sætter dem bare på, hvis det er det, jeg har lyst til. Men jeg synes, det er synd, at man ødelægger en hel julekalender. Der er meget andet lærerigt i den, fortæller Nicklas Færch til Radio4.

Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Læs også

04.02.23

22 har anmeldt PFAS-relateret sygdom som arbejdsskade

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring forventer flere anmeldelser, efterhånden som der forskes i stofferne. PFAS mistænkes blandt andet for at være hormonforstyrrende og føre til kræftsygdomme, men der er ikke megen håndgribelig viden om konsekvenserne af at have været udsat for PFAS-stoffer. Derfor er det svært at få anerkendt en sygdom eller andre dårligdomme, der efter alt at…

Læs mere
03.02.23

Pia Olsen Dyhr er Mette Frederiksens rival og redningskrans

Mens vælgerne flygter fra S, går SF frem. Pia Olsen Dyhr står ifølge målingerne nu i spidsen for landets næststørste parti. Det udfordrer Mette Frederiksen, men det kan ironisk nok også blive hendes redning. Det er næppe en illustration, som vækker begejstring i Socialdemokratiet, men torsdag aften hyggede mange SF’ere sig gevaldigt med at studere…

Læs mere
03.02.23

Mindre skærm og mere praktisk: Folkeskolen skal ændres

De ældste elever i grundskolen skal have flere praktiske fag, sådan lyder det fra Regeringen. Indsatsen skal efter regeringens ønske få flere elever til at uddanne sig til eksempelvis murer, elektriker eller bager. Forslaget mødes med stor velvilje fra Gordon Ørskov Madsen, som er formand i Danmarks Lærerforening. Blandt andet fordi at folkeskolen i alt for mange…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet