Nyhedsartikel

Først da Mozhgan Gerayeli kaldte sig Karen Jensen, kom hun til jobsamtale

Ida Kristensen og Anne Sofie Feld
idk@radio4.dk

Et lovforslag om at gøre det forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder er på vej. Men spørger man iranske Mozghan Gerayeli, kan man også blive fravalgt på sit navn.

Det skal være forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder, når de søger job.

Sådan lyder et lovforslag, der førstebehandles om en uge. Det vil ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sikre, at ældre ledige ikke bliver valgt fra på grund af deres alder.

Mozhgan Gerayeli er dog en af dem, der mener, at man også kan blive fravalgt på grund af sit navn. Sådan er hendes egen oplevelse. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

Hun kom fra Iran til Danmark, da hun var 21 år gammel. Her tog hun en softwareingeniøruddannelse.

I dag har hun sit eget firma Mozhi Consulting, hvor hun som coach blandt andet har hjulpet udenlandske akademikere i Frederiksberg Kommune med at få job. Selv har hun også oplevet at blive fravalgt af en mulig arbejdsgiver på grund at sit navn.

”Efter jeg fik alle de afslag, så tænkte jeg: Hvad er der gået galt? For jeg er den samme person, som tidligere er blevet headhuntet. Så tænkte jeg, nu skifter jeg mit navn,” fortæller Mozhgan Gerayeli i ‘Radio4 Morgen’.

Så sendte hun to ens ansøgninger til to forskellige virksomheder. Det ene sæt var underskrevet med hendes eget navn og Karen Jensen.

Det andet sæt med eget navn og Jens Jensen.

”Mozghan fik begge steder afslag, men Karen og Jens blev begge inviteret til samtaler. Og CV’et var fuldstændig det samme,” siger hun.

Mozghan Gerali endte dog ikke med at tage til nogle af samtalerne, men fortalte arbejdsgiverne om eksperimentet over telefonen.

Hun pointerer dog, at hun igennem sit konsulentarbejde har mødt mange mennesker, der har været ude for at blive fravalgt på flere forskellige parametre.

”Alderen, etnicitet, hvis du har en form for handicap, eller hvis du er kvinde. Der er så mange forskellige barrierer, når det gælder jobsøgning,” siger hun.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet