Nyhedsartikel

Først da Mozhgan Gerayeli kaldte sig Karen Jensen, kom hun til jobsamtale

Ida Kristensen og Anne Sofie Feld
idk@radio4.dk

Et lovforslag om at gøre det forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder er på vej. Men spørger man iranske Mozghan Gerayeli, kan man også blive fravalgt på sit navn.

Det skal være forbudt for arbejdsgivere at bede om folks alder, når de søger job.

Sådan lyder et lovforslag, der førstebehandles om en uge. Det vil ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sikre, at ældre ledige ikke bliver valgt fra på grund af deres alder.

Mozhgan Gerayeli er dog en af dem, der mener, at man også kan blive fravalgt på grund af sit navn. Sådan er hendes egen oplevelse. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

Hun kom fra Iran til Danmark, da hun var 21 år gammel. Her tog hun en softwareingeniøruddannelse.

I dag har hun sit eget firma Mozhi Consulting, hvor hun som coach blandt andet har hjulpet udenlandske akademikere i Frederiksberg Kommune med at få job. Selv har hun også oplevet at blive fravalgt af en mulig arbejdsgiver på grund at sit navn.

”Efter jeg fik alle de afslag, så tænkte jeg: Hvad er der gået galt? For jeg er den samme person, som tidligere er blevet headhuntet. Så tænkte jeg, nu skifter jeg mit navn,” fortæller Mozhgan Gerayeli i ‘Radio4 Morgen’.

Så sendte hun to ens ansøgninger til to forskellige virksomheder. Det ene sæt var underskrevet med hendes eget navn og Karen Jensen.

Det andet sæt med eget navn og Jens Jensen.

”Mozghan fik begge steder afslag, men Karen og Jens blev begge inviteret til samtaler. Og CV’et var fuldstændig det samme,” siger hun.

Mozghan Gerali endte dog ikke med at tage til nogle af samtalerne, men fortalte arbejdsgiverne om eksperimentet over telefonen.

Hun pointerer dog, at hun igennem sit konsulentarbejde har mødt mange mennesker, der har været ude for at blive fravalgt på flere forskellige parametre.

”Alderen, etnicitet, hvis du har en form for handicap, eller hvis du er kvinde. Der er så mange forskellige barrierer, når det gælder jobsøgning,” siger hun.

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet