Foghs rejsemakker om Taiwan tur: Det er ikke os, der gør situation anspændt, men Kina

epa10181535 Anders Fogh Rasmussen, Former NATO Secretary General, speaks during their joint with Andriy Yermak, the head of the Office of the President of Ukraine, meeting with the media at the Presidential office in Kyiv, Ukraine, 13 September 2022. Anders Fogh Rasmussen arrived in Kyiv to meet with top Ukrainian officials and discuss the project of the 'Kyiv Security Compact' which mast to guarantee the security of Ukraine after the end of the war. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Skrevet af

3. januar 2023

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Anders Fogh Rasmussen er på tur i Taiwan i tre dage fra i dag i sin rolle som formand for Alliance of Democracies Foundation.

Og det møder kritik fra Mogens Lykketoft, der er tidligere udenrigsminister.

“Der er ikke nogen rigtig god grund til at en mand, der har været så fremtrædende placeret i Danmark og i NATO som leder, skal bidrage til at gøre den her betændte situation endnu mere betændt”, siger han til Radio4.

Men den kritik giver Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation og med i Taiwan sammen med Anders Fogh Rasmussen, ikke meget for.

“Grunden til vi er her, er for at understøtte Taiwans demokrati og frihed. Siden Anders Fogh Rasmussen sidst var i Taiwan for 30 år siden er der sket en enorm demokratiserings proces og det er sådan set det besøget handler om. Det handler ikke om hvad der gør Kina sure eller glade”, siger Jonas Parello-Plesner, direktør i Alliance of Democracies Foundation.

Hør Jonas Parello-Plesner fortælle mere om besøgets formål her: 

Besøget sker, mens forholdet mellem Taiwan og nabolandet Kina længe har været betændt.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog i år yderligere til, efter at den fremtrædende amerikanske parlamentariker Nancy Pelosi besøgte Taiwan i begyndelsen af august. Hun er formand for Repræsentanternes Hus og flere så derfor besøget som et symbol på USA’s støtte til Taiwan. Siden da har Kina skruet op for sine militære øvelser omkring Taiwan. De indebar prøveaffyringer af missiler og flere maritime øvelser omkring Taiwan.

Jonas Parello-Plesner, tror ikke at Anders Fogh Rasmussens besøg kan gøre situationen mere anspændt.

“Det er ikke os, der er med til at gøre situationen mere anspændt, det er sådan set Kina, fordi de mener at selvom det taiwanske folk ikke vil skal de være en del af Kina,” siger Jonas Parello-Plesner.

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00