En femtedel af danskerne mener ikke, børn skal lære tysk

Det tyske flag vajer her over Berlin, Tyskland.

Skrevet af

2. september 2021

Langt fra alle danskere mener faktisk, at tysk bør være en nødvendig del af skoleskemaet. Ifølge en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Grænseforeningen, mener ca. en femtedel af danskerne, at børnene ikke skal lære tysk i folkeskolen, mens de går i 5-9. klasse.

Men den indstilling er en kæmpe misforståelse. Det mener Peter Laursen, der er administrerende direktør i virksomheden Ib Laursen ApS, som sælger boligartikler og ligger i Ribe.

“Det er utrolig vigtigt for os at have medarbejdere, der taler tysk. Hvis vi skal være konkurrencedygtige, skal vi kunne møde vores tyske kunder i øjenhøjde, og det gør man bare bedst, når man kan sproget. Jo færre, der gider tysk, desto færre kan vi rekruttere – og det er jo verdens fjerdestørste økonomi, vi taler om,” siger han.

En analyse lavet af SMVdanmark, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder i Danmark, viser, at antallet af gymnasieelever, der afslutter tysk på A-niveau, er faldet fra elleve procent i 2005 til under seks procent i 2020.

Samtidig var antallet af studerende, der sidste år blev optaget på en videregående tyskuddannelse, 30 procent lavere end i 2010.

Hos Ib Laursen ApS kan alle, der har kontakt med kunder, tale flydende tysk. Men danskernes generelle modvilje til at lære tysk kan godt mærkes i Ribe.

“Vi har haft sværere ved at rekruttere de seneste år. Det har også betydet, at vi har været nødt til at gå på kompromis med nogle af vores ansættelser. Vi sender nogle på tyskkurser, men det er altså ikke det samme, som hvis man har haft det fra 5. klasse og hele vejen op igennem uddannelsessystemet,” siger Peter Laursen.

Hør hele interviewet med Peter Laursen, der er administrerende direktør hos Ib Laursen ApS, her:

Berigtigelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at det drejede sig om halvdelen af de adspurgte, der ikke bakker op om tysk i skolen. Det er ikke korrekt, og derfor blevet rettet til.

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00