Nyhedsartikel

Folkeskolelærer: “Børn skal lære om Fatima og Ahmed ikke kun om Emil og Ida”

Gustav Pors Olesen

Både de etnisk danske børn og dem med minoritetsbaggrund har glæde af at blive undervist i multikulturelt materiale.

Det mener folkeskolelærer Camilla Trommer, som har skrevet et bachelorprojekt om minoriteters plads i danskundervisningen med særligt på fokus på de yngste elever i folkeskolen.

”Jeg ser det som min dannelsesopgave at lære børnene om den verden, de skal ud i – og den er multikulturel. Så hvorfor ikke læse litteratur, som afspejler etniske minoriteter?”

Du kan høre hele interview med skolelærer Camilla Trommer her:

 

Men problemet handler ikke kun om spejling og identificering for eleverne.

Det mener Thomas Illum Hansen, som er leder af Center for Anvendt Skoleforskning.

Han peger på, at Danmark har et af de laveste niveauer af læseglæde i forhold til andre sammenlignelige lande.

”Når man lærer at læse, skal man ’knække koden’. Men man skal også lære at udvikle en interesse for det, man læser. Derfor er det ret vigtigt, at vi vælger litteratur, som kan afspejle alle børn, uanset hvilken social eller kulturel baggrund man har.”

Du kan høre hele interviewet med Thomas Illum Hansen her:

 

En af dem, som har skrevet noget af den litteratur, som kan bruges i forbindelse med repræsentationen af etniske minoriteter, er Manu Sareen. Han er børnebogsforfatter og tidligere medlem af folketinget.

Han har blandt andet forfattet børnebogsserien om den indisk dreng fra Nørrebro i København, Iqbal Farooq.

Selvom børn med minoritetsbaggrund kan spejle sig i navnet, kulturen eller religionen, så kan både etniske minoriteter og etnisk danske børn få glæde af den, mener han.

”Jeg ved, at der bliver undervist i mine bøger, også langt ude på landet, hvor der ingen brune børn er. Der kan læsningen give anledning til diskussioner og debatter, også selvom eleverne ikke har samme hudfarve som Iqbal Farooq.”

Hele interviewet med Manu Sareen kan du høre her:

 

Foto: Annelene Petersen

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet