Nyhedsartikel

Folkeskolelærer: “Børn skal lære om Fatima og Ahmed ikke kun om Emil og Ida”

Gustav Pors Olesen

Både de etnisk danske børn og dem med minoritetsbaggrund har glæde af at blive undervist i multikulturelt materiale.

Det mener folkeskolelærer Camilla Trommer, som har skrevet et bachelorprojekt om minoriteters plads i danskundervisningen med særligt på fokus på de yngste elever i folkeskolen.

”Jeg ser det som min dannelsesopgave at lære børnene om den verden, de skal ud i – og den er multikulturel. Så hvorfor ikke læse litteratur, som afspejler etniske minoriteter?”

Du kan høre hele interview med skolelærer Camilla Trommer her:

 

Men problemet handler ikke kun om spejling og identificering for eleverne.

Det mener Thomas Illum Hansen, som er leder af Center for Anvendt Skoleforskning.

Han peger på, at Danmark har et af de laveste niveauer af læseglæde i forhold til andre sammenlignelige lande.

”Når man lærer at læse, skal man ’knække koden’. Men man skal også lære at udvikle en interesse for det, man læser. Derfor er det ret vigtigt, at vi vælger litteratur, som kan afspejle alle børn, uanset hvilken social eller kulturel baggrund man har.”

Du kan høre hele interviewet med Thomas Illum Hansen her:

 

En af dem, som har skrevet noget af den litteratur, som kan bruges i forbindelse med repræsentationen af etniske minoriteter, er Manu Sareen. Han er børnebogsforfatter og tidligere medlem af folketinget.

Han har blandt andet forfattet børnebogsserien om den indisk dreng fra Nørrebro i København, Iqbal Farooq.

Selvom børn med minoritetsbaggrund kan spejle sig i navnet, kulturen eller religionen, så kan både etniske minoriteter og etnisk danske børn få glæde af den, mener han.

”Jeg ved, at der bliver undervist i mine bøger, også langt ude på landet, hvor der ingen brune børn er. Der kan læsningen give anledning til diskussioner og debatter, også selvom eleverne ikke har samme hudfarve som Iqbal Farooq.”

Hele interviewet med Manu Sareen kan du høre her:

 

Foto: Annelene Petersen

Læs også

29.11.23

Udbredt mistanke om matchfixing hos håndboldspillere

Flere landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Sverige tror, at de har deltaget i manipulerede håndboldkampe. Flere af de bedste håndboldspillere fra Danmark, Norge og Sverige har en mistanke om, at de på et tidspunkt har været involveret i kampe, der har været udsat for matchfixing. Det svarer de i en rundspørge, som DR har foretaget…

Læs mere
28.11.23

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

En række mindre tiltag er på finansloven, som mandag blev indgået med historisk bredt flertal. Hjælp til sårede betjente og til skoleskibet Georg Stage samt til kvinder, som har ondt ved samleje. De elementer er på finansloven for næste år. Folketingspartierne har hver især kæmpet for en række mindre tiltag, som ikke fylder så meget…

Læs mere
27.11.23

Stormflod forgiftede Jens’ skibsværft

Stormfloden i oktober har hvirvlet gammel forurening op fra havbunden og forgiftet Jens Roligheds skibsværft på Stevns i så alvorlig grad, at han ikke kan arbejde der. Og det er et stigende problem. Jens Rolighed, der har et skibsværft ved Rødvig Havn, kan stadig ikke arbejde efter den stormflod, der ramte Danmark i oktober. Men…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet