Nyhedsartikel

Folkeskolelærer: “Børn skal lære om Fatima og Ahmed ikke kun om Emil og Ida”

Gustav Pors Olesen

Både de etnisk danske børn og dem med minoritetsbaggrund har glæde af at blive undervist i multikulturelt materiale.

Det mener folkeskolelærer Camilla Trommer, som har skrevet et bachelorprojekt om minoriteters plads i danskundervisningen med særligt på fokus på de yngste elever i folkeskolen.

”Jeg ser det som min dannelsesopgave at lære børnene om den verden, de skal ud i – og den er multikulturel. Så hvorfor ikke læse litteratur, som afspejler etniske minoriteter?”

Du kan høre hele interview med skolelærer Camilla Trommer her:

 

Men problemet handler ikke kun om spejling og identificering for eleverne.

Det mener Thomas Illum Hansen, som er leder af Center for Anvendt Skoleforskning.

Han peger på, at Danmark har et af de laveste niveauer af læseglæde i forhold til andre sammenlignelige lande.

”Når man lærer at læse, skal man ’knække koden’. Men man skal også lære at udvikle en interesse for det, man læser. Derfor er det ret vigtigt, at vi vælger litteratur, som kan afspejle alle børn, uanset hvilken social eller kulturel baggrund man har.”

Du kan høre hele interviewet med Thomas Illum Hansen her:

 

En af dem, som har skrevet noget af den litteratur, som kan bruges i forbindelse med repræsentationen af etniske minoriteter, er Manu Sareen. Han er børnebogsforfatter og tidligere medlem af folketinget.

Han har blandt andet forfattet børnebogsserien om den indisk dreng fra Nørrebro i København, Iqbal Farooq.

Selvom børn med minoritetsbaggrund kan spejle sig i navnet, kulturen eller religionen, så kan både etniske minoriteter og etnisk danske børn få glæde af den, mener han.

”Jeg ved, at der bliver undervist i mine bøger, også langt ude på landet, hvor der ingen brune børn er. Der kan læsningen give anledning til diskussioner og debatter, også selvom eleverne ikke har samme hudfarve som Iqbal Farooq.”

Hele interviewet med Manu Sareen kan du høre her:

 

Foto: Annelene Petersen

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet