Nyhedsartikel

Folkeskoler i kirkeligt juledilemma

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Tusindvis af skoleelever har de seneste dage været i kirke.

På mange af landets skoler er det nemlig en fast tradition at slutte den sidste dag før juleferien med en tur i den lokale kirke.

Men det er at påtvinge børn kristendommen. Det mener Rachel Rukov fra København, som er mor til en dreng i 5. klasse.

”De lytter på en præst, der fortæller om kristendommen, uden at der er en nøgtern fortælling udenom. Det, synes jeg, er indoktrinering.”

Du kan høre mere om hvorfor Rachel Rukov mener, at skolerne burde genoverveje kirkegangen her:

Rasmus Edelberg er landsformand i Skole og Forældre, som organiserer landets skolebestyrelser, og han deler ikke Rachel Rukovs tolkning af skolernes kirkebesøg.

Han mener, det har en oplysende effekt, og at det sjældent kan være en dårlig ting.

”Det er jo med til at lære børnene, hvad en kirke og en præst er. Hvis de ikke er blevet fortalt det hjemmefra, kan de stifte bekendtskab med det selv – og derfra tage stilling til det.”

Du kan høre hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Beslutningen om at bruge kirkerne til juleafslutning tages ude på den enkelte skole. Derfor er det ikke ulamindeligt, at der i samme kommune er forskellige traditioner fra skole til skole.

Selvom det er et besøg i en kirke, er selve forestillingen anderledes end en klassisk kirkelig handling. Præsterne tænker i høj grad over, hvilken prædiken de holder, alt efter hvem som er i kirken.

Det fortæller teolog og generalsekretær i Folkekirke & Religionsmøde, Ane Kirstine Brandt, på baggrund af en undersøgelse om præsternes juleafslutning for skolebørn.

”Vi kan se, at præsterne er meget opmærksomme på, hvordan de fortæller historierne. De ved godt, at der i kirken til en skole-juleafslutning sidder børn, som er meget kristne, og nogen som er lidt kristne. Der kan også være både muslimer og ateister, og prædiken vil typisk være derefter.”

Du kan høre hele interviewet med Ane Kirstine Brandt her:

Foto: Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet