Nyhedsartikel

Formand for Transparency International Denmark: “Lad os få krammet ud af det professionelle rum”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Vi krammer for meget på arbejdspladsen. Det mener Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark. Han mener, at sagen om Lizette Risgaard, tidligere formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, samtidig må være enden på at kramme i arbejdssammenhænge. Men det bliver mødt med skepsis af Patrick Agergaard, der er psykoterapeut og trivselskonsulent.

Der ligger en magt i det at give et kram på arbejdspladsen, mener Jesper Olsen, der er formand for Transparancy International Denmark.

“At kramme handler også om magt. Fordi når vi krammer, så bekræfter vi vores relation. Så når du krammer din familie og dine nære venner, så bekræfter du, at vi er nære; vi har en tæt relation, og det er super hyggeligt, og jeg gør det også selv i stor stil. Men når vi kommer over i det professionelle rum, så er der en anden relation; nemlig en magtrelation, og så bliver det sådan, at vi også bruger krammet til at bekræfte eller befæste vores magtposition,” siger han til Radio4 Morgen.

Lizette Risgaard har forladt posten som formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, efter at hun har opført sig upassende ved festlige lejligheder. På den baggrund mener han, at vi bør overveje krammets fremtid på arbejdspladsen.

“Når man har at gøre med en seriekrammer, som den tidligere FH-formand, så kan den situation opstå, at man misbruger sin magt. Og det synes jeg, at vi skal holde op med,” siger han.

Hør interviewet med Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark, her:

Patrick Agergaard er psykoterapeut og trivselskonsulent, og han er ikke helt enig med Jesper Olsen. Han mener derimod, at vi skal passe på med at bevæge os et sted hen, hvor vi ikke må kramme på arbejdspladsen.

“Jeg synes, at kram er noget, der er så menneskeligt og naturligt i os som udgangspunkt. Han har ret i (Jesper Olsen, red.), at det kan misbruges, og det er jo sket i den konkrete sag. Og selvfølgelig skal vi ikke have den slags. Men jeg opponerer imod, at vi skal have krammet helt ud af det professionelle rum, for jeg synes, at samfundet har bevæget sig et sted hen, hvor vi er blevet gode til at være tætte på hinanden. Danmark er et land, hvor vi er gode til at være mindre formelle, og hvor vi har lav magtdistance, hvor vi er gode til at være oprigtige med hinanden, og det har vi som mennesker brug for rent trivselsmæssigt,” siger han til Radio4.

Et kram bringer desuden en masse godt med sig, siger han.

“Der bliver frigivet endorfiner i hjernen. Kropskontakt er en væsentlig del af vores måde at fungere på og masser af forskning viser, at hvis ikke vi har fysisk kontakt med andre mennesker, så visner vi stille og roligt.”

Men Kenneth Fischer, der har arbejdet på erhvervsakademiet, bryder sig ikke om at få et kram fra kollegaen.

“Det at kramme er for mig at se meget intimt. Det er nogle få personer, der skal have lov til det, og så synes jeg det er mærkeligt at tilfældige kollegaer eller folk, man møder en sjælden engang imellem skal rende rundt og kramme én,” siger han til Radio4 Morgen.

Han har oplevet, at det kan være svært at afvise et kram.

“Hvis jeg sagde til nogen, jeg vil ikke have en krammer, så kunne folk finde på at sige: ‘Jeg ved godt, du ikke vil have en krammer, men det skal du have alligevel.’ Men hvorfor det? Det med at kramme synes nogen er helt uskyldigt, men for nogen af os er det nærmest et personligt overfald,” siger han.

Hør interviewet med Radio4-lytterne Patrick Agergaard, som er psykoterapeut og trivselskonsulent og Kenneth Fischer, der har arbejdet på erhvervsakademiet, her:

Det var fredag morgen, at offentligheden fik kendskab til otte mænd som anonymt stod frem i Ekstra Bladet og Berlingske. De fortalte at de havde oplevet problematisk seksuel adfærd fra FH formand Lizette Risgaard, og derfor satte Forretningsudvalget en uvildig advokatundersøgelse i gang.

Herefter gik HK-formand Anja C. Jensen ud, og krævede at Lizette Risgaard trak sig, efter at have konfereret med sit bagland, og senere fulgte flere andre organisationer. Lørdag gik Lizette Risgaard på orlov, men søndag morgen skrev hun på Facebook, at hun trak sig fra formandsposten.

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet