Nyhedsartikel

Forskelsbehandling: Lærere kan pulse løs mens elever forbydes at ryge

Uhensigtsmæssigt, men svært at gøre noget ved, lyder det fra sundhedsordfører.

På gymnasier må elever ikke ryge en cigaret i skoletiden, hvis de får lyst. Heller ikke selvom eleverne er over 18 år. Men det må lærerne til gengæld godt.

Den forskelsbehandling får kritik fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning efter nye regler forbyder alle elever på ungdomsuddannelser at ryge cigaretter og indtage tobaksprodukter i skoletiden på og udenfor skolens matrikel.

– Det er dobbeltmoralsk, at reglerne ikke gælder de ansatte, siger forkvinde Alma Tynell.

40 procent af unge mellem 14-19 år har prøvet at ryge. Ud af dem er hver tredje begyndt at ryge som 14-årig eller yngre. Det viser undersøgelsen Røgfri Fremtids Ungeundersøgelse fra sidste år, som Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag.

Men man bør ikke skelne mellem lærere og elever, når det kommer til rygepolitik, mener Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

– Tiltaget er lavet for at mindske kulturen omkring rygning, der er på landets gymnasier. Og her burde lærerne være rollemodeller, der går forrest og tager særligt ansvar for at mindske kulturen omkring rygning, siger hun.

De nye regler er en del af en større politisk handleplan, der skal mindske rygning blandt børn og unge. Bag aftalen står Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Per Larsen, der er konservativ sundhedsordfører, medgiver, at reglerne er uhensigtsmæssige. Men han tror, at det kan blive svært at ændre.

– Vi er nok ikke der, hvor man generelt for hele arbejdsmarkedet kan sige, at virksomheder ikke må tillade rygning i arbejdstiden, siger han.

Derfor opfordrer han til, at uddannelsesinstitutionerne selv laver en rygepolitik for medarbejderne.

– Så vil problemet blive løst på den måde.

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff. Det er dog ikke lykkes.

Lyt til interviewet med Alma Tynell, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning:

Lyt til interviewet med Per Larsen, sundhedsordfører for De Konservative, her:

Billede: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet