Nyhedsartikel

Forsker advarer: Politikere bør fjerne TikTok fra folketingstelefon

Tobias Hansen Bødker
tohb@radio4.dk

En kinesisk app er stormet frem under valgkampen, men det kan ende som et stort problem, at den omdiskuterede app er havnet på flere folketingstelefoner, advarer ekspert.

Selvom det omdiskuterede sociale medie TikTok flere gange har fået massiv kritik for at høste store mængder data fra brugerne, har medlemmer af Folketinget hentet den kinesisk ejede app ned på deres folketingstelefoner.

Men det kan være et stort sikkerhedsmæssigt problem, mener André Ken Jakobsen, der er adjunkt ved Institut for Statskundskab på SDU og forsker i hybrid krigsførelse og avanceret teknologi som f.eks. TikTok.

Ifølge ham risikerer politikerne nemlig at sende en stor mængde data fra deres folketingstelefoner videre til det kinesiske styre, fordi TikTok får adgang til et hav af oplysninger fra brugernes mobiler.

Her kan du høre historien i Radio4 Morgen – og hele interviewet med André Ken Jakobsen:

Det sociale medie har tidligere fået massiv kritik for at udgøre en sikkerhedstrussel i bl.a. USA, der har overvejet at indføre et decideret forbud mod TikTok. For nylig slettede det britiske parlament også sin profil på det sociale medie. Ifølge BBC var flere medlemmer af parlamentet bekymret for datasikkerheden på TikTok.

Lige nu undersøger de irske myndigheder også det sociale medie, som har planer om at åbne et datacenter i Irland.  Ifølge Henning Mortensen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed, er der flere ubesvarede spørgsmål om sikkerheden bag TikTok, som han håber, at den irske undersøgelse kan give svar på.

“Det risikable er jo, at hvis der er en bagdør, hvor der bliver overført personoplysninger, så ville man i teorien kunne lave en profilering af europæere i Kina. Det vil sige, at man (via data, red.) måske kan gå ind og profilere folk i forhold til, hvilket tilhørsforhold de har, hvilke seksuelle præferencer de har, og om de laver et eller andet odiøst, som kan bruges til at afpresse dem,” siger Henning Mortensen.

Ikke nogen god idé

På SDU er André Ken Jakobsen særligt bekymret over, at kinesisk lovgivning ifølge ham giver styret i Kina mulighed for at tvinge f.eks. selskabet bag TikTok til at udlevere data. Han betegner det sociale medie som ”en efterretningsplatform, der suger data og overvåger sine brugere.”

“Det er ekstreme mængder af data, som den her app har adgang til på din telefon. F.eks. tjekker den hele tiden, hvor du er. Én gang i timen spørger den: hvor er du egentligt henne? Det er grænseoverskridende nok i sig selv, forklarer han.

Vil du anbefale danske politikere at have TikTok på deres folketingstelefon?

“Nej. Simpelthen nej. Det er ikke nogen god idé. Hvis det endeligt er, at man skal bruge den her app som et arbejdsredskab, bør man under alle omstændigheder installere det på en telefon, der er ”en TikTok-telefon,” hvor man ikke har andet installeret eller har andre konti på, siger eksperten.

En af de politikere, der bruger TikTok og har installeret appen på sin folketingstelefon, er Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF.  Hun er klar over, at TikTok har fået kritik for håndteringen af brugernes data, men hun mener ikke, at der er grund til bekymring. Derfor er hun heller ikke klar til at slette appen fra sin folketingstelefon.

Her kan du høre interviewet med Karina Lorentzen Dehnhardt:

Foto: Jaap Arriens/SIPA/Ritzau Scanpix

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet